Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vaření piva v Bystřici nad Pernštejnem ožilo, pivovar vzdává hold horníkům

Foto: Koruna Vysočiny

Sládek v bystřickém pivovaru

Pivovar v Bystřici nad Pernštejnem dostal druhý život. Nové pivo vaří trojice místních nadšenců s respektem k tradici i chutím dnešních pivařů.

Článek

Vařit kvalitní regionální pivo. To byl prvotní záměr, který dal dohromady Radka Padrtku z Rozsoch, Jiřího Mazala z Věžné a Jana Ludvíka z Kozlova, aby založili I. Bystřický pivovar a začali v Bystřici s odkazem na dlouholetou těžbu uranové rudy v okolí vařit pivo nazvané ŠTAJGR. K tomuto účelu si pronajali zařízení minipivovaru v Centru Eden, od roku 2015 známého pivem Mitrovský.

Foto: Koruna Vysočiny

I. Bystřický pivovar, dva ze tří společníků, zleva Jiří Mazal a Radek Padrtka

„Já jsem jako sládek do pivovaru v Edenu nastoupil v roce 2018, jenže když v roce 2020 měla končit pětiletá udržitelnost projektu a pivo by se mohlo prodávat i mimo Centrum Eden, přišel koronavirus a rok a půl se v podstatě nevařilo vůbec. Pak město Eden pronajalo, já tam občas uvařil pivo na akce, ale nakonec jsme se dali dohromady my tři a pivovar vzali pod sebe,“ přiblížil sládek Jiří Mazal, který má v tomto oboru bohaté profesní zkušenosti z tuzemska i zahraničí. „Narodil jsem se v Prostějově do pivovarnické rodiny. Paradoxně jsem byl ale na pivo alergický – každé dítě ochutná pivo a v pivovaru obzvlášť. Stačil mi jediný lok a osypal jsem se kopřivkou. Už jsem si myslel, že jsem to s pivem prohrál, což je v pivovarnické rodině zvlášť nepříjemné, ale pak jsem se jako dospívající kluk někde na zábavě ještě jednou zkusil napít – a najednou to bylo pryč, žádná kopřivka, žádný problém,“ s úsměvem zavzpomínal Jiří Mazal.

Foto: Koruna Vysočiny

Interiér pivovaru

Záchrana bystřického minipivovaru přišla takřka v poslední chvíli, neboť bystřická radnice se chystala nevyužité technické zařízení prodat. „Pivo vaříme jako koníček, všichni máme svoji práci. Já jsem sice strojař, ale pivovar jsem chtěl mít, byl to můj sen,“ prohlásil Radek Padrtka. „Chceme vařit kvalitní pivo, takže máme jeden druh. Připravili jsme spodně kvašený světlý ležák dvanáctku a myslím, že se nám povedl. A říkají to i konzumenti, kteří ho už ochutnali. Prostě klasika. Jeden den se vaří, pak dva týdny kvašení, no a dvanáctka nejméně šest týdnů zraje. Naše základní myšlenka byla, že pivo budeme dodávat prioritně v soudcích, třeba na oslavy, ať už rodinné, firemní i další. Nabízíme ho ale také v litrových PET lahvích, i když točené je prostě točené, to ví každý pivař. Kapacita minipivovaru je pět tisíc hektolitrů, letos máme v plánu uvařit dvě stě hektolitrů,“ upřesnil Radek Padrtka. Zachována má zůstat možnost exkurzí pro veřejnost do minipivovaru, a to při sezonních akcích v Edenu.

Foto: Koruna Vysočiny

Nové pivo nese jméne Štajgr

Nové bystřické pivo ŠTAJGR se dá objednat v soudcích různých velikostí i v litrových PET lahvích přímo v minipivovaru, v lahvích na recepci Centra Eden, ve firmě Radka Padrtky Kovo Ropák v průmyslové zóně a obohatit by mohlo i sortiment infocentra na Masarykově náměstí či farmářské trhy. Produkce v sezoně pokryje spotřebu v Centru Eden, ale zamíří i do Šiklova mlýna a o pivo v lahvích projevila zájem rovněž firemní prodejna družstva Rubelit v Rožné a prodejna v Kuřimi. „Je toho rozjednáno více, ale musíme myslet na to, aby nám ještě zbylo pro běžné spotřebitele, kteří si chtějí koupit soudek na grilovačku. A jak už jsem řekl, vaření piva máme jako koníček, ne zaměstnání na plný úvazek,“ dodal Radek Padrtka.

Zdroj: regionální turistický web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz