Hlavní obsah
Cestování

Víkend bude ve znamení otevřených památek, skvělého jídla nebo pejskiády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miloš Neuman

Historické náměstí v Novém Městě na Moravě

Pokud jste si ještě neudělali plány na víkend, vyzkoušejte Vysočinu. Chystají tady pro vás otevřené památky, skvělý festival jídla nebo akci pro rodiny i se čtyřnohými parťáky.

Článek

Otevřené památky

Každý rok v září se města po celé Evropě spojí, aby oslavily své kulturní poklady a historické památky. Přijďte objevit kouzlo Nového Města na Moravě během Dnů evropského dědictví, které se konají v sobotu 16. září.

Tento jedinečný den vám nabídne nejen volný vstup do historických památek, ale také fascinující komentované prohlídky a zajímavý doprovodný program. Vstoupíte do Horáckého muzea a Horácké galerie, kde na vás budou čekat exkurze do naší bohaté historie. Prozkoumáte tajemství sbírek tak, jak je sledují oči průvodců a kurátorů.

Dopoledne začněte komentovanou prohlídkou Horáckého muzea, následně na vás bude čekat prohlídka historického náměstí. Odpoledne se zase vydáte na nezapomenutelnou procházku historií hospod a hostinců. A nezapomeňte si rezervovat čas i na prohlídku interiérů katolické fary a obrazů z Müllerovy galerie. Den zakončíte prohlídkou evangelického kostela, presbyterny a věže.

Foto: Miloš Neuman

Horácké muzeum

Přijďte se nafutrovat

Přijďte v sobotu 16. září ochutnat skvělé jídlo z celého světa do Žďáru nad Sázavou. Slogan akce „Netrapte se sobotním obědem a přijďte se nafutrovat na Farská humna“ naprosto vystihuje to, co na vás čeká. V rámci 29. ročníku Slavnosti jeřabin, který nás zavede do kouzelného světa cisterciácké krajiny, můžete očekávat celodenní program plný chutí, zábavy a kultury na tradičním street food festivalu Futrování na Farských.

Skvělé jídlo z různých koutů světa se setká s kuchařským uměním cisterciáckého dědictví. Spolupráce s městy Zwettl a Vyšší Brod nám poskytne možnost poznat cisterciáckou historii a kulturu skrze všechny smysly. Připravte se na poznávání tradičních cisterciáckých pokrmů a nechte se unést do minulosti.

Kromě skvělého jídla nás čeká i bohatý kulturní program s vystoupením umělců jako Mayday, Černý Ledňáček, Michaela Šedivá a Michal Horák. Zahájení akce proběhne v 11:00 hodin, a celý den budete mít příležitost prožít nezapomenutelné chvíle plné radosti, chutí a hudby.

Foto: Město Žďár nad Sázavou

Futrování na Farských humnech

Do Edenu s pejskem

V ráji poznání a inspirace na Vysočině - Centru Eden v Bystřici nad Pernštejnem na vás bude čekat akce pro všechny milovníky chlupatých čtyřnohých parťáků. Pejskiáda proběhne už v sobotu 16. září. Přijďte si užít den plný soutěží, radosti a dobrodružství se svými pejsky.

Můžete se zapojit do různých soutěží, jako je hledání nejkrásnějšího pejska, závod na překážkové dráze na čas, soutěž o nejkrásnější štěňátko nebo dokonce soutěž v kostýmech. A pokud nejste připraveni soutěžit, nevadí! Přijďte alespoň jako diváci a podpořte ty, kteří se budou snažit zazářit na této úžasné události. Navíc bude otevřen celý areál včetně Farmakoutku, Skanzenové vesničky, ekopavilonu, příběhu půdy a všech expozic.

Areál nově v sobotu nabídne i možnost návštěvy bleších trhů a jezdecké burzy. Takže pokud máte doma něco, co už nepotřebujete, nebo hledáte jezdecké vybavení, neváhejte se zapojit.

Foto: Eden Centrum

Pejskiáda v Edenu

Další víkendové akce

16.9. - V sobotu se na hradě Pernštejn chystá událost, která nesmí chybět v kalendáři žádného hasiče. Akce Hasiči na Pernštejně je připomínkou požáru, který zachvátil hradní sýpku a depozitář v roce 2005. Hradní nádvoří bude zaplněno historickými stříkačkami taženými koňmi, starými hasičskými automobily i nejnovějšími vozidly, která nás chrání dnes. Nebudou chybět komentované ukázky činnosti hasičů, střelmistrů a odvážných lezců. A pro nejmladší nadšence bude připraven dětský koutek s hasičskými soutěžemi a samozřejmě občerstvení pro všechny.

17.9. - V neděli se můžete vydat do Sněžného na tradiční pouťový jarmark s programem pro celou rodinu. Můžete se těšit na procházku po jarmarku s řemeslnými výrobky a místními lahůdkami. Celým dnem vás budou provázet Zelenohorští muzikanti. Uvidíte parkourovou show a nebude chybět ani vystoupení kouzelníka Kubuly s jeho neodolatelnou border kolií. Pro děti bude připraveno vození na koních nebo klasické pouťové kolotoče. Pro ty, kteří hledají duchovní rozměr, bude sloužena Mše svatá v kostele sv. Kříže.

Foto: Městys Sněžné

Pouťový jarmark ve Sněžném

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz