Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Tipy na akce během prodlouženého víkendu a podzimních prázdniny na Vysočině

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se souhlasem Zámku Žďár nad Sázavou, foto: Markéta Drdlová

Den dýní a putování za světlem v Zámku Žďár nad Sázavou

Užijte si víkend a podzimní prázdniny na některé z akcí na Vysočině! Tvořivé odpoledne na Medlově, kouzelný Den dýní na zámku, strašidelný program v Křižánkách nebo halloweenské radovánky v Šiklandu.

Článek

26. 10. Dýňové tvoření na Medlově

V sobotu se na Medlově u Fryšavy pod Žákovou horou uskuteční tvořivé odpoledne plné podzimních aktivit. Od 15:00 hodin se budete moci zapojit do vyřezávání dýní a tvorby halloweenských dekorací, které si můžete odnést domů nebo nechat vystavené na místě. Pro všechny účastníky bude připraveno i speciální dýňové menu a sladké dýňové pochoutky z místní cukrárny. Tento den plný kreativity a zábavy je vhodný pro malé i velké, kteří si chtějí užít pravou podzimní atmosféru.

Vyvrcholením akce bude lampionový průvod, který odstartuje v 19:00. Malí i velcí se s rozsvícenými lampionky a v halloweenských kostýmech vydají na cestu směrem do lesů, kde uvidí duchy i strážce lesa a uspí všichny broučky. Lampionky a kostýmy jsou více než vítány, ať už jste malí duchové, čarodějnice nebo jakékoliv jiné bytosti. Tato tradičně netradiční akce slibuje krásný zážitek pro celou rodinu v kouzelném prostředí podzimního Medlova.

Foto: Se souhlasem autorky Kláry Piskořové

Dýňové tvoření s průvodem na Medlově

26. 10. Křižánecké strašení

Křižánecké strašení, tradiční akce pořádaná Českým svazem žen Křižánky, se uskuteční v sobotu 26. října 2024 v komunitním centru Stodola. Od 15:00 do 18:00 se mohou děti těšit na tvořivé dílničky, malování na obličej, strašidelné tetovačky a čtení strašidelných pohádek. Pro odvážnější účastníky je připravena stezka s úkoly, která bude zakončena strašidelnou diskotékou plnou soutěží. Nechybí ani výstava strašidel, které namalovaly místní děti.

Od 16:30 se otevře strašidelný okruh s úkoly, který povede i po známém Panském domě. Celou akci zpestří bohaté občerstvení a možnost potkat se s různými strašidly, která na akci neodmyslitelně patří. Strašidelné kostýmy jsou více než vítány, a těší se nejen děti, ale i dospělí na den plný strašidelné zábavy. Vstupné je dobrovolné.

Foto: Se souhlasem obce Křižánky, foto: Dana Vítková

Křižánecké strašení

26.-27. 10. Halloween v Šiklandu

Zažijte strašidelnou atmosféru ve Westernovém městečku Šiklův mlýn ve Zvoli nad Pernštejnem, kde se o víkendu chystá zábavný halloweenský program pro celou rodinu! Od 10:00 do 17:00 hodin vás čekají tematické dekorace, dýňová výstava, animační programy pro děti i dospělé a spousta zábavných aktivit. Pro milovníky zvířat budou připravena setkání s alpakami, lamami, dikobrazem, pštrosem a dalšími obyvateli areálu.

Těšit se můžete také na westernovou pouť, prohlídky techniky a různé atrakce, které zpříjemní celý den. Nezapomeňte ochutnat dýňové speciality a zapojit se do aktivit, které vám zpříjemní halloweenský víkend na Vysočině. Vstupenky si můžete zakoupit i pro jednodenní vstup.

Foto: Se souhlasem Šiklandu, foto: Jaroslav Zmydloch

Halloween v Šiklandu

27. 10. Den dýní v Zámku Žďár

V neděli se v Zámku Žďár nad Sázavou uskuteční Den dýní, který nabídne den plný podzimních aktivit pro celou rodinu. Od 10:00 do 17:00 se můžete zapojit do tvořivých dílen, kde si budete moci vyrobit podzimní dekorace, jako jsou lucerničky, dýňové ozdoby či věnce. Těšit se můžete na zdobení dýní nejen tradičním způsobem, ale i pomocí malování a vyřezávání. V průběhu dne budete mít příležitost také ochutnat pečená jablka, projít si bludiště z dýní a zahrát si deskové hry v nadživotní velikosti. K dispozici bude i stánkový prodej s občerstvením.

Večer se od 18:00 uskuteční magický průvod „Putování za světlem“, kde si rozsvítíte lucerničky, které jste si během dne vyrobili, a společně se vydáte na procházku po areálu zámku. Průvod bude zároveň tichou vzpomínkou na blízké během období dušiček. Akce se koná za každého počasí, takže ať už bude pršet nebo svítit slunce, můžete se těšit na nezapomenutelný zážitek. Den dýní je ideální příležitostí, jak si užít podzimní atmosféru v zámeckém prostředí s rodinou a přáteli.

Foto: Se souhlasem Zámku Žďár nad Sázavou, foto: Miloš Neuman

Den dýní v Zámku Žďár nad Sázavou

28. 10. Dušinky v Draxmooru

Sváteční den Draxmoor otevře své brány hlavně strašpytlíkům. Expozice budou více osvětleny, nikde žádné lekací strašidlo, ale jen hodné bytosti. Během individuálních prohlídek, které probíhají bez potřeby rezervace, si návštěvníci mohou užít hledačku Dušinek – obrázků strašidel převlečených za roztomilé postavičky. Prohlídka začíná krátkým filmem v 3D retrokině, po kterém se návštěvníci sami vydají na dobrodružnou cestu po zámku. Děti, které najdou všechny Dušinky, čeká sladká odměna.

Nádvoří zámku nabídne pestré občerstvení včetně dětského menu Scary meal a podzimně laděných nápojů jako Máslový ležák nebo kouřící limonády. Pro ty, kdo hledají kreativní zábavu, bude k dispozici oblíbené hledání drahokamů a za hezkého počasí se uskuteční i tvořivá dílnička. Otevřeno bude od 10:00, přičemž poslední vstup do zámku na prohlídku je v 15:20 hodin.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Strašidelný zámek Draxmoor

Další akce na Vysočině

24.-27. 10. Cestování s dinosaury - Přijďte zažít nezapomenutelný výlet do druhohor na akci Cestování s dinosaury, která se uskuteční ve Žďáru nad Sázavou od 24. do 27. října u zimního stadionu. Tato interaktivní divadelní přednáška vás přenese miliony let zpátky do doby, kdy po Zemi vládli obří dinosauři. Děti i dospělí se mohou těšit na fascinující repliku fosilií, realistické animatronické dinosaury a vzrušující příběhy o jejich životě. Dinosauři, od malých mláďat až po 7metrové obry, jsou ovládáni operátory a díky tomu působí, jako by byli živí! Během zhruba 100minutového programu se dozvíte o jejich zvycích, životním prostředí a také o vědeckých objevech, které nám o nich umožnily zjistit tolik fascinujících informací. Akce se koná pod mobilním zastřešením, takže počasí nebude překážkou.

25. 10. Abba retrohrátky v Bohuňově - V pátek se od 18:00 hodin v Kulturním domě Bohuňově můžete těšit na zábavný večer plný známých hitů skupiny ABBA v podání ochotnického souboru Divadla Rozsochy. Muzikál „Abba Retrohrátky“ vás zavede na slunný řecký ostrov, kde se odehrává příběh plný pohody, humoru a hudby. Ochotníci zazpívají nesmrtelné hity této legendární skupiny a postarají se o jedinečnou atmosféru.

26. 10. Výlov rybníku Kovárna - V sobotu se můžete podívat na tradiční výlov rybníka Kovárna ve Sněžném, který se uskuteční od 9:00 do 15:00. Přijďte zažít atmosféru ukončení rybářské sezóny, prohlédnout si výlov ryb a vychutnat si lahodné speciality. Těšit se můžete na čerstvé ryby jako candát, pstruh, sumec a štika připravené na grilu, smaženého kapra nebo rybí karbenátky. Nechybí ani zvěřinové pochoutky včetně srnčího a kančího řízku, zvěřinového guláše, a další oblíbené pochoutky jako pečené maso v bedně, bramboráky, palačinky a domácí buchty.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Výlov rybníku

26. 10. Noční lázně - V sobotu si přijďte užít jedinečný večer v Městských lázních v Novém Městě na Moravě. Akce Noční lázně a saunové rituály vám nabídne možnost nočního plavání a saunování v prodloužené otevírací době až do 23:30 hod. Těšit se můžete nejen na příjemnou atmosféru v bazénech, ale také na speciální saunové rituály – ve 20:30 hod. proběhne parní sauna s peelingem a ve 22:00 hod. finská sauna s dřevitými vůněmi. Přijďte si užít relaxaci a klidný podzimní večer v lázních.

26. 10. Novoměstské farmářské trhy - Vratislavovo náměstí v Novém Městě na Moravě i poslední říjnovou sobotu ožije oblíbeným farmářským trhem. Návštěvníci se mohou těšit na pestrou paletu čerstvých potravin a produktů od místních výrobců, kde každý kousek zboží nese příběh svého původu. Na trhu určitě nebudou chybět ani květinové vazby a další dušičkový sortiment.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Novoměstské farmářské trhy

26. 10. - 2. 11. Uspávání Artíka v Nedvědici - Od soboty až do další soboty vás volnočasové centrum Freedom Art z Nedvědice zve na týdenní venkovní hru Uspávání Artíka. Tento podzimní dobrodružný zážitek je určen pro celou rodinu a nabízí možnost vyzvednout si v centru brožurku s veškerými informacemi a úkoly, které vás provedou přírodou a pomohou Artíkovi, milému medvídkovi, připravit se na zimu. Během hry budete plnit různé zábavné a tematické úkoly, které vás vtáhnou do kouzelného světa podzimu.

27. 10. Stezka odvahy v Písečném - V neděli od 17:00 vás obec Písečné zve na tradiční Stezku odvahy! Připravte se na večer plný strašidel, napínavých zážitků a zábavy pro malé i velké. Po celé stezce vás budou čekat opravdová strašidla, která prověří vaši odvahu. Nezapomeňte si vzít baterky, protože cesta bude tmavá a plná překvapení. Po úspěšném zdolání stezky vás čeká odměna a malování na obličej. Následně se můžete těšit na příjemné posezení v kulturním domě, kde proběhnou tvořivé dílničky.

27. 10. Uspávání broučků v Jimramově - V neděli se v parku Bludníku v Jimramově uskuteční tradiční akce „Uspávání broučků“. Program začíná v 17 hodin a je určen pro všechny malé berušky a broučky, kteří si přinesou své lampionky a pomohou symbolicky uložit broučky ke spánku. Děti budou plnit různé zábavné úkoly, za které získají sladkou odměnu. Na závěr akce je připravena společná ukolébavka, která celý večer zakončí. Akce se koná pouze za příznivého počasí, v případě nepřízně bude zrušena. Přijďte si užít kouzelné odpoledne plné radosti a podzimní atmosféry!

Foto: Se souhlasem autora Romana Šulce

Broučci v evangelickém kostele v Jimramově

30. 10. Jakub Smolík ve Žďáře nad Sázavou - Ve středu se od 19:00 hodin ve žďárském Domě kultury uskuteční speciální narozeninový koncert Jakuba Smolíka, který slaví své 65. narozeniny. Tento věčný romantik přinese svým fanouškům nezapomenutelné chvíle plné jeho největších hitů, které okouzlují především něžnou část publika. Na jevišti ho doprovodí nejen jeho kapela, ale také speciální host – zpěvačka a konferenciérka Heidi Janků, která obohatí koncert svými vstupy. Koncert slibuje nejen hudební zážitek, ale i vzpomínky na dlouhou kariéru Smolíka, která bude propojena s jeho novým albem Duety.

Zdroj: regionální turistický web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz/akce-a-udalosti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz