Hlavní obsah
Cestování

Rodinný víkend na Vysočině: od Malého světa po posvícení a krojované hody

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se souhlasem Centra Eden, foto: Miroslav Žváček

Hubertova jízda v bystřickém Centru Eden

O víkendu na Vysočině na vás čeká bohatý program! Těšit se můžete na Malý svět plný her, Hubertovu jízdu, benefiční koncert pro Jesenicko nebo krojované hody v Ujčově. Akce pro celou rodinu jsou tu!

Článek

19.10. Malý svět v Novém Městě na Moravě

Malý svět, který se uskuteční 19. října v Kulturním domě v Novém Městě na Moravě, přinese jedinečný den plný her, vzdělávání a zábavy pro celou rodinu. Od 9:00 do 18:00 hodin se návštěvníci mohou těšit na široký program zahrnující divadelní vystoupení, vědecké experimenty, tvořivé dílny i hudební koncerty. Hlavními lákadly jsou divadlo ÚDIF s interaktivními elektrolytickými laboratořemi a workshopy o vzniku elektřiny, kde si děti i dospělí vyzkouší zapojování obvodů a experimentování s chemikáliemi. Dalšími atrakcemi jsou výstava interaktivních exponátů zaměřených na elektřinu, která zaujme starší děti i dospělé, a tvorba elektronických stavebnic.

Odpolední program nabídne dílny pro děti i dospělé, kde si zájemci mohou vyzkoušet například knižní vazbu nebo se zúčastnit workshopu o fermentaci zeleniny a potravin. Na závěr dne se ve velkém sále představí kapela 3 Bombarďáků s vystoupenímPříhody kluka BomBarďáka s veselým koncertem plným hudby a humoru. Akce Malý svět slibuje nezapomenutelný zážitek plný zábavy, učení a inspirace, a je ideální pro rodiny s dětmi, které chtějí strávit aktivní den plný kreativity a nových poznatků.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Malý svět v Novém Městě na Moravě

19.10. Hubertova jízda v Centru Eden

V sobotu se v bystřickém Centru Eden uskuteční tradiční Hubertova jízda. Tento den, který začíná v 9:30, nabídne nejen možnost navštívit všechny expozice a horácké chaloupky v areálu, ale také sledovat jezdeckou událost, která připomíná historické štvanice na zvěř. Na programu bude průvod nastrojených jezdců na koních a vozatajských kočáru, které projedou městem, překonají přírodní překážky a zakončí svou jízdu symbolickým honem na lišku, představovanou jedním z jezdců.

Kromě toho si návštěvníci budou moci vychutnat jízdu v kočáře nebo na oslíkovi, a pro ty, kteří chtějí být součástí průvodu, je možnost rezervace jízdy v kočáře přímo s jezdci. Slavnostní nástup všech účastníků Hubertovy jízdy se uskuteční v 11:00, kdy až 40 koní projede okruh kolem města a náměstí Bystřice nad Pernštejnem. Pro rodiny s dětmi bude otevřen také farma koutek se zvířaty, kde se budou moci malí i velcí návštěvníci vyfotit a pomazlit s koňmi.

Foto: Se souhlasem Centra Eden, foto: Miroslav Žváček

Hubertova jízda v Centru Eden

19.10. Vojnoměstecké posvícení

V sobotu nabídne Vojnoměstecké posvícení bohatý program pro celou rodinu. Den začne výlovem rybníka Šišmák od 9:00 do 12:00 hodin, kde si můžete zakoupit čerstvé ryby, rybí speciality a děti si užijí doprovodný program. Na náměstí proběhnou od 9:00 do 14:00 tradiční posvícenské trhy, kde si návštěvníci mohou užít jízdu na ponících. V radnici bude probíhat výstava přírodovědného kroužku „Zázraky přírody“.

Od 10:00 do 14:00 otevře své dveře Dětská skupina Pastelka, kde si mohou návštěvníci prohlédnout prostory a zázemí této organizace. V 11:00 se uskuteční slavnostní otevření kaple sv. Antonína po rekonstrukci, s hudebním doprovodem a kaple bude přístupná veřejnosti až do 14:00. Večer se můžete těšit na ochotnické divadlo, kdy Sázavská divadelní společnost Chátra od 18:00 v sokolovně představí komedii „Dobré ráno rodino!“.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Vojnův Městec

20.10. Benefiční koncert pro Jesenicko

V neděli se v Kulturním domě v Novém Městě na Moravě uskuteční Benefiční koncert pro Jesenicko. Akce je pořádána s cílem podpořit obnovu kulturního života v Jeseníku po ničivých zářijových povodních, které zasáhly místní obyvatele i kulturní instituce, včetně Divadla Petra Bezruče. Celý výtěžek z koncertu poputuje na opravu budovy divadla, kterou záplavy poškodily natolik, že zatopené sklepy podmáčely hlediště a zničily elektrické a tepelné rozvody.

Na koncertě vystoupí kapely jako legendární Tata Bojs, punková dvojice Márdi a Pítrs z Vypsané fixy a oblíbená dětská kapela Kašpárek v rohlíku, která roztančí i ty nejmenší. Pro návštěvníky bude připraveno občerstvení v podání Marka Šolce z Kiosku Kadov, který také věnuje výtěžek z prodeje na podporu Jesenicka. Součástí koncertu bude také tichá aukce fotografií Ivana Fíly, které zachycují příběhy obyvatel zasažených povodněmi. Kromě toho si můžete zakoupit limitovanou edici triček s autorským motivem, jehož výtěžek rovněž podpoří tuto benefiční akci.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Koncert v Kulturním domě Nové Město na Moravě

Další akce na Vysočině

18.10. Uspávání broučků - V pátek od 18:00 hodin proběhne v kulturním domě v Dalečíně tradiční akce Uspávání broučků, která přináší dětem a jejich rodičům spoustu zábavy a kouzelnou atmosféru. Program začne kouzelnickým vystoupením, Po kterém se účastníci vydají na lampionový průvod vesnicí směrem k hradu. Průvod bude zakončen společnou písní, která symbolicky přivede broučky ke spánku. Děti si mohou vzít s sebou lampiony, aby rozsvítily noční Dalečín a přispěly tak k jedinečné atmosféře tohoto podzimního večera.

18.10. Koncert Lumír pro Pomněnku - V pátek od 19:00 se v Evangelickém kostele v Novém Městě na Moravě uskuteční benefiční koncert brněnského smíšeného pěveckého sboru Lumír na podporu Domova Pomněnka. Výtěžek z tohoto koncertu bude věnován na nákup polohovacích křesel pro klienty domova. Přijďte si užít krásnou hudbu a zároveň podpořit dobrou věc. Vstupné je dobrovolné.

18.10. Přednáška o Pyšolci - V pátek od 17:00 se na obecním úřadě v Koroužném uskuteční přednáška Hrad Pyšolec – historie a artefakty, kterou povede Mgr. Michaela Korbičková a RNDr. Miroslav Korbička ze spolku na ochranu památek Bystřicka. Tématem bude shrnutí dosavadních archeologických výzkumů provedených na tomto středověkém hradu, včetně prezentace významných archeologických nálezů a popisu stavebního vývoje hradu. Tato jedinečná událost je určena všem milovníkům historie a archeologie.

Foto: Koruna Vysočiny

Zřícenina hradu Pyšolec

19.10. Robert Balzar Trio na Zelené hoře - V sobotu se v poutním kostele sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou uskuteční výjimečný koncert, na kterém vystoupí Robert Balzar Trio. Toto známé jazzové uskupení, vedené vynikajícím kontrabasistou Robertem Balzarem, vás vtáhne do světa skvělých jazzových melodií v jedinečném prostředí UNESCO památky. Začátek koncertu je v 19:00 a atmosféru umocní nejen hudba, ale i duchovní slovo a architektura kostela. Těšit se můžete na úpravy jazzových standardů i autorskou tvorbu.

19.10. Odpoledne s pohádkou ve Svratce - V sobotu od 15:30 vás srdečně zveme na kouzelné Odpoledne s pohádkou, které se bude konat v sokolské zahradě a sokolovně ve Svratce. Čeká vás pohádková stezka plná dobrodružství a úkolů, krátké divadelní představení, tancování a další zábavné aktivity. K tomu samozřejmě nebude chybět ani občerstvení. Nezapomeňte, že pohádkové kostýmy jsou vítány! Přijďte si užít veselé a zábavné odpoledne pro celou rodinu.

19.10. Bojovka odvahy - Ve Škrdlovicích se chystá strašidelná noční akce pro všechny odvážné! V sobotu Divadelní spolek Havlíček pořádá Bojovku odvahy, kde děti i dospělí otestují svou odvahu při noční procházce. Startuje se od sochy sv. Floriána vedle hotelu U Hrocha mezi 18:30 a 19:15. Těšit se můžete na tajemné zážitky, které vás zavedou do neznáma – co vás čeká, to se dozvíte až na místě! Akce je vhodná pro děti od 8 let.

19.10. Obecní zabíjačka - V sobotu se v Odranci uskuteční tradiční Obecní zabíjačka, kterou pořádá místní sbor dobrovolných hasičů. Akce začíná ve 14:00 hodin a vstupné činí 200 Kč na osobu, přičemž v ceně vstupného jsou zahrnuty vybrané zabíjačkové speciality. Návštěvníci se mohou těšit na lahodné pochoutky, jako jsou jitrnice, jelita, tlačenka a další tradiční dobroty, které patří k pravé české zabíjačce. K dobré atmosféře přispěje i hudební doprovod, o který se postará kapela VIP.

19. 10. Žďárský farmářský trh - V sobotu se na náměstí Republiky ve Žďáře nad Sázavou uskuteční další farmářský trh, který je ideální příležitostí pro všechny, kteří chtějí začít víkend příjemně a užitečně. Představte si ranní kávu s čerstvě upečeným koláčem v ruce, zatímco kolem vás zní živá hudba a setkáváte se s přáteli a známými. Trh nabízí nejen skvělou atmosféru, ale i široký výběr čerstvých farmářských produktů od místních dodavatelů. K dostání budou uzenářské a mléčné výrobky, čerstvé ovoce a zelenina nebo různé druhy koření.

Foto: Se souhlasem autora Václava Šubrta

Žďárské farmářské trhy

20.10. Ujčovské krojované hody - V neděli se v Ujčově uskuteční tradiční Krojované hody, které zahájí slavnostní průvod hodovníků obcí. Ve 15:30 proběhne tradiční ortel pod májí, což je vrchol hodové slavnosti. Poté následuje taneční zábava s vystoupením dětí v kulturním domě, kde se představí krojované děti s tanečním programem. K tanci a poslechu bude hrát Podhorácká muzika, která přispěje k pravé hodové atmosféře.

Zdroj: regionální turistický web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz/akce-a-udalosti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz