Článek
Blíží se období vánočních svátků a s nimi spojená tradice mikulášských nadílek. Mnohdy hledáme originální dárky, které potěší naše blízké a přátelé. Regionální produkty jsou skvělou volbou pro ty, kteří chtějí udělat něco speciálního a zároveň podpořit místní producenty.
Bylinné sirupy a čaje od Sedmikrásky
Rodinná farma Sedmikráska z Jimramovských Pasek je známá svými bylinnými sirupy a čaji. Jejich produkty jsou vyrobeny z bylinek sesbíraných v okolní čisté přírodě Žďárských vrchů. Nabízejí sirupy s obsahem cukru a vitamínu C, ale také extrakty bez cukru, vhodné i pro diabetiky. Čaje jsou k dispozici jako samostatné bylinky nebo míchané směsi, rozdělené do tří kategorií: účelové, dětské a lahůdkové. To vše bez chemických konzervantů, barviv a aromat.
Bystřická Aronie
Je originální lihovina města Bystřice nad Pernštejnem, která vás okouzlí zlatavou barvou a svou vyváženou chutí černých jeřabin a vůní podzimu na Vysočině. Vyrábí ji místní společnost Sagras, ale můžete ji zakoupit v bystřickém infocentru a v dalších oblastech Bystřicka.
Káva Hofr
Pražírna kávy Hofr je rodinnou firmou z Blatin na Novoměstsku s historií sahající až do roku 1990. Nabízí kávu praženou z nejkvalitnějších zelených zrn Arabica. Jejich káva má lahodnou plnou chuť a aromatickou vůni. Navštivte Blatiny, jednu z nejkrásnějších vesnic ve Žďárských vrších, a ochutnejte tuto skvělou kávu přímo v jejich kavárně.
Medlovský gin
Pro milovníky ginu je tu medlovský gin, privátní edice vyrobená pro Hotel Medlov u Nového Města na Moravě. Kromě ingrediencí typických pro gin, v něm naleznete i kontryhel a heřmánek, které jsou sbírané na Medlovské louce pod hotelem během jarního úplňku. Je to skvělý regionální produkt s krásnou etiketou zobrazující samotný hotel postavený ve bruselském stylu.
Medové perníčky z Vysočiny
Paní Taťána Nečasová peče různé druhy dobrot s láskou. Její nabídka zahrnuje zákusky, řezy, dorty pro děti i dospělé, vánoční i svatební cukroví, sirupy, pečené čaje a mnoho dalšího. Ale především její medové perníčky, vyrobené dle tradiční receptury a zdobené pravým marcipánem, získaly ocenění Regionální produkt díky své kvalitě a výjimečnosti.
Milovské perníčky
Milovské perníčky jsou pečeny podle původních perníkových receptur, které odrážejí charakter Horácka. Každý perník je zdoben ručně a má jednotný rukopis. Barvy perníčků odkazují na výrobu horáckého skla, a to je jednoznačně sytá růžová, tyrkysově a blankytně modrá, světle zelená.
Pernštejnský elixír
Tento jemný bylinný likér má vynikající chuť a blahodárné účinky na zažívání. Vyrábí jej Palírna U Zeleného stromu, která vznikla v roce 1518 díky Vilému z Pernštejna. Tato regionální specialita má dokonce ručně vyrobenou keramickou pečeť se znakem rodu Pernštejnů.
Pikárecké perníkové preclíčky
Pokud hledáte něco unikátního, zkuste pikárecké perníkové preclíčky. Jsou to klasické perníky ruční výroby ve tvaru preclíku, které se posypou třtinovým cukrem před vlastním pečením. Lucie Krejčová vytvořila tuto zajímavou kombinaci tradiční chuti v novém pojetí, a dokonce získala certifikaci Regionální potravina.
Prosetínské trubičky
Nedaleko Bystřice nad Pernštejnem, v Prosetíně, najdete certifikovanou regionální potravinu, Prosetínské trubičky. Tyto trubičky jsou vyrobeny z poctivého máslového listového těsta a mají vysokou „listovost“. K tomu přidávají lehký bílkový sníh s trochou citronové šťávy. Jsou skvělým sladkým pokušením, které můžete objevit v Koruně Vysočiny.
Rakytník z Bohdalova
V apatyce v Bohdalově můžete zakoupit v bio kvalitě rakytníkovou šťávu, sladké pomazánky, sirupy, čaje, olej a další výrobky z místní produkce. Všechny tyto produkty jsou vyrobeny z rakytníkových sadů v okolí Bohdalova. Rakytník podporuje imunitní systém, činnost kardiovaskulárního systému, trávení a normální stav pokožky.
Žďárský kapr
Ve Žďárských vrších je tradice chovu kaprů velmi stará, sahá nejméně do 15. století. V okolí Žďáru nad Sázavou se dokonce chová speciální plemeno Žďárského kapra s vlastní ochrannou známkou. Díky skvělým přírodním podmínkám v naší čisté přírodě je jeho maso velmi kvalitní a chutné. Žďárský kapr je skvělou volbou pro štědrovečerní večeři.
Takže pokud hledáte inspiraci pro mikulášskou nadílku, zkuste některý z těchto regionálních produktů z Koruny Vysočiny. Dáte tím nejen skvělý dárek, ale také podpoříte místní podnikatele a výrobce, což je v dnešní době velmi důležité. A co je nejdůležitější, uděláte radost těm, které máte rádi.