Hlavní obsah
Umění a zábava

První slámové divadlo navštíví diváci v sobotu 24. srpna v Krásněvsi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Koruna Vysočiny

Divadlo v Krásněvsi bude postavené ze slámy

Na republikový unikát v podobě představení ve slámovém divadle se zájemci mohou v sobotu 24. srpna večer přijít podívat do Krásněvsi.

Článek

Na poli s vyhlídkou na Žďárské vrchy sehraje ochotnický soubor Špatně namíchaný bublifuk z Velkého Meziříčí pohádku s názvem Jak si Krakonoš s Trautenberkem vyměnili hospodářství. „Co se mi podařilo zjistit, tak slámové divadlo se zatím v České republice nikde neuskutečnilo. Jeho koncept pochází z Ameriky, kde mají obří lány, a v kulisách slámového pódia, hlediště a dalšího zázemí se tam odehrávají hlavně koncerty country hudby,“ uvedl vedoucí divadelního souboru Špatně namíchaný bublifuk a současně i režisér pohádky Josef Marek.

Foto: Se souhlasem autora Josefa Marka

Režisér pohádky Josef Marek ukazuje místo, kde vyroste divadlo ze slámy

Velkomeziříčští ochotníci se s myšlenkou sehrát nějakou svoji hru právě prostřednictvím slámového divadla ztotožnili už loni a právě vyhlídka nad Krásněvsí zvítězila. A to z více důvodů. Dominovaly dobré vztahy s vedením obce, vhodné místo i bezproblémová spolupráce se zemědělským družstvem, které dotčené pole obhospodařuje. Letos tak došlo na realizaci záměru. Pokud se osvědčí, nic nebrání tomu založit z tohoto počinu tradici.

„Krásněves je nádherná vesnička, navíc mezi Krásněvsí a Kněževsí, což je další podobně malebná vesnice, se nachází náhorní plošina, odkud je krásný výhled na Žďárské vrchy. Zemědělci, kteří tam letos pěstovali pšenici, nám k tomuto účelu připravili maxi balíky – dva metry na osmdesát centimetrů, z nichž postavíme jak kompletní jeviště, tak i hlediště. Letos sice máme v repertoáru pohádku, kterou jsme hráli už v jarní sezoně, ale jsou v ní také scénky, které ocení i dospělí,“ popsal Josef Marek. Ačkoliv je Krásněves malá vesnice, její zahlcení automobily diváků nehrozí. Na velkém poli se slámovým divadlem bude vyhrazena dostatečná plocha pro parkování.

Foto: Se souhlasem autora Josefa Marka

Ukázka ze hry

Divadelní soubor s názvem Špatně namíchaný bublifuk odkazujícím na komickou scénku s hercem Pavlem Liškou vznikl v roce 2021 a ještě týž rok nacvičil a sehrál první kus. Počet jeho členů podle Josefa Marka kolísá, vesměs jsou z Velkého Meziříčí, ale někteří i z Jihlavy, Brna či dalších míst na Vysočině nebo v Jihomoravském kraji. Pohádku Jak si Krakonoš s Trautenberkem vyměnili hospodářství nacvičilo celkem jednadvacet herců. „Je v ní málo rolí, takže každou z nich nacvičili nejméně dva, ale v několika případech i tři lidé, aby se mohli vystřídat, což se hodí právě teď v létě v době dovolených,“ doplnil Josef Marek.

Zdroj: regionální turistický web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz