Hlavní obsah
Cestování

V Bystřici nad Pernštejnem se s dětmi určitě nudit nebudete

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: EDEN centrum

Centrum Eden v Bystřici nad Pernštejnem

Bystřice nad Pernštejnem je právem nazývána jako nejvíc babyfriendly město Vysočiny. Když se vydáte na výlet s dětmi, bude na vás čekat park miniatur, pohádková alej nebo ráj poznání v Eden centru.

Článek

Přijďte do Bystřice nad Pernštejnem a nechte se unést do světa poznání, inspirace a zábavy. Zažijte nezapomenutelný den plný objevů a nových dojmů. Centrem města se můžete s dětmi vydat při Putování se Zubříkem Bystřící nad Pernštejnem, se kterým vstoupíte do centra Zubří země. Při putování objevíte Park horníků, malebný kostel sv. Vavřince, a dokonce i poklad ukrytý v bývalém lihovaru ve formě veteránů. Hrací kartu dostanete zdarma v Turistickém informačním centru.

Foto: Michal Mašek

Putování Bystřicí

Prvním místem, které nesmíte vynechat, je Centrum Eden. Je to místo, kde můžete zažít nejen zábavu, ale také se dozvědět nové věci a objevovat. Areál se skládá ze tří hlavních částí - Panského dvora, Horácké vesnice a Ekopavilonu. Po zakoupení vstupenky máte možnost prohlédnout si celý areál a strávit zde celý den. Expozice jsou navrženy tak, aby návštěvníci mohli vnímat různé smysly a zapojit se do interaktivního prožitku. V areálu se prolíná minulost s budoucností, a to je jedna z hlavních myšlenek Centra Eden. Zajímavě kombinuje historické prvky s moderními koncepty a umožňuje návštěvníkům nahlédnout do budoucnosti.

Foto: Eden centrum

Centrum Eden

Jen kousek pod Edenem přímo u říčky Bystřice naleznete volnočasový areál Lužánky, kde najdete park miniatur, pohádkovou alej, skvělé hřiště, venkovní koupaliště, workoutové hřiště a další sportoviště.

Cesta v Lužánkách je klíčovým komunikačním koridorem, který spojuje Centrum zelených vědomostí EDEN centrum se sportovním areálem a centrem města. Cesta alejí ale nebude vůbec nudná, najdete tady Pohádkovou alej, která je osázena deseti dřevěnými sochami pohádkových bytostí umístěnými na betonových soklech mezi stromy. Najdete tady čerta, bílou paní, ježibabu, princeznu a další pohádkové postavy. Každá socha je jedinečným dílem, které přenáší atmosféru pohádkového světa přímo do Lužánek. A to není vše! Každá socha je doplněna QR kódem, který umožňuje zájemcům přistupovat k dalším zajímavostem a informacím o dané pohádkové bytosti.

Foto: Václav Šubrt

Pohádková alej

Na druhé straně aleje je pak pro děti vybudován ještě malý dětský lanový park. Tento park je určen zejména pro radostnější a hravější zdolání kopce Lužánky. Děti se tu mohou vyřádit na různých překážkách a lanových dráhách a prožít dobrodružnou cestu.

Ale to není všechno, co cesta v Lužánkách nabízí. Na úpatí cesty stojí socha Zubra od výtvarníka Michala Olšiaka. Legenda vypráví příběh o obrovském a nepřátelsky naladěném zubrovi, který sužoval místní obyvatele. Naštěstí se vynořil hrdina jménem uhlíř Věnava. Tento statečný muž dokázal zubra chytit a provlékl mu nozdrami houžev. Poté ho přivedl před moravského markraběte, který ho odměnil rozsáhlým panstvím a erbem s černou zubří hlavou a zlatou houžví. Tím vznikl slavný rod pánů z Pernštejna. Symbolika zubří hlavy se rozšířila i do znaku města Bystřice nad Pernštejnem. V Lužánkách tak můžete vyzvat obrovského Zubra na souboj! Zjistěte, zda máte dostatek odvahy a síly stát se stejnými hrdiny jako uhlíř Věnava.

Foto: Koruna Vysočiny

Socha Zubra

Další zastávkou bude Bystřický park miniatur, který představuje repliky hradů, klášterů a jiných památek v měřítku 1:50. Modely jsou umístěny v kopii údolí Svratky kolem potůčku. Výjimečnost tohoto parku spočívá v tom, že modely jsou z betonu a nachází se ve volné krajině. Zaměřují se na období největšího rozkvětu těchto památek ve 14. a 15. století. Mezi replikami najdete například hrad Pernštejn, Zubštejn či klášter Porta Coeli. Největší replikou je hrad Pernštejn a měří přibližně sedm metrů. Stavba modelů probíhala postupně několik let. Park je otevřen celoročně a zdarma. V parku jsou vybudovány cestičky, které spojují jednotlivé hrady a umožňují pohodlnou procházku návštěvníků.

Foto: Václav Šubrt

Bystřický park miniatur

Po návštěvě parku miniatur se vydejte na nábřeží řeky Bystřice, kde je k dispozici pro děti rozlehlé a skvěle vybavené hřiště s trampolínami a lanovkou, odkud děti budou odcházet naprosto nadšené. Nedaleko se nachází také workoutové hřiště, kde si můžete procvičit své tělo. Pokud jste si přivezli kola, určitě oceníte pumptrack. A když je horko, nezapomeňte využít i vodních herních prvků, které v areálu najdete. Pokud jste fanoušci inline bruslení, nechte se unést po cyklostezce, která vede okolo, a využijte bruslařský ovál bez jakéhokoli převýšení.

Foto: Koruna Vysočiny

Hriště Lužánky

V horkých letních dnech bude ideální zastávkou venkovní koupaliště s vyhřívanými bazény. Rozlehlý areál je ideálním místem pro odpočinek a zábavu. Kromě bazénů a prostorné trávnaté plochy pro slunění zde najdete mnoho dalších aktivit, které vám zpříjemní pobyt. Pro děti je tu dětský koutek se skákací trampolínou a skluzavkou, kde se budou moci vyřádit. Plavecký bazén nabízí šest plaveckých drah. Rekreační bazén je ideální pro odpočinek a najdete tady stěnové masážní trysky, chrlič či blower. Pro nejmenší návštěvníky je připravený dětský bazén s vodní hříbkem a skluzavkou, větší děti si zase užijí dvě velké skluzavky.

Foto: Areál sportu a kultury

Koupaliště Bystřice nad Pernštejnem

Další místa v okolí Bystřice vhodné pro rodiny s dětmi najdete třeba v 3 km vzdáleném Domaníně nebo v 6 km vzdáleném Karasíně, kde u rozhledny je další skvěle vybavené hřiště.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz