Hlavní obsah
Lidé a společnost

První lezci už do vírské ledové stěny zapíchli své cepíny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Roman Šulc

Ledová stěna ve Víru

Zima ve Víru letos nabízí skvělé možnosti pro milovníky ledových sportů i pro ty, kteří hledají klidnější zimní zábavu.

Článek

V sobotu se otevřela vírská ledová stěna. První lezci si její nový povrch vyzkoušeli po deváté hodiny ranní. „V pátek jsme se věnovali odpojení vody a finální úpravě povrchu stěny, aby se po ní dalo dobře lézt,“ uvedl Slávek Matuška z Ledové stěny Vír. Dodal, že aktuálně se vrstva ledu, která skálu pokryla, pohybuje mezi dvaceti až třiceti centimetry. „Zatím jsou ideální klimatické podmínky, a i ohledem na předpověď počasí odhadujeme, že se bude lézt minimálně dva týdny nepřetržitě. I kdyby se oteplilo a teploty šly přes den nad nulu a v noci třeba lehce pod ni, ničemu to nevadí. Je teprve leden, skála je více ve stínu a ledová vrstva je dostatečně silná,“ upřesnil Slávek Matuška.

Ledová stěna vznikla zaledněním skalních útvarů Malá a Velká věž pod přehradní hrází ve Víru a za příznivých klimatických podmínek je zprovozňována od roku 2008. Pětačtyřicet metrů vysoký umělý ledopád, nejvyšší v České republice a taktéž i nejvyšší uměle vytvořený ledový útvar v Evropě, provozovatelé vytvářejí na skále pomocí čerpadel a vody z řeky Svratky. Současně je uznaný Českým horolezeckým svazem jako cvičný terén. Lezení na horních partiích stěny je z důvodu bezpečnosti umožněno pouze zkušeným horolezcům mimo běžnou otevírací dobu.

Ledolezení na několika lezeckých cestách, jejichž délka se pohybuje v rozmezí od patnácti do pětadvaceti metrů, si může vyzkoušet kdokoliv, i když s tímto sportem nemá žádné zkušenosti. V místě je půjčovna vybavení, protože lezec potřebuje mačky, cepín, přilbu a sedací i prsní úvazek, a součástí lekce je taktéž úvodní instruktáž. Stačí si jen zamluvit termín a potřebné vybavení prostřednictvím webu ledové stěny. K dispozici je i možnost občerstvení v chatě pod skálou. Díky umělému osvětlení se nabízí také lezení ve večerních a nočních hodinách.

Foto: Roman Šulc

Ledová stěna Vír

Další ledové dobrodružství

Pro ty, kteří mají rádi klidnější druhy odpočinku, nabízí Vír unikátní zážitek rybaření na dírkách na Vojtově rybníku. Díky usilovné práci místních rybářů, kteří pomohli vytvořit dostatečně silnou vrstvu ledu čerpáním vody z řeky, se rybník stal skvělým místem pro zimní rybolov. V zimě tady i nečlenové rybářských svazů můžou vyzkoušet lov na dírkách. A pokud nemají patřičné vybavení na lov pstruhů duhových nebo sivenů amerických, můžou si jej půjčit i na místě.

Na své si přijdou i fanoušci klasického bruslení. Obec totiž využila mrazivého počasí a zaplavila místní sportovní hřiště hektolitry vody. Podařilo se proměnit hřiště v nádherné kluziště, které je doslova ledovým rájem pro každého. Kluziště nabízí bezpečné prostředí pro děti, kde se nemusí bát propadnutí do ledové vody a mohou pilovat své bruslařské dovednosti.

Foto: David Lahodný

Rybaření na dírkách na Vojtově rybníce

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz