Hlavní obsah
Cestování

Tajemná kostnice v Nížkově

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Roman Šulc

Kostnice v Nížkově

Kostnice v Nížkově poodhaluje středověké tajemství. Prozkoumejte s námi historii a legendy spojené s touto mysteriózní kostnicí, která ukrývá tisíce lidí z minulých staletí.

Článek

Kostnice v Nížkově, nacházející se na Žďársku, představuje fascinující místo s bohatou historií. Postavena byla v letech 1708-1709 vedle kostela sv. Mikuláše z iniciativy polenského děkana Jana Haberlandta, který tehdy spravoval nížkovskou farnost.

Stavba byla svěřena do rukou staviteli Václavu Klusáčkovi a kromě malých úprav se dochovala ve stejném stavu, v jakém byla postavena. Vděčíme tomu hlavně dvojitému zdivu, které zaručuje kosterním ostatkům stálé prostředí.

Foto: Roman Šulc

Kostel sv. Mikuláše v Nížkově

Během tereziánských válek a dalších válečných konfliktů v 18. století se v okolí Nížkova pohybovala řada vojsk. Ranění vojáci z obou stran byli přiváženi do provizorních špitálů a lazaretů v Čechách, včetně Českomoravské vrchoviny. Zde se šířily nebezpečné infekční choroby, které postihly jak pacienty, tak i jejich ošetřovatele. Nížkov se postupně stal rozlehlým pohřebištěm, kde se pohřbívalo na různých místech - podél cest, na polích, do podzemních chodeb a šachet. Tradice a nedostatek místa na hřbitově vedly k převozu kostí do nížkovské kostnice, která se stala místem posledního odpočinku jak pro vojáky, tak i pro místní obyvatele.

Foto: Roman Šulc

Interiér kostnice

Podle novějšího výzkumu, provedeného týmem profesora Václava Smrčky z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, se zde nachází kosterní pozůstatky asi 5 až 8 tisíc lidí. Původní představa, že tyto ostatky pocházejí převážně z období tereziánských válek, byla zpochybněna datováním několika vzorků kostí, které ukázaly stáří z 13., 14. a 16. století. V kostnici jsou tedy uloženy ostatky lidí, kteří žili v době středověku, počátku novověku a pravděpodobně i za tereziánských válek.

Foto: Koruna Vysočiny

Interiér kostnice

Samotná kostnice je zajímavá svým architektonickým provedením. Kosti a lebky jsou precizně uspořádány do čtyř vysokých hranic dosahujících výšky až 2,5 metru, s plochou základnou 2×2 metry. Existuje legenda, že tyto ozdobné hranice vytvořil slepý mládenec, ačkoli tato informace není historicky doložena. Zdi kostnice jsou zdobeny nápisy ve švabachu, které připomínají pomíjivost lidského života.

Mezi návštěvníky kostnice je zvláště oblíbená lebka vojáka, která je umístěna vlevo od vstupu. Je vyhlazená od doteků návštěvníků a leskne se do dálky. Tato lebka nese hluboký šrám, pravděpodobně po úderu šavlí. Lidé věří, že když lebku pohladí, přinese jim to štěstí.

Foto: Roman Šulc

Lebka vojáka

Kostnice v Nížkově je otevřena v období od května do září. V sobotu můžete navštívit kostnici od 14:00 do 17:00 hodin, stejně jako v neděli a státní svátek. Pokud byste si přáli navštívit kostnici mimo tyto stanovené časy, je možné se dohodnout telefonicky na čísle 604 246 882 (prosíme mimo neděle a pondělí).

Koruna Vysočiny je region bohatý na historická tajemství a fascinující místa jako je kostnice v Nížkově. Tato jedinečná lokalita přináší pohled do minulosti a otevírá naše oči pro hlubší porozumění dějinám a tradicím regionu. Jestliže jste se nechali vtáhnout do světa tajemna a historie, pak se nechte unést dalšími výlety do Koruny Vysočiny.

Další zajímavé výlety na Vysočině naleznete na www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz