Hlavní obsah
Cestování

Víkend na Vysočině: Dračí lodě, dožínky a 30 let největšího zábavního parku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Eden Centrum

Slavnosti sklizně v Eden Centru

O víkendu bude Vysočina plná skvělých akcí, tak si vyberte tu, která vám nejvíc sedne.

Článek

Další srpnový víkend bude ve Žďárských vrších ve znamení unikátních akcí, které tradičně lákají návštěvníky všech věkových kategorií. O víkendu na vás čekají vzrušující závody dračích lodí, nechte se vtáhnout do světa westernového světa nebo si užijte atmosféru oslav sklizně.

Dračí lodě Vysočina

Pokud patříte mezi milovníky vody, adrenalinových závodů a tropického ducha Havaje, pak byste neměli minout akci Dračí lodě na Pilské nádrži, která se uskuteční v sobotu 19. srpna u Žďáru nad Sázavou. Windsurfing Club Velké Dářko, známý svou vášní pro vodní sporty a nekonvenční akce, vás zve na další vzrušující závod dračích lodí, který je zařazen do prestižního seriálu Dračí lodě Vysočina. Letošní téma akce, inspirované krásou Havaje, slibuje přinést do srdce České republiky nádech tropické exotiky. Kromě nezbytných závodních emocí, mají všichni účastníci možnost se obléknout do tematických kostýmů a předvést je na startovní čáře.

Napínavý program

Oficiální zahájení akce je naplánováno na půl desátou dopolední, kdy se na břehu Pilské nádrže sejdou diváci, závodníci a další fanoušci tohoto neobvyklého sportu. Hlavním tahákem je samozřejmě závod dračích lodí, který odstartuje v deset hodin ráno. V průběhu dne se závodníci utkají v různých kategoriích až do večerních 18 hodin, kdy poslední závodník překročí cílovou čáru. A protože organizátoři vždy připravují něco nového, nebudou letos chybět vložené závody na desetimístných paddleboardech.

Zábava pro každého

Akce Dračí lodě na Pilské nádrži nabídne mnohem více než jen samotné závody. Pro ty nejmenší bude připraveno malování na obličej, aby se mohli proměnit v malé dračí válečníky. Můžete se těšit i na vystoupení čaroděje Cave a fakíra Dragona Kozáka, kteří nám ukážou své neuvěřitelné kousky. Nezapomene se ani na fanoušky ohňových efektů – večer nás čeká grandiózní ohňová show Novus Origo, která nám přiblíží magii plamenů.

Dračí paragáni a taneční závěr

Den plný závodů, adrenalinu a zábavy uzavřou dračí paragáni, kteří svými padáky přistanou u Pilské nádrže kolem 18:30. A pokud si myslíte, že to byl konec, pak jste na omylu. Večerní taneční zábava nabídne příležitost si zatančit a užít si atmosféru, která bude ještě umocněna velkou ohňovou show, kterou si připraví Novus Origo.

Foto: Koruna Vysočiny

Dračí lodě na Pilské nádrži

30 let Šiklandu

Historie se často plíží nepozorovaně, avšak v případě zábavního parku Šikland je to přesně naopak. Z malého westernového městečka na Vysočině se stalo velkolepé místo plné zábavy a dobrodružství. A už tuto sobotu 19. srpna se budou slavit 30. narozeniny tohoto unikátního zábavního areálu.

Jak to začalo

Celý příběh začal před více než 30 lety, kdy Libor Šikl v roce 1990 získal v restituci zpět rodinný majetek – bývalý Moučkův mlýn - a navázal na tradici tohoto kouzelného místa u říčky Bobrůvky. V 20. letech 20. století s rozvojem trampingu nabízel mlýn pokojíky k pronájmu. Od 30. let hostil sokolské tábory a poté skauty. Se skončením éry skautů přišla na řadu éra pionýrů. Po revoluci pionýry vystřídaly potlachy v duchu country stylu, které daly základ dnešnímu Šiklandu. Každý rok se westernové městečko stávalo větším a větším, neustále nabývalo na velikosti a atmosféře.

Velkolepý program

Oslava 30 let existence Šiklandu přináší pestrou paletu akcí a zábavy. Kapely, historická kina a bohatý program nabídnou návštěvníkům sobotu plný vzpomínek a radosti. Ve westernovém městečku si budete moci prohlédnout historické fotografie, videa, vzpomínkovou show a mnoho dalšího.

Den začnete patřičnou dávkou smíchu a zábavy s dopoledním westernovým divadlem. Výjimeční herci v tradičních kostýmech vás zavedou do světa divokého západu. Po obědě na vás bude čekat westernová show, která vás vtáhne do doby šerifů a banditů. Pak to roztočíte na hudební vlně s Maxim Turbulenc. Zahrajte si na strunu nostalgických vzpomínek s kapelou Fešáci a ponoříte se do hudebního světa se skupinou Nezmaři. Večer pak na vás čeká vzpomínková show, kde zavzpomínáte na legendární show, které vždy uzavíraly taneční festivaly. Připomeňte si kouzlo Sedmi statečných, dobrodružství na Titanicu, závod na Olympiádě nebo vzlet do vesmíru. Bude to plné improvizace, scének a samozřejmě zábavy.

Celých 30 let Šiklandu je příběhem nejen o rozvoji z westernového městečka k modernímu zábavnímu parku, ale také o setkávání generací, tvoření nezapomenutelných programů a vytváření jedinečného prostoru pro zábavu a odpočinek.

Foto: Šikland

Show v Šiklandu

Slavnosti sklizně v Eden Centru

Centrum Eden na Vysočině je opravdovým rájem pro všechny milovníky poznání a inspirace. Je složeno ze tří unikátních částí - Panského dvora, Horácké vesnice a Ekopavilonu. Expozice jsou navrženy tak, aby se návštěvníci mohli ponořit do zážitku více smysly než jen zrakem.

V sobotu 19.8. a neděli 20.8. přicházejí již tradiční Slavnosti sklizně, které jsou bezpochyby nejvyhlášenější akcí v širokém okolí. Dožínky je oslavou úspěšné sklizně na Vysočině a přichází v čase, kdy jsou téměř všechna pole sklizená. Areál Centra Eden v Bystřici nad Pernštejnem se promění v pestrý svět s tematickou výzdobou, výborným jídlem a pitím a zajímavým doprovodným programem, které jsou nedílnou součástí dožínkových oslav.

Program plný zážitků

Od sobotního rána až do nedělního západu slunce budou v areálu probíhat rozmanité aktivity a zábavné programy pro všechny generace. Od vystoupení folklorního souboru Borověnka na nádvoří, který přinese autentické lidové tance a písně, přes průvod horáckou vesnicí doprovázený lidovou hudbou až po ukázku orby s chladnokrevnými koňmi a vzrušující jízdy v bryčce, na koni či oslíkovi. Děti se mohou těšit na dílničky, historické divadlo s akrobatickým duem Sahrezade a Vilem nebo třeba vyřezávání dřevěných zvířátek na statku. Pro milovníky tradice bude zde i soutěž o nejlepší chleba a bábovku. Kromě toho bude k dispozici zookoutek plný zvířátek, ukázka řemesel v horácké vesnici, výroba v lékárně. Otevřeny budou dětská hřiště (venkovních i vnitřních), labyrint i stáje. Celý víkend bude plný dožínkového ducha a radostné atmosféry, která propojí návštěvníky s bohatou historií a tradicemi venkovského života na Horácku.

Foto: Eden Centrum

Slavnosti sklizně

Další akce na Vysočině

V pátek 18. srpna se brány Zámku Žďár otevřou pro Benefiční koncert PRO ZÁMEK, a to za doprovodu výjimečného komorního orchestru MUSICA MINORE. Připravte se na hudební zážitek, který zahrne díla Antonia Vivaldiho, Antonína Dvořáka a dalších skladatelů.

4. ročník Koupaliště fest & Street food fest se koná v sobotu 19. srpna v areálu Koupaliště Svratka. Čeká na vás bohatý hudební program s kapelami jako Nosislove, Kokotky, Lucky B, Manželé Soukupovi, Jahtec Jammin' Job a DJ Pokustón Benjahnek. Gastronomický zážitek zajistí Hungry Rooster s lahodnými pokrmy od burgerů a langošů, až po marinované krevety nebo smažené nudle.

V sobotu 19. srpna se v historickém městečku Jimramov chystá Sousedské posezení. Tato událost bude v zámeckém parku Bludník, který je sám o sobě kouzelným místem. Soutěže a speciální program pro děti zajistí, že celá rodina si užije pohodový den.

Foto: Zámek Žďár nad Sázavou

Kocert PRO ZÁMEK

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz