Hlavní obsah
Cestování

Víkend na Vysočině: Oslavte úrodu brambor nebo přivítejte svatého Václava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miloš Neuman (se souhlasem autora)

Svatováclavské slavnosti v Novém Městě na Moravě

Víkend bude na Vysočině ve znamení oslav té nejdůležitější plodiny, kterou Vysočina má. Pokud nejste zrovna fanoušci brambor, tak se můžete vydat na slavnosti patrona naší země.

Článek

Rozlučte se s létem na tradičních Svatováclavských slavnostech

Svátek svatého Václava, patrona českých zemí, přináší do našich měst nejen poselství víry a tradice, ale také příležitost k oslavám a setkávání se. Jednou z takových událostí jsou tradiční Svatováclavské slavnosti v Novém Městě na Moravě, které jsou známé svou bohatou nabídkou kulturního programu a tradičními dobrotami.

Slavnosti začínají v sobotu 23.9. již v od 8.00 hodin, kdy se Vratislavovo náměstí promění v centrum zábavy, kultury a dobrého jídla. Na farmářském trhu si návštěvníci mohou pochutnat na čerstvém ovoci a zelenině, masných výrobcích a specialitách z okolí.

Foto: Miloš Neuman

Trhy na Svatováclavských slavnostech

Pro milovníky pouličního umění budou připraveni komedianti na káře. Tato dvojice kejklířů a komediantů přichází s originálním programem, kdy budou objíždět různá místa na náměstí, kde budou žonglovat, hrát pohádky i poučná představení. Navíc se můžete vydat na historický jarmark, kde se představí řemeslníci se zbrojnicí, tkaním na rámu, ražbou mincí a dalšími výtvarnými dílnami. Pro ty, kteří by se rádi sami stali žongléry, je připravena žonglérská dílna. Můžete si vyzkoušet žonglování s míčky, kuželkami nebo s benátskou tyčí.

Pro fanoušky automobilové historie tu bude sjezd historických vozidel a motocyklů, který je skvělou příležitostí pro veřejnost, aby se seznámila s krásou a vzácností těchto starobylých strojů. Je to putování časem, které nás přenáší do doby, kdy automobily nebyly pouhými dopravními prostředky, ale také symboly elegance a luxusu. Pro mnohé je tento sjezd nejen příležitostí k obdivování krásných aut, ale také k setkávání se s lidmi, kteří sdílí stejnou vášeň a zájem o historické vozidla.

Foto: Miloš Neuman

Sraz veteránů

Pokud máte rádi dechovou hudbu, nezapomeňte dopoledne navštívit Horáckou galerii. Bystřická kapela vám zahraje známé dechové i taneční písně. Odpoledne zde budou slavnostně zahájeny Dny otevřených ateliérů a proběhne vernisáž výstavy Ireny Armutidisové, která navštívila několik uměleckých ateliérů v blízkém okolí. K dobré náladě bude hrát swingová a dixielandová kapela TATA BAND.

Večer se akce přesune do Kulturního domu, kde od 19.00 proběhne koncert Hrubé hudby. Tento koncertní projekt spojuje nu-jazzovou kapelu Lesní zvěř, frontmana Jiřího Hradila a Horňáckou muziku Petra Mičky. Hudba bude spojením různých hudebních žánrů a slibuje nezapomenutelný hudební zážitek.

Foto: Miloš Neuman

Svatováclavské slavnosti

Přijďte a ochutnejte, co nabízí Vysočina

Návštěvníci Vysočiny a milovníci dobrého jídla, máme pro vás skvělou zprávu! Blíží se jedna z nejvýznamnějších akcí regionu, která spojuje tradici, zábavu a gastronomii - Slavnosti brambor spolu s farmářskými trhy. Tato událost nás zavede do srdce horáckého venkova, kde jsou brambory hlavní hvězdou. Označte si do kalendáře termín 23.-24. září a připravte se na nezapomenutelný víkend v bystřickém Eden Centru.

Slavnosti brambor vám přinesou pestrou paletu zážitků a atrakcí pro celou rodinu. Pro milovníky dobrého jídla bude připravena po celý den bohatá nabídka bramborových specialit. Bramboráky, bramborové lokše, bramborové placky, bramborové knedlíky s uzeným a se zelím, bramborové šišky, grilované brambory a mnoho dalšího - všechno s chutí a láskou připravené farmáři a kuchaři z Vysočiny.

Foto: Eden Centrum

Bramborové speciality

Pro děti budou k dispozici divadelní prohlídky, dílničky, skákací hrady, jízda na bryčce, koni i oslíkovi a mnoho dalších aktivit, které jim zajistí nezapomenutelný zážitek. Ale nejenom děti si přijdou na své. Milovníci zvířat si mohou vychutnat ukázku dravců a přehlídku plemen koní, která zahrnuje české teplokrevníky, kladrubské koně, anglické plnokrevníky a minipony. Nenechte si ujít výrobu bramborových placek u Hrnčíře a další tradiční řemesla.

Ale co by to byly Slavnosti brambor bez farmářských trhů? Budete mít příležitost ochutnat a zakoupit farmářské produkty od místních pěstitelů, farmářů, pekařů, sýrařů, včelařů a dalších lokálních producentů.

Foto: Eden Centrum

Slavnosti brambor

Další víkendové akce

23.9. - Faraónský běh na Zelenou horu - ojedinělá soutěž s již osmnáctiletou tradicí se v sobotu uskuteční na schodech vedoucích k Poutnímu kostelu svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Cílem je v co nejkratším čase vyběhnout 80 schodů na Zelenou horu.

23.9. - Módní přehlídka retro modelů - na parketu kulturního domu ve Štěpánově nad Svratkou se odehraje nevšední událost. Amatérské modelky promění tento prostor v módní molo. Desítky retro modelů s proužky, puntíky, kostičkami a výraznými barvami oslní diváky.

16. - 28.9. - Podzim na Pernštejně - jako každý rok se probarví interiéry hradního paláce barvami podzimu, jež do nich přinesou aranžmá z květin, plodů a částí rostlin, jež tak propojí okolní přírodu s monumentální hradní architekturou. Doporučujeme spojit prohlídku interiérů i s prohlídkou hradní zahrady, kde se o barvy rovněž postará začínající podzim.

Foto: Hrad Pernštejn

Podzim na Pernštejně

Užijte si výjimečný víkend plný zábavy, gastronomických pochoutek a tradice. Přijďte s rodinou a přáteli a užijte si to nejlepší, co Vysočina nabízí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz