Hlavní obsah
Sport

Singletracky ve Vysočina Areně - objevte místa, kde jezdí světová špička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Koruna Vysočiny

Singletracky v cyklo aréně Vysočiny

Patříte mezi vášnivé cyklisty a máte rádi adrenalin? Vyrazte na stále oblíbenější singletracky, ty v okolí Nového Města na Moravě pravidelně testuje i světová špička při Světovém poháru horských kol.

Článek

Pokud jste vášnivým cyklistou a toužíte po něčem trochu jiném, máme pro vás skvělý tip. Přijďte objevit singletracky - úzké lesní stezky plné zatáček, kořenů a prudkých sjezdů, které se stále více rozšiřují po celé zemi. A pokud hledáte ideální místo pro tuto cyklistickou zábavu, Vysočina je pro vás tou správnou destinací. Kromě nádherné přírody s kopci a okouzlujícími výhledy zde najdete perfektní trasy vhodné pro začátečníky i profesionální jezdce. A nesmíme zapomenout, že singletracky jsou přístupné zdarma.

Foto: Koruna Vysočiny

Nové trasy v Cyklo aréně Vysočiny

Co je vlastně singletrack a jakou výbavu potřebujete?

Singletrack je jednosměrná přírodní stezka široká jen pro jedno kolo. Tyto trasy využívají terén, ve kterém jsou postaveny, a obvykle se nacházejí v lesích se zvlněným profilem. Obtížnost singletracků se liší - od jednoduchých tras pro děti až po extrémní stezky s ostrými zatáčkami, terénními vlnami, překážkami a strmými sjezdy, které představují výzvu pro zkušené jezdce milující adrenalin. Při stavbě a údržbě těchto tras je však klíčová bezpečnost a minimalizace negativního vlivu na životní prostředí.

Pro jízdu na singletracku je doporučeno použít pevné nebo celoodpružené horské kolo, i když některé jednodušší trasy lze projet i na jiných typech kol. Nezapomeňte si také nasadit přilbu a mějte připravenou náhradní duši na případné defekty. Před návštěvou konkrétní stezky se informujte o jejím stavu a doporučené výbavě. Důležité je také se seznámit s pravidly pro terénní cyklisty, která vypracovala Česká mountainbiková asociace. Mezi tato pravidla patří například dodržování integrity stezek, ohleduplnost ke zvířatům, rostlinám a ostatním návštěvníkům lesa, a také realistické zhodnocení vlastních schopností.

Foto: Koruna Vysočiny

Značení trailů v Cyklo aréně Vysočiny

Cyklo aréna Vysočiny

Pokud hledáte profesionální tratě světové úrovně, nezapomeňte navštívit Cyklo arénu Vysočina, která se nachází v blízkosti Nového Města na Moravě. Tento unikátní areál nabízí krásné singletracky o celkové délce přes 30 km s různou obtížností. Autoři projektu, členové organizačního výboru Světového poháru horských kol Lukáš Vlach a Jan Skřička, navrhli tyto stezky tak, aby si je mohl užít co nejširší okruh cyklistů.

V Cyklo aréně najdete technicky nenáročné a zábavné stezky pro děti, stezky přístupné pro handicapované cyklisty na kolečkovém křesle nebo handbiku, ale také náročné traily pro zkušené jezdce, které odpovídají nejnovějším trendům ve stavbě tratí pro Světový pohár horských kol. Všechny stezky jsou jasně označené, takže se nemusíte obávat, že se ztratíte nebo omylem vjedete na příliš náročnou trasu.

Foto: Koruna Vysočiny

Trasy jsou vhodné i pro rodiny s dětmi

Obtížnost tratí je značena modře (lehká), červeně (středně těžká), oranžově (těžká) a černě (extrémní). Stezky pro děti jsou označeny fialově, pro handbiky a vozíčkáře zeleně. Technicky náročné úseky a objízdné trasy jsou také jasně vyznačeny. Kompletní mapy stezek jsou k dispozici v Informačním centru v Novém Městě na Moravě, recepci hotelu Ski nebo v Testcentru.

Aby byla nabídka tras kompletní, najdete v areálu i jeden z největších pumptracků v ČR. Jde o uměle vytvořený okruh s vlnami a klopenými zatáčkami, který můžete projet „pumpováním“ na kole, koloběžce nebo skateboardu.

Foto: Koruna Vysočiny

Pumptrack si užijí všechny věkové kategorie

Novinky letošní sezóny

Červený a modrý trail se vloni dočkaly modernizace, tratě byly vybaveny novými vytvarovanými klopenými zatáčkami a menšími skoky, což přineslo do sjezdů ještě větší zábavu. Teď si můžete v aréně užít i větší skákání. Je důležité zmínit, že všechny skoky lze překonat bezpečně i při nižší rychlosti nebo je objet. A nejmenší fanoušky klopených zatáček zase potěší nový žlutý trail, který vznikl nad Ski hotelem.

Foto: Koruna Vysočiny

Nový dětský trail

Nesmíme opomenout zmínit ani perfektně vybavené testcentrum v areálu, kde si můžete vyzkoušet poslední modely MTB a elektrokol. Najdete tady nabíječku na elektrokola a taky drobné občerstvení a skvělou kávu. Obsluha vám také dá perfektní informace o celém areálu a doporučí tu správnou trasu, která vám sedne.

Foto: Koruna Vysočiny

Testcentrum

Co dálšího dělat v okolí Vysočina Areny?

Cyklistické aktivity v novoměstské Cyklo aréně Vysočiny jsou rozšířeny silničními okruhy, které poskytují sportovní vyžití především pro ty, kteří chtějí objevovat Vysočinu na tenkých galuskách nebo rádi střídají mezi horským a silničním kolem. Každý okruh je fyzicky označen modrým značením se šipkami a číslem, které označuje daný okruh. Všech 5 okruhů má svůj start a cíl ve Vysočina Areně v Novém Městě na Moravě, kde jsou pro cyklisty k dispozici další doplňkové služby.

Foto: Koruna Vysočiny

Silniční okruhy z Cyklo arény

V horkých letních dnech se bude hodit i možnost koupání. To cyklisté najdou na přírodním koupališti obklopeného lesy jen kilometr od Vysočina Areny. Oblíbená vodní plocha má hloubku až 6,5 m a nabízí dětské brouzdaliště, dětské hřiště, toalety i občerstvení.
Kvalitu vody pravidelně sleduje Krajská hygienická stanice.

Foto: Koruna Vysočiny

Koupaliště v Novém Městě na Moravě

Vysočina je tedy skvělou destinací pro cyklisty, kteří hledají nejen adrenalinové singletracky, ale také krásnou přírodu a širokou škálu cyklistických možností pro všechny úrovně dovedností. Přijďte objevit tuto cyklistickou oázu a zažít nezapomenutelné dobrodružství na kole. A pokud vám nestačí jen jeden areál, jen 20 km od Nového Města najdete v údolí Svratky nový bikový areál Traily Vír.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz