Hlavní obsah
Jídlo a pití

Regionální produkty z Vysočiny: Inspirace pro mikulášskou nadílku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milovské perníčky

Milovské perníčky

Advent na Vysočině je obdobím, kdy můžeme objevovat a vychutnávat si místní lahůdky a regionální speciality. Inspirujte se pro originální nadílku.

Článek

Blíží se období vánočních svátků a s nimi spojená tradice mikulášských nadílek. Mnohdy hledáme originální dárky, které potěší naše blízké a přátelé. Regionální produkty jsou skvělou volbou pro ty, kteří chtějí udělat něco speciálního a zároveň podpořit místní producenty.

Bylinné sirupy a čaje od Sedmikrásky

Rodinná farma Sedmikráska z Jimramovských Pasek je známá svými bylinnými sirupy a čaji. Jejich produkty jsou vyrobeny z bylinek sesbíraných v okolní čisté přírodě Žďárských vrchů. Nabízejí sirupy s obsahem cukru a vitamínu C, ale také extrakty bez cukru, vhodné i pro diabetiky. Čaje jsou k dispozici jako samostatné bylinky nebo míchané směsi, rozdělené do tří kategorií: účelové, dětské a lahůdkové. To vše bez chemických konzervantů, barviv a aromat.

Foto: Rodinná farma Sedmikráska

Sirupy a čaje Sedmikráska

Bystřická Aronie

Je originální lihovina města Bystřice nad Pernštejnem, která vás okouzlí zlatavou barvou a svou vyváženou chutí černých jeřabin a vůní podzimu na Vysočině. Vyrábí ji místní společnost Sagras, ale můžete ji zakoupit v bystřickém infocentru a v dalších oblastech Bystřicka.

Foto: Koruna Vysočiny

Bystřická Aronie

Káva Hofr

Pražírna kávy Hofr je rodinnou firmou z Blatin na Novoměstsku s historií sahající až do roku 1990. Nabízí kávu praženou z nejkvalitnějších zelených zrn Arabica. Jejich káva má lahodnou plnou chuť a aromatickou vůni. Navštivte Blatiny, jednu z nejkrásnějších vesnic ve Žďárských vrších, a ochutnejte tuto skvělou kávu přímo v jejich kavárně.

Foto: Káva Hofr

Káva Hofr

Medlovský gin

Pro milovníky ginu je tu medlovský gin, privátní edice vyrobená pro Hotel Medlov u Nového Města na Moravě. Kromě ingrediencí typických pro gin, v něm naleznete i kontryhel a heřmánek, které jsou sbírané na Medlovské louce pod hotelem během jarního úplňku. Je to skvělý regionální produkt s krásnou etiketou zobrazující samotný hotel postavený ve bruselském stylu.

Foto: Hotel Medlov

Medlovský gin

Medové perníčky z Vysočiny

Paní Taťána Nečasová peče různé druhy dobrot s láskou. Její nabídka zahrnuje zákusky, řezy, dorty pro děti i dospělé, vánoční i svatební cukroví, sirupy, pečené čaje a mnoho dalšího. Ale především její medové perníčky, vyrobené dle tradiční receptury a zdobené pravým marcipánem, získaly ocenění Regionální produkt díky své kvalitě a výjimečnosti.

Foto: Dobrůtky z Vysočiny

Medové perníčky

Milovské perníčky

Milovské perníčky jsou pečeny podle původních perníkových receptur, které odrážejí charakter Horácka. Každý perník je zdoben ručně a má jednotný rukopis. Barvy perníčků odkazují na výrobu horáckého skla, a to je jednoznačně sytá růžová, tyrkysově a blankytně modrá, světle zelená.

Foto: Milovské perníčky

Milovské perníčky

Pernštejnský elixír

Tento jemný bylinný likér má vynikající chuť a blahodárné účinky na zažívání. Vyrábí jej Palírna U Zeleného stromu, která vznikla v roce 1518 díky Vilému z Pernštejna. Tato regionální specialita má dokonce ručně vyrobenou keramickou pečeť se znakem rodu Pernštejnů.

Foto: Koruna Vysočiny

Pernštejnský elixír

Pikárecké perníkové preclíčky

Pokud hledáte něco unikátního, zkuste pikárecké perníkové preclíčky. Jsou to klasické perníky ruční výroby ve tvaru preclíku, které se posypou třtinovým cukrem před vlastním pečením. Lucie Krejčová vytvořila tuto zajímavou kombinaci tradiční chuti v novém pojetí, a dokonce získala certifikaci Regionální potravina.

Foto: Koruna Vysočiny

Pikárecké perníkové preclíky

Prosetínské trubičky

Nedaleko Bystřice nad Pernštejnem, v Prosetíně, najdete certifikovanou regionální potravinu, Prosetínské trubičky. Tyto trubičky jsou vyrobeny z poctivého máslového listového těsta a mají vysokou „listovost“. K tomu přidávají lehký bílkový sníh s trochou citronové šťávy. Jsou skvělým sladkým pokušením, které můžete objevit v Koruně Vysočiny.

Foto: Prosetínské trubičky

Prosetínské trubičky

Rakytník z Bohdalova

V apatyce v Bohdalově můžete zakoupit v bio kvalitě rakytníkovou šťávu, sladké pomazánky, sirupy, čaje, olej a další výrobky z místní produkce. Všechny tyto produkty jsou vyrobeny z rakytníkových sadů v okolí Bohdalova. Rakytník podporuje imunitní systém, činnost kardiovaskulárního systému, trávení a normální stav pokožky.

Foto: Rakytník z Bohdalova

Rakytník z Bohdalova

Žďárský kapr

Ve Žďárských vrších je tradice chovu kaprů velmi stará, sahá nejméně do 15. století. V okolí Žďáru nad Sázavou se dokonce chová speciální plemeno Žďárského kapra s vlastní ochrannou známkou. Díky skvělým přírodním podmínkám v naší čisté přírodě je jeho maso velmi kvalitní a chutné. Žďárský kapr je skvělou volbou pro štědrovečerní večeři.

Foto: Rybárna Kinský

Žďárský kapr

Takže pokud hledáte inspiraci pro mikulášskou nadílku, zkuste některý z těchto regionálních produktů z Koruny Vysočiny. Dáte tím nejen skvělý dárek, ale také podpoříte místní podnikatele a výrobce, což je v dnešní době velmi důležité. A co je nejdůležitější, uděláte radost těm, které máte rádi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz