Hlavní obsah
Cestování

Ve Víru v údolí Svratky se nudit nebudete

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Koruna Vysočiny

Vírská přehrada je dominantou obce

Vír, malebná obec zasazená do údolí řeky Svratky, je skutečným klenotem Vysočiny, který nabízí pestrou paletu aktivit pro milovníky přírody, adrenalinu i historie.

Článek

V přehradě Vír si sice nezaplavete, ale jinak si v jejím okolí přijde na své každý. Obec Vír se stala centrem turistiky už v 80. letech 19. století díky hostinskému Františku Šťastnému, který své hosty vítal bylinným likérem Vírským vánkem a dalšími specialitami. Ve svém podniku přivítal například i Petra Bezruče, Karla Čapka, Jana Masaryka nebo Emu Destinovou. I dnes je Vír a okolí vyhledávaným cílem turistů, v údolí řeky Svratky můžete strávit klidně celý víkend a stále budete mít co objevovat.

Vírská přehrada, dokončená v roce 1957, je velkým lákadlem této oblasti. S mohutnou hrází vysokou 66,2 metru je třetí nejvyšší přehradou v Česku a zásobuje pitnou vodou široké okolí i část Brna. Kolem přehrady vede Svratecká vodohospodářská naučná stezka, která vás seznámí nejen s tímto technickým zázrakem, ale také krásami přírodního parku Svratecká hornatiny.

Foto: Koruna Vysočiny

Přehradní hráz vodního díla Vír

Nejvýznamnějším přírodním monumentem v okolí je Chudobínská borovice, která se stala Evropským stromem roku 2020. Tento majestátní strom, starý 350 let, přežil zatopení vesnice Chudobín a nyní se tyčí nad hladinou Vírské přehrady jako symbol odolnosti a přírodní krásy.

Vyhlídka Klubačice nabízí návštěvníkům dechberoucí výhled na údolí řeky Svratky a je nejvyšší skálou v této oblasti. Toto místo, chráněné pro svou vzácnou flóru, je ideálním místem pro klidné rozjímání a obdivování přírodních krás. Na její vrchol vás zavede nová Vírská naučná stezka.

Foto: Koruna Vysočiny

Vyhlídka Klubačice

Další vyhlídka v údolí Svratky je Rossiho skála, jenž byla pojmenována po rodině Rossi, která zde měla přímo pod skálou svou vilu. Vyhlídka, která byla obnovena v minulých letech po kůrovcové kalamitě, nabízí úchvatné výhledy na celé údolí a je snadno dostupná po značené stezce.

Pokud toužíte po větším dobrodružství, neměli byste minout vírské ferraty. Pod hrází přehrady Vír se nacházejí tři zajištěné cesty, které nabízejí nejen úžasné výhledy, ale také bezpečný lezecký zážitek. Vírské ferraty jsou vhodné pro všechny, od začátečníků až po zkušené horolezce, a poskytují nezapomenutelné chvíle v srdci přírody.

Foto: Koruna Vysočiny

Ferraty ve Víru

Vír je také rájem pro cyklisty. Biketrialový areál Traily Vír v údolí řeky Svratky nabízí trasy pro všechny úrovně jezdců, od technicky nenáročných XC okruhů po přírodní trailové sjezdy. Zastavit se můžete v turistickém informačním centru, které je v Továrně Vír, kde získáte podrobnější informace o trasách a můžete si zapůjčit kolo.

Pro ty, kteří hledají ještě větší porci adrenalinu, je ve Víru připravena jedinečná atrakce - skok z komína v areálu Továrny Vír. Tento zážitek zahrnuje výstup na komín a seskok z plošiny ve výšce 26 metrů. Alternativou je lezení po industriální ferratě, která vede po komíně a přilehlé sýpce, což nabízí neobvyklý způsob, jak si vychutnat panoramatické výhledy na okolní krajinu.

Foto: Koruna Vysočiny

Komín v Továrně Vír

Další zajímavostí je Vírský mlýnek, mechanická soustava figurek poháněná vodou, která byla původně vytvořena Vincencem Navrátilem a dnes je znovuobnovena v blízkosti říčky Bystřice. Vírský mlýnek je soustavou figurek připomínající mechanický betlém, kterou vytvořil pan Navrátil na potoku tekoucím od Rovečného. Původní Vírský mlýnek vznikal pravděpodobně desítky let. Po smrti zhotovitele byl mlýnek darován jeho dědici do Horáckého muzea. Obec Vír v roce 2007 nechala vyrobit repliku, která se návštěvníkům pouští každou půlhodinu.

Velkým zážitkem, které Vír nabízí, je muškaření. To si můžete vyzkoušet pod vedením Milana Šenkýře, mistra světa Masters 2021 v muškaření. Svratka je ideálním místem pro tento tichý, ale vzrušující rybolovný styl, který vás vtáhne do kouzelného podvodního světa.

Foto: Koruna Vysočiny

Muškaření ve Svratce

A pokud vás láká historie, nezapomeňte navštívit zříceninu hradu Pyšolec, na kterou se dostanete po červené turistické značce. Tento hrad, který má kořeny ve 13. století, nabízí návštěvníkům pohled do středověké minulosti této oblasti, která byla spojena s pány z Pernštejna.

Vír je místo, kde se potkává příroda, historie a dobrodružství. Ať už hledáte klidný únik do přírody, adrenalinový zážitek nebo historickou památku, Vír vám to všechno nabízí a ještě mnohem víc. Přijeďte a objevte tento skrytý klenot Vysočiny!

Zdroj: regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz