Hlavní obsah
Cestování

Tropické teploty míří do Česka, najděte osvěžení u vody na Vysočině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miloš Neuman

Sýkovec je nejvýše položeným rybníkem Vysočiny

Podle předpovědi k nám dorazí tropické teploty, a tak bude nejlépe strávit čas někde u vody. Ať už jste milovníky přírodního koupání nebo koupališť, na Vysočině si určitě vyberete.

Článek

S létem se blíží i horké tropické teploty, které nás přimějí hledat osvěžení u vody. Ať už jste milovníky přírodního koupání, nebo raději trávíte čas na koupalištích, na Vysočině najdete širokou škálu možností, jak si užít vodní radovánky. Koruna Vysočiny, se svou bohatou přírodní krajinou a zajímavými vodními plochami, je skutečným rájem pro všechny vodomily v okolí. Bez ohledu na to, zda preferujete klidné jezera obklopená zelení, nebo radostné hýření na koupalištích s bazény a skluzavkami, zde si určitě vyberete to své. Připojte se k nám a objevte ty nejlepší místa na Vysočině, kde se můžete osvěžit a zároveň si užít krásy okolního prostředí.

Foto: Vašek Šubrt

Pilská nádrž

Nejvýše položený rybník na Vysočině

Pokud hledáte ideální místo pro osvěžující letní koupání, nemusíte se daleko ubírat. V srdci Žďárských vrchů, nedaleko Tří Studní, se nachází rybník Sykovec. Tento přírodní klenot se může pyšnit titulem nejvýše položeného rybníka na Vysočině, a to ve výšce 724 metrů nad mořem.

Historie rybníka sahá až do roku 1587, kdy vznikl. Od té doby se stal oblíbeným místem pro odpočinek, rekreaci a samozřejmě také koupání. V posledních letech prošel rozsáhlou revitalizací, díky čemuž se zlepšila kvalita vody, a nyní se můžete těšit na osvěžení ve vodě s vynikajícími hygienickými podmínkami.

Foto: Miloš Neuman

Rybník Sykovec

Travnatá pláž rybníka Sykovec láká návštěvníky ke svému klidu a pohodlí. Pozvolný a písčitý vstup do vody je ideální pro rodiny s dětmi, které se zde mohou bezpečně brodit a vydat se na dobrodružství ve vodě. Pro milovníky slunění je pláž ideálním místem pro relaxaci a načerpání energie. A pro ty, co hledají zase stín, tak ho najdou v lesích, které rybník obklopují.

Okolí rybníka Sykovec nabízí také mnoho dalších rekreačních zařízení, která zpříjemní váš pobyt. Můžete si zde vybrat z nabídky kempů, hotelů a  penzionů, které poskytují pohodlné ubytování přímo v blízkosti rybníka. Pro děti je zde připraveno dětské hřiště, kde se budou moci vyřádit, a pro odvážné pak lanový park, který zaručeně přinese vzrušení a zábavu.

Největší rybník na Vysočině

Velké Dářko se svou rozlohou 206 ha je největší rybník Českomoravské vrchoviny. Dnes se jedná o skutečný přírodní poklad a vyhledávanou rekreační oblast. Nachází se v malebném prostředí hustě zalesněných Žďárských vrchů a získalo si přezdívku „Moře Vysočiny“. Tento rybník skrývá nejen malebnou krajinu, ale také koupání v jeho vodách nabízí neopakovatelné zážitky a odpočinek.

Foto: Subregion Velké Dářko

Velké Dářko

Jedním z hlavních lákadel Velkého Dářka je jeho voda, která pochází z rašelinišť a má kyselý charakter. Tato kyselost je ve skutečnosti znakem vysoké kvality vody s omezeným výskytem sinic. Koupání v čisté a příjemné vodě je zde tedy zárukou skvělé letní dovolené.

Přímo u hráze rybníka naleznete pláž s vybudovanými sociálními zařízeními a několika občerstveními, Pro ty, kteří by si chtěli prodloužit svůj pobyt na tomto malebném místě, jsou k dispozici dva autokempy - jeden u pláže a druhý pod hrází rybníka. Pro ty, kteří preferují soukromí a větší komfort, je možnost ubytování v některé z místních soukromých chat, kterých je v okolí dostatek.

Foto: Subregion Velké Dářko

Západ slunce nad Velkým Dářkem

Pokud jste fanoušci vodních sportů, budete na Velkém Dářku v nebi. Nekonečná vodní hladina vás bude lákat k různým aktivitám, jako je yachting, windsurfing, kiting a stále populárnější paddleboarding. V blízkém yachtklubu si můžete půjčit veškeré potřebné vybavení a strávit skvělý den plný slunce a adrenalinu na vlnách Velkého Dářka.

Foto: Subregion Velké Dářko

Vodní sporty na Velkém Dářku

Pokud preferujete klid a ticho, vydejte se na východní břeh Velkého Dářka. Narazíte zde na místa obklopená lesy, která nabízejí oázu klidu. Na březích najdete písčité pláže s pozvolným vstupem do vody, které jsou ideální pro rodiny s dětmi. Kromě klasického koupání zde také najdete naturistickou pláž, která se řadí mezi nejvyhledávanější nudistické lokality v České republice. Naturistická pláž na Velkém Dářku má dlouhou historii a provozuje se zde již od 80. let 20. století.

Zatopený lom s brouzdalištěm pro děti

Pokud hledáte ideální místo pro koupání, nenechte si ujít zatopený lom na severním okraji Dolní Rožínky. Toto malebné místo, které najdete vlevo při silnici vedoucí do Zvole nad Pernštejnem, láká nejen na romantické procházky, ale také na osvěžující koupání. Během letní sezony zde voda obvykle zůstává čistá po celou dobu.

Jedním z hlavních lákadel tohoto lomu je výborný přístup do vody a dostatek prostoru pro odpočinek na trávě. Bezproblémově se sem dostanete autem, což usnadňuje plánování výletu. Samotný lom je vyhloubený ve vápencovém terénu a je rozdělený na dvě části. První část je ideální pro děti, protože zde najdou mělkou vodu a skluzavku pro ještě větší radost. Druhá část je určená pro plavce, kteří si zde mohou užít osvěžujícího plavání.

Foto: Koruna Vysočiny

Zatopený lom v Dolní Rožínce

Skvělá zábava pro celou rodinu na koupališti

Koupaliště v Bystřici nad Pernštejnem je skvělým místem pro letní osvěžení a odpočinek. S rozlohou přibližně 10 000 metrů čtverečních nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Koupaliště se neustále rozvíjí a v roce 2021 zde byla přidána velká dvouskluzavka, která přináší další zábavu pro návštěvníky. Kromě vyhřívaných bazénů tady najdete terasu s celodenním bufetem. Pro sportovně založené návštěvníky jsou k dispozici 2 hřiště na plážový volejbal, skákací trampolína nebo stůl na stolní tenis. Pokud se chcete věnovat tenisu, je možné si pronajmout antukové tenisové hřiště nebo krytý tenisový kurt

Foto: Město Bystřice nad Pernštejnem

Koupaliště v Bystřici nad Pernštejnem

Plavecký bazén je hlavním lákadlem pro milovníky plavání. S rozměry 25×16 metrů a šesti plaveckými dráhami poskytuje dostatek místa pro trénink i volný styl. Rekreační bazén je ideální pro ty, kteří se chtějí odreagovat a uvolnit svaly. Hloubka se pohybuje od 0,6 do 1 metru a teplota vody je příjemných 26°C. Stěnové masážní trysky, chrlič a blower dodávají bazénu příjemný a osvěžující prvek. Pro nejmenší návštěvníky je připraven dětský bazén, který poskytuje bezpečné prostředí pro jejich hrátky ve vodě. Rozměry bazénu jsou 12,5×10,5 metrů a hloubka se pohybuje od 0,2 do 0,4 metru.

Foto: Město Bystřice nad Pernštejnem

Koupaliště v Bystřici nad Pernštejnem

A pokud se chcete vykoupat někde jinde v přírodě, máme pro vás také skvělé zprávy! Proběhlo první měření kvality vody v rybnících v Koruně Vysočiny a všechny výsledky jsou na výbornou! KHS pečlivě sleduje stav na Domanínském rybníku, Koupališti v NMNM, Medlově, Sykovici, Velkém Dářku a na Pilské nádrži, abyste se mohli bezstarostně vydat na přírodní koupání.

Chcete vědět více? Další místa pro koupání naleznete zde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz