Hlavní obsah
Cestování

Ruční sklo na seznamu UNESCO: Ve Žďárských vrších uvidíte i dnes skláře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Koruna Vysočiny

Sklárna v Karlově

Stále na dvou místech regionu se mohou lidé setkat s ruční výrobou skla. Ta je nyní nově na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Článek

Sledovat skláře při práci se dodnes dá ve Sklárně Svoboda v Karlově, kde před časem výrobu od sklářského odborníka Jaroslava Svobody převzal sklář Lukáš Verner; zájemcům tam nabízejí exkurze do provozu. Mohou tak nahlédnout pod šikovné ruce sklářů i brusičů. Pokud však tento zážitek chtějí stihnout ještě letos, moc času už nezbývá - 22. prosince se bude vypínat pec, aby v průběhu Vánoc v huti proběhla pravidelná údržba. Nějakou dobu pak potrvá, než se pec dostane do plného provozu, do té doby bude otevřena pouze prodejní galerie. „S dalšími exkurzemi počítáme spíše ke konci ledna,“ uvedla za sklárnu Dagmar Vernerová s tím, že aktuální informace zájemci najdou na webu či facebooku. Zhruba půlhodinové prohlídky probíhají v pracovní dny od 9.30 do 12.30 hodin, skupinu nad 10 lidí je nutné nahlásit předem.

Foto: Roman Šulc

Sklárna v Karlově

V malé sklářské huti v areálu restaurace a penzionu U Hrocha ve Škrdlovicích, jež se zaměřuje na takzvanou glass turistiku, se ‚skláří‘ v letní sezoně i při některých dalších příležitostech. Sklárna navazuje na odkaz vyhlášeného škrdlovického hutního skla, které se vyváželo do celého světa, nicméně sklárna založená Emanuelem Beránkem roku 1940 ukončila výrobu už před patnácti lety. Ve firemní prodejně huti U Hrocha si lze vybrat něco z tamní produkce, případně si objednat výrobek podle vlastního návrhu. Stát se na chvíli pomocníkem mistra skláře a něco si vlastnoručně vyrobit je však mezi návštěvníky stále oblíbenější. Momentálně už jen do 17. prosince. „O víkendu ještě máme několik termínů volných. Zvládneme tak šest, maximálně sedm skláření po 45 minutách denně,“ uvedl majitel hotelu a sklárny Karel Švanda s tím, že lidé nyní poptávají i vouchery coby vánoční dárek, který se dá využít v příští sklářské sezoně začínající v polovině června.

Foto: Roman Šulc

Sklářská huť U Hrocha

Na slavnou minulost českého ručně vyráběného skla odkazuje Galerie na Milovské huti ve Skelmistrovském domě v Českých Milovech – někdejší sklářské osadě založené v roce 1835 a prosperující do roku 1892. Pozoruhodná soukromá sbírka skla vyrobeného od 17. století čítá více jak tisíc exponátů a citlivě obnovené sídlo ředitele huti je jedním z mála objektů, které z osady, odkud v 18. století směřovalo zboží i do Asie či Ameriky, zůstaly. Prohlídku galerie s využitím umělé inteligence si je třeba objednat prostřednictvím webového formuláře a její součástí je také unikátní filmový dokument připomínající historii skláren v okolí a na desítce dalších míst. Nyní se prohlídky konají o víkendu 16. a 17. prosince a pak až od 27. prosince.

Foto: Koruna Vysočiny

Galerie na Milovské huti

Ručně vyráběné sklo z Českých Milov i dalších skláren v okolí je k vidění rovněž v Horáckém muzeu v Novém Městě na Moravě. Tamní sbírka zahrnuje na osm set unikátních kusů.

Foto: Miloš Neuman

Expozice v Horáckém muzeu

Sklářství bylo v průběhu minulých staletí spojováno zejména se Žďárskem a Novoměstskem; první zmínky o sklářích pocházejí z Fryšavy a Vříště z první poloviny 16. století. Později se sklářské hutě objevily i v Jimramově, Křižánkách, Milovech, Herálci, Cikháji, Březinách, Lubné, Svratouchu nebo Pusté Rybné. Někde jsou ještě pozůstatky po nich znatelné, jinde už zbyly jen vzpomínky. „Pokud vás sklářská historie zaujala, můžete vyzkoušet i putování nazvané Po stopách dávných sklářů Vysočiny. Tištěného průvodce najdete v turistických informačních centrech,“ doplnil ředitel destinační společnosti Koruna Vysočiny David Štěpánek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz