Hlavní obsah
Cestování

Trvale udržitelný turistický ruch ve Víru znamená udržet provoz celoročně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Koruna Vysočiny

Projekt přestavby bývalé továrny v Továrně Vír slibuje kombinaci historie a inovace

Velkorysý projekt Údolí Svratky transformuje bývalou továrnu ve Víru na multifunkční areál s důrazem na udržitelnost a historické hodnoty.

Článek

Kombinace starého a nového, zachování původních stavebních prvků i funkčního strojního zařízení, infocentrum, půjčovna sportovních potřeb, restaurace se zahrádkou, vlastní značka piva chlazeného vodou ze Svratky, hostel, výrobna marmelád a dalších regionálních jedlých suvenýrů, do budoucna kongresové prostory či hydroponická farma a mnoho dalšího zahrne velkorysý projekt přestavby bývalé továrny Rotter ve Víru. V první fázi se od 1. dubna v Továrně Vír počítá se zprovozněním informačního centra, prodejny s regionálními produkty a půjčovny sportovních potřeb, v červnu bude následovat restaurace a hostel a poté i potravinářská výroba.

Foto: Koruna Vysočiny

Unikátní chlazení piva

„Všechno probíhá tak trochu živelně, takže nechceme uvádět přesné termíny. Jakmile u některého z provozů zjistíme, že už je funkční, obratem informaci zveřejníme prostřednictvím sociálních sítí,“ vyjádřil se David Matuška z Údolí Svratky s tím, že „přidružená“ minivýroba jedlých suvenýrů má posloužit především k zachování pracovních míst pro stálé zaměstnance mimo hlavní turistickou sezonu. „Ekonomicky to zatím nemá valný význam, ale pro nás je stěžejní udržitelnost. Myslím tím udržitelnost ve smyslu udržet provoz celoročně. Jedlé suvenýry byly volbou i proto, že jde o gastronomii. Zatím produkty vyrábíme v prostorách Forest Resortu, ale v dohledné budoucnosti bychom tuto činnost rádi přesunuli do továrny,“ přiblížil David Matuška. Přes e-shop Továrna Vír prodávat nehodlá, i když e-shop mít bude. Půjde však o osobní odběr, kdy si lidé zarezervují určitý produkt, aby při jejich návštěvě byl k mání.

Foto: Koruna Vysočiny

Budoucí restaurace a zahrádka

Na revitalizaci bývalé továrny, kde strojní a textilní výroba skončila před více než desetiletím, už bylo odvedeno obrovské množství práce, ale značný kus jí ještě zbývá. Zejména proto, že provozovatelé chtějí zachovat zejména prvorepublikové řemeslné hodnoty a opět je zprovoznit. Ať už jde o zařízení vyrábějící elektřinu prostřednictvím vody z řeky Svratky, nebo i původní klenby, výtah, vrata či odhalené cihlové a kamenné stěny. „V továrně se zachovaly technické unikáty a naším cílem je areál opravit a zprovoznit staré věci, aby sloužily, ne všechno zbourat nebo vyměnit za nové. Původní technika je prakticky nezničitelná, stačí ji rozchodit, najít pro ni smysluplné využití a v provozu ji pak ukázat lidem. Chtěli bychom se například pokusit obnovit a zprovoznit prvorepubliková čerpadla, to je úžasná mechanika, kterou už dnes nikdo nevyrobí. Kupodivu se nám zatím daří sehnat i lidi, kteří tyto věci dovedou opravit. Nejlepší je dívat se kolem sebe, co kdo umí, a pak s tím pracovat,“ uvedl David Matuška.

Foto: Koruna Vysočiny

Areál prochází postupnou obnovou

Novou šanci však dostanou i věci přivezené odjinud – kupříkladu vyřazená sklápěcí sedadla z biografu nebo regály ze zrušené prodejny Jednota. Výrazné změny se dějí i ve venkovním areálu továrny, který má být průchozí a přístupný veřejnosti. Vznikne tam nejenom parkoviště, ale už nyní je v horní části sedm míst pro karavany a obytná auta včetně přívodu vody a elektřiny i výlevky na obsah toalet. Jedna z nově zřízených cest vede na vyhlídku Klubačice, druhá na přehradní hráz a přeznačí se tudy i turistická trasa. Komín staré kotelny po úpravách poslouží k adrenalinovému lezení a pod ním se opět zazelená sad. „Když jsme pod kotelnou vykáceli nálety, nečekaně se objevil starý sad. Zdravé ovocné stromy jsme zachovali a nové dosadili,“ doplnil David Matuška.

Foto: Koruna Vysočiny

Pohled na celý komplex továrny

Zdroj: www.udolisportu.cz, www.adrex.cz, www.tovarnavir.cz a osobní rozhovor s Davidem Matuškou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz