Hlavní obsah
Cestování

Víkend na Vysočině: Dračí lodě, Hradozámecká noc i slámové divadlo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Koruna Vysočiny

Závody dračích lodí jsou na Pilské nádrži už tradicí

O víkendu se na Vysočině můžete těšit na pestrou nabídku akcí, které vám zpříjemní léto. Přijďte si užít kulturu, sport i tradiční zábavu!

Článek

23. - 25. 8. Festival Otevřeno Jimramov

Již 35. ročník festivalu Otevřeno Jimramov se uskuteční předposlední srpnový víkend v krásném historickém městečku Jimramov. Tento tradiční festival, který se každoročně koná v parku Bludník, láká návštěvníky všech věkových kategorií na bohatý program plný hudby, divadla, výtvarných workshopů a dalších kulturních zážitků. Letošní ročník slibuje být opravdovou bonboniérou kulturních lahůdek, kde si každý najde něco pro sebe, ať už jsou to známé tváře a hlasy nebo nové a neznámé cizokrajné objevy.

Festival Otevřeno Jimramov nabízí kromě hudebních vystoupení i pestrou paletu divadelních představení, filmových projekcí a besed. Na hlavní stage v pátek vystoupí například kapela Svatopluk, Searching for Home z Německa nebo Monika Načeva. Sobota pak přinese vystoupení kapel jako Invisible World, Druhá Tráva s Robertem Křesťanem nebo Albaluna z Portugalska. Festival zakončí v neděli kapela Augenblick. Tento víkend v Jimramově bude nezapomenutelným kulturním zážitkem pro všechny, kteří se chtějí ponořit do světa hudby, umění a společenského setkávání.

Foto: Se souhlasem autora Romana Šulce

Sín rodáků

24. 8. Dračí lodě ve Žďáře nad Sázavou

Pokud patříte mezi milovníky vody, adrenalinových závodů a osmdesátek, pak byste neměli minout akci Dračí lodě Vysočina na Pilské nádrži, která se uskuteční v sobotu 24. srpna u Žďáru nad Sázavou. Windsurfing Club Velké Dářko, známý svou vášní pro vodní sporty a nekonvenční akce, vás zve na další vzrušující závod dračích lodí. Letošní téma akce jsou osmdesátky. Kromě nezbytných závodních emocí, mají všichni účastníci možnost se obléknout do tematických kostýmů a předvést je na startovní čáře.

Oficiální zahájení akce je naplánováno ve 13:30 zahajovacím ceremoniálem, kdy se na břehu Pilské nádrže sejdou diváci, závodníci a další fanoušci tohoto neobvyklého sportu. Hlavním tahákem je samozřejmě závod dračích lodí, který odstartuje ve 13:00 hodin. V průběhu odpoledne se závodníci utkají v různých kategoriích až do večerních 19:00 hodin, kdy poslední závodník překročí cílovou čáru. A protože organizátoři vždy připravují něco nového, nebudou letos chybět vložené závody.

Akce nabídne mnohem více než jen samotné závody, od 11:00 hodin bude připraven doprovodný program. Můžete se těšit na vystoupení fakíra Dragona Kozáka, který vám ukáže své neuvěřitelné kousky. Den plný adrenalinu doplní dračí paragáni, kteří se svými padáky přistanou u Pilské nádrže kolem 17:00. Nezapomene se ani na fanoušky ohňových efektů, večer na ně bude čekat grandiózní ohňová show od Fire Erycius, která představí magii plamenů.

Foto: Koruna Vysočiny

Závody dračích lodí na Pilské nádrži

24. 8. Hradozámecká noc v zahradách Pernštejna

Hradozámecká noc na hradě Pernštejně slibuje jedinečný zážitek, který návštěvníky přenese do kouzelné atmosféry osvětlené Vrchnostenské zahrady. V sobotu 24. srpna 2024 budou brány zahrady otevřeny až do pozdních nočních hodin a nabídnou bohatý program. Večerní procházka mezi romanticky nasvícenými zahradami začne komentovanými prohlídkami, které návštěvníkům přiblíží historii a zajímavosti tohoto unikátního místa. Prohlídky se uskuteční v časech 18:30, 18:45 a 19:00, a jejich atmosféru umocní kouzlo večerního osvětlení.

Od 20:30 se můžete těšit na koncert talentovaného muzikálového zpěváka Vojtěcha Dingy, jehož hlas naplní zahrady hřejivou melodií. Následně, ve 21:45, vystoupí smyčcové kvarteto Cappella Alegra z Bystřice nad Pernštejnem, které svým hudebním uměním přispěje k neopakovatelné atmosféře tohoto večera. Hradozámecká noc na Pernštejně je ideální příležitostí pro ty, kteří chtějí zažít něco výjimečného a prohlédnout si krásy této historické památky zcela jinak, než jak jsou běžně k vidění.

Foto: Koruna Vysočiny

Vrchnostenská zahrada

24. 8. DaciFest v Šiklandu

Přijďte si užít nezapomenutelný víkend na DaciFest, který se uskuteční 24. srpna 2024 v Šiklandu, největším přírodním zábavním areálu v České republice. Tento největší sraz milovníků vozů Dacia v Česku slibuje skvělou atmosféru a jedinečnou příležitost pro všechny nadšence těchto rumunských krasavců na čtyřech kolech. Na programu bude spousta aktivit, od soutěží o hodnotné ceny až po akční divadlo a tradiční Western Show, které zaručeně potěší všechny návštěvníky.

Pro majitele vozů Dacia je připravena speciální DACIKARTA, která jim umožní plně si vychutnat akci a setkat se s dalšími fanoušky této značky. Večer pak vyvrcholí ohňostrojem a pohádkovou ohňovou show, která dodá celému dni magickou tečku. A pokud chcete zůstat až do pozdních hodin, neváhejte se připojit k Dacia party v baru U Hrobníka, kde zábava potrvá až do rána. Přijeďte se pobavit, sdílet své zážitky a obdivovat nádherné vozy, které si získaly srdce mnohých!

Foto: Se souhlasem autora Jaroslava Zmydlocha

DaciFest v Šiklandu

Další akce na Vysočině

23. 8. Zpívání u vína v Horácké galerii - V pátek od 18 hodin se můžete připojit k jedinečnému večeru v Horácké galerii v Novém Městě na Moravě, kde se setkají milovníci vína a hudby. V rámci akce „V srpnu víno zraje a TOLAVA hraje“ si budete moci poslechnout TOLAVA trio (Antonín Jungwirth, Ladislav Jedlička, Václav Kovářík), které zahraje oblíbené lidové písničky. K tomu nebude chybět ochutnávka vín. Pokud bude přát počasí, akce se uskuteční na dvorečku Horácké galerie.

23. - 25. 8. Bartolomějská pouť v Rozsochách - Tradiční pouť v Rozsochách u Bystřice nad Pernštejnem, která se uskuteční od pátku do neděle, nabízí pestrý program, který zahrnuje fotbalová utkání, hudební vystoupení, řemeslný jarmark a samozřejmě i pouťové atrakce. Každý den bude nabízet něco speciálního, od pátečního fotbalového zápasu mladších žáků až po sobotní hlavní pouťovou zábavu na sokolovně. Vyvrcholením víkendu bude nedělní slavnostní bohoslužba v kostele sv. Bartoloměje a tradiční řemeslný jarmark, který dodá celé akci neopakovatelnou atmosféru. Po celou dobu budou v provozu tradiční pouťové atrakce.

Foto: Se souhlasem autora TIC Bystřice nad Pernštejnem

Rozsochy

24. 8. Slámové divadlo v Krásněvsi - Přijďte zažít neobyčejný představení ve slámovém divadle, které se odehraje v sobotu na Vyhlídce v Krásněvsi u Žďáru nad Sázavou. Představte si jeviště a hlediště vytvořené výhradně ze slámy, kde diváci sedí na balících a sledují, jak postavy ožívají přímo před jejich očima. Při západu slunce se můžete těšit na scénu, kdy sojka „letí“ z mraků, což přidá celému představení na originalitě. Hrát se bude veselá pohádka „Jak si Krakonoš s Trautenberkem vyměnili hospodářství“, která je ideální pro všechny věkové kategorie. Příběh plný humoru, dobrodružství a pohádkového kouzla slibuje zábavný a nezapomenutelný večer pro celou rodinu v nádherném prostředí venkovské Vysočiny.

24. 8. Daňkovický kotlík - Zveme vás na jubilejní 10. ročník soutěže ve vaření kotlíkových gulášů, Daňkovický kotlík 2024, který se uskuteční v sobotu 24. srpna od 10 hodin. Těšit se můžete nejen na skvělé kotlíkové guláše, ale i na druhý ročník soutěže o nejlepší bábovku, dětské skákací atrakce, jak suchozemské, tak vodní, a bohaté občerstvení. A navíc je pro návštěvníky připraveno jedno velké překvapení, které jistě zaujme všechny přítomné. Přijďte si užít den plný dobrého jídla, zábavy a skvělé atmosféry do Žďárských vrchů.

Foto: Se souhlasem autora Miroslava Zeleného

Daňkovický kotlík

24. 8. Malý svratecký maraton - 71. ročník Malého svrateckého maratonu se opět uskuteční ve Víru. Tento tradiční běžecký závod je otevřen pro všechny věkové kategorie, od dětí po dospělé, a nabízí různé tratě včetně hlavního závodu na 32 km. Akce začíná v sobotu 24. srpna od 8:00 prezencí závodníků, přičemž hlavní závod startuje v 10:00. Po celý den bude pro účastníky a diváky připraven bohatý doprovodný program, který zahrnuje aktivity pro děti, tombolu, občerstvení a večerní disco s DJ Davidem Hamerským. Přijďte si užít den plný sportu a zábavy v krásném prostředí Víru v údolí řeky Svratky.

24. 8. Žďárský farmářský trh - V sobotu se na žďárském náměstí Republiky uskuteční další farmářský trh, který je ideální příležitostí pro všechny, kteří chtějí začít víkend příjemně a užitečně. Představte si ranní kávu s čerstvě upečeným koláčem v ruce, zatímco kolem vás zní živá hudba a setkáváte se s přáteli a známými. Trh nabízí nejen skvělou atmosféru, ale i široký výběr čerstvých farmářských produktů od místních dodavatelů. K dostání budou uzenářské a mléčné výrobky, čerstvé ovoce a zelenina nebo různé druhy koření.

Foto: Koruna Vysočiny

Žďárské farmářské trhy

25. 8. Rozloučení s prázdninami na Medlově - Přijďte se rozloučit s létem do Hotelu Medlov. V neděli bude pro vás připraveno odpoledne plné zábavy a dobrého jídla. Na děti čeká bohatý soutěžní program, tvořivé dílničky a mnohem více. V 16:00 hodin vás potěší Divadélko U dvou sluncí a po celý den bude hrát DJ Hamerský. Čeká vás grilování, osvěžující nápoje včetně našeho oblíbeného Hejkala a domácí levandulové limonády. Vstup je volný pro všechny, tak neváhejte a přijeďte si užít poslední prázdninový víkend.

Zdroj: regionální turistický web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz/akce-a-udalosti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz