Hlavní obsah
Cestování

Svratka: Město, kde se zastavil čas

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Koruna Vysočiny

Náměstí ve Svratce

Navštivte Svratku a prožijte jedinečný den plný objevů. Čekají na vás historické stavby i zelené kouty města – vše obohacené o příběhy, které překlenou staletí.

Článek

Nejmenším městem Žďárska prochází historická hranice Čech a Moravy a je rodištěm mnoha umělců a známých osobností. Při návštěvě vás zaujme nejen původní architekturou, ale také krásnou přírodou rozprostírající se okolo stejnojmenné řeky Svratky nebo jedním z nejstarších golfových hřišť u nás.

Foto: Koruna Vysočiny

Náměstí ve Svratce

Po těch nejzajímavějších částech vás provede asi 3 km dlouhá naučná stezka, která začíná na náměstí Národního povstání, kde potkáte kašnu s houbařem – dílo místního rodáka akademického sochaře Antonína Odehnala. Poté projdete do místní části zvané Račana. Tady najdete skupinu starobylých stavení z 18. a 19. století, která se dochovala v téměř nezměněné podobě. Další zastávkou bude kostel svatého Jana Křtitele, původně postavený v románsko-gotickém stylu. Na první pohled zaujme samostatně stojící zvonicí, jejíž přízemí se až do roku 1947 používalo jako márnice. Odtud pokračujte zpět přes náměstí k řece Svratce. Na jejím levém břehu vznikla Přírodní zahrada, která má ráz původního lužního lesa. Slouží jako oblíbené odpočinkové místo s mokřady, dřevěnými chodníčky, jezírky, naučnou stezkou a lavičkami.

Cestou zpátky se zastavte v Městském muzeu, které se věnuje meziválečné době, obchodu doby poválečné a regionální historii a řemeslům. V expozici Městečko v meziválečné době se dostanete do období 30. let. Budete moct nahlédnout třeba do domácnosti klempíře Antonína Šillera, jehož výrobky putovaly do celé země, kloboučníka, k výrobci lyží nebo do školy a koloniálu s dobovým zbožím. Poté se přesuňte do Jednoty ze 70. let a do Galerie malířů Vysočiny s díly Františka Kavána, Jiřího Trnky a mnoha dalších.

Foto: Koruna Vysočiny

Račana

Svratka a její okolí je již dlouhá léta zdrojem inspirace pro malíře-krajináře. Tito umělci svými obrazy proslavili tamní krajinu a zachytili krásy této oblasti. Pokud máte chuť na delší procházku, máte možnost se vydat na Malířskou stezku, abyste mohli sami prožít pohledy, které malíři zachytili ve svých dílech, a porovnat je s realitou dnešních dnů. Tato trasa vás zavede na cestu dlouhou 10 km, kterou zvládnete za přibližně tři hodiny. Cesta začíná v parku u sokolovny v ulici U Zbrojnice před muzeem. Trasa samotná je náročnější díky většímu převýšení, které budete překonávat. Budete kráčet nejen po asfaltových ulicích města, ale také po prašných cestách a travnatých pěšinách kolem řeky Svratky.

Foto: Koruna Vysočiny

Přírodní zahrada u řeky Svratky

Ze Svratky si udělejte výlet na nedaleký pozdně-barokní lovecký zámeček Karlštejn, který nechal ve 2. polovině 18. století postavit spolu s rozlehlou jelení oborou Filip Kinský. Karlštejn je často označován za střechu Evropy, protože stojí na hlavním evropském rozvodí Labe a Dunaje. Dnes se zde můžete najíst ve stylové zámecké restauraci, která se nachází v bývalé černé kuchyni, a prohlédnout si kapli s původními stropními malbami nebo dobové sály s empírovými kamny.

Foto: Koruna Vysočiny

Zámek Karlštejn

Zdroj: regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz