Hlavní obsah
Cestování

Víkend plný zábavy na Vysočině: Od muzejní noci po dětské slavnosti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Muzejní a galerijní noc v Novém Městě na Moravě

Vysočina vás zve na víkend plný kultury, přírody a sportu. Přijměte pozvání na rozmanité akce pro celou rodinu!

Článek

31. 5. Muzejní a galerijní noc v Novém Městě na Moravě

Přijměte pozvání na jedinečnou kulturní událost - Muzejní a Galerijní Noc, která se uskuteční 31. května 2024 od 15:00 do 21:00 hodin v Novém Městě na Moravě. V rámci této akce otevřou své brány Horácké muzeum, Horácká galerie a Novoměstské hasičské muzeum, přičemž návštěvníkům bude nabídnut volný vstup, aby mohli na vlastní kůži zažít bohatství historie a umění, které toto město ukrývá. Tato akce je skvělou příležitostí pro rodiny, milovníky umění a zvídavé návštěvníky, kteří chtějí prozkoumat kulturní dědictví regionu.

Program večera je nabitý rozmanitými aktivitami pro všechny věkové kategorie. Začne se hrou „Městští houbaři“, která je určena pro děti i dospělé a vyzývá účastníky k hledání hub ve městě podle zadaných indicií. Následovat bude divadelní představení pro děti „ToTeM: O smolíčkovi“ v Horáckém muzeu, a pro zájemce o umění budou připraveny komentované prohlídky výstav „Divočina“ a „Jako houba v srdci Vysočiny“, které povedou respektovaní kurátoři.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Muzejní a galerijní noc v Novém Městě na Moravě

1. 6. Botanicko-zoologická procházka v Jamách

Připojte se k Sdružení krajina na tradiční botanicko-zoologické vycházce, která se koná v sobotu. Sraz je naplánován na 9:30 na parkovišti u fotbalového hřiště v obci Jámy. Účastníci se nejprve vypraví do matečnice regionálního osiva, kde se dozvědí o pěstování směsí pro Žďárské vrchy a Vysočinu, a následně se přesunou do přírodní památky Šafranice. Tato oblast je známá svou ostřicovo-rašeliníkovou loukou mezi lesy, kde lze objevit bohaté populace chráněných rostlin a živočichů. Nezapomeňte si vzít obuv do mokra a oblečení vhodné do terénu. Procházka je vhodná pro všechny věkové kategorie.

1. 6. Dětský den v Novém Městě na Moravě

Přijďte si užít sobotní odpoledne plné zábavy na Dětský den, který se na Novoměstském koupališti od 15:00 do 19:00. Tato akce nabídne širokou paletu aktivit pro děti všech věkových kategorií. Můžete se těšit na jízdu na koni, nerf střelnici, aquazorbing, skákací boty, lukostřelbu a lanové překážky. Pro děti budou připraveny také šifrovací hry, tvůrčí dílny a airbrushové tetování, společně s dalšími sportovními aktivitami, které zaručují skvělou zábavu.

Večer bude obohacen o kulturní program, kde se můžete zúčastnit bubeneckého workshopu nebo si vychutnat vystoupení skupiny Panda Banda. Kromě toho se uskuteční tichá aukce pro hospic a nebude chybět ani bohaté občerstvení pro malé i velké. V případě nepříznivého počasí se celá akce přesune do kulturního domu.

Foto: Se souhlasem autorky Veroniky Teplé

Den dětí v Novém Městě na Moravě

1. 6. Šmoulí dětský den v Ostrově nad Oslavou

Přijměte pozvání na veselý Šmoulí dětský den do Ostrova nad Oslavou, který se bude konat v sobotu od 13:00 na výletišti za hasičskou zbrojnicí. Tato rodinná akce slibuje bohatý program plný zábavy a smíchu, kde se děti mohou těšit na Šmoulí diskotéku, tanečky, soutěže a řadu dalších aktivit, včetně skákacích hradů a elektrického býčka. Nebudou chybět ani kreativní dílny, malování na obličej, cukrová vata a  zmrzlina. Za zvuků DJ a jeho asistentky Šmoulinky se můžete těšit na nezapomenutelné odpoledne. A pozor, nezbedný čaroděj Gargamel bude usilovat o to, aby zkazil dětský den, ale naši malí šmoulové mu to rozhodně nedovolí!

2. 6. Pejskiáda na Edenu v Bystřici nad Pernštejnem

Přichází červnová Pejskiáda v Eden centru, která se uskuteční v neděli 2. června od 9:30 do 17:30. Tato výjimečná akce přináší skvělou příležitost pro všechny milovníky psů, aby prožili nezapomenutelný den plný zábavy a soutěží se svými čtyřnohými přáteli. Nejenže se můžete zúčastnit soutěží jako Nejkrásnější pejsek, Nejšikovnější pejsek v překážkové dráze, Nejkrásnější štěňátko a originální Soutěž v kostýmech, ale celý areál bude otevřen pro prozkoumání a nabídne mnoho dalších aktivit pro celou rodinu.

Kromě soutěží je připravený i bohatý doprovodný program. Návštěvníci budou mít příležitost prozkoumat farmu s různými zvířaty jako jsou ovečky a oslíci a ti, kteří mají rádi koně, se mohou těšit na jízdu na koni. Pro milovníky historie a kultury bude otevřena horácká vesnice a panský dvůr, kde si budou moci prohlédnout tradiční životní styl a řemesla. Přijďte si užít den plný společenských aktivit, soutěží a obdivovat krásu a dovednosti našich čtyřnohých přátel.

Foto: Se souhlasem autorky Kateřiny Hájkové

Pejskiáda na Edenu

2. 6. Peace run v Nedvědici

V neděli se v Nedvědici uskuteční inspirující akce Peace Run, která startuje v 13:30 u místního rybníka. Připojte se k běžcům Mírového běhu, mezinárodního štafetového běhu propagující mír a přátelství mezi národy, a staňte se součástí této globální iniciativy založené Sri Chinmoy v roce 1987. Tato událost nabídne nejen běh, ale i zasazení stromu míru. Čeká vás i zajímavý doprovodný program plný hudby a umění, který zaručeně obohatí váš zážitek.

2. 6. Nedělní brunch na Farčatech ve Žďáře nad Sázavou

Brunch, který se koná 2. června od 10:00 do 16:00, je ideální příležitostí, jak strávit pohodový den ve společnosti dobrého jídla a hudby. Akce se uskuteční v malebném prostředí parku Farská humna, kde si můžete na piknikovou deku rozložit lahůdky z nejrůznějších foodtrucků a stánků. V nabídce nebudou chybět piknikové klasiky od lívanců po burgery, a vše pod taktovkou oblíbených poskytovatelů. Organizátoři slibují, že o všechno bude postaráno – jen si přineste deku a chuť k požitku.

Hudební kulisu celému dni zajistí místní umělci Jenda Novák, Lucky B a Renegát, kteří svými vystoupeními dodají atmosféře nezaměnitelný tón. Tato kombinace živé hudby a široké škály gastronomických zážitků vytvoří dokonalé prostředí pro relaxaci a společné chvíle s přáteli nebo rodinou. Navíc je vstup na akci zcela zdarma. Přijďte si užít neděli plnou kultury, klidu a pochutin na Farčatech.

Foto: Se souhlasem autorky Tamary Peckové Homolové

Brunch na Farčatech

2. 6. Okolo Medlova za stříbrnými zvony

K příležitosti Mezinárodního dne dětí přichází jedinečná událost – slavnostní otevření pohádkové stezky na Medlově. Toto vzrušující putování za tajemstvím a pokladem se uskuteční v neděli 2. června 2024 a nabídne účastníkům možnost prozkoumat lesy a louky skrze kouzelný příběh a interaktivní zastávky. Na osmi kilometrové trase, která je ideální pro rodiny s dětmi, na vás čeká jedenáct zastavení plných postav, příběhů a legend z lesů Žďárských vrchů. Každé zastavení nabízí rozličné úkoly a hry, které zajistí, že každý krok cesty bude dobrodružstvím.

Slavnostní otevření začne ve 13:00, ale již od 11:30 se můžete těšit na tvůrčí dílničky a malování hennou, které zpříjemní čekání na hlavní událost. V tento den dostanou všichni účastníci jako dárek mapu stezky, která vede k pohádkovému pokladu. Stezka bude přístupná až do konce září, takže máte spoustu času se vrátit a prozkoumat ji znovu.

Foto: Se souhlasem autorky Kláry Piskořové

Pohádkové odpoledne v Hotelu Medlov

Další akce na Vysočině

1. 6. Žďárský barevný běh - Připravte se na veselý a barevný zážitek v rekreačním areálu Pilák. Tato akce je ideální pro rodiny s dětmi a mládež, které mohou běžet ve skupinách. Běh je zážitkový a nezávodní, takže hlavním cílem je bavit se, ne soutěžit. Účastníci budou zasypáni barevným prachem. Starty jsou naplánovány na 10:00, 10:30 a 11:30, což vám umožní vybrat si čas, který vám nejlépe vyhovuje. Přijďte si užít jedinečnou atmosféru plnou smíchu a barevných explozí!

1. 6. Concentus Moraviae v Zámku Žďár - Zažijte hudební večer plný emocí s vystoupením vynikající sopránistky Simony Šaturové a renomovaného Zemlinského kvarteta, které se uskuteční v sobotu od 19:30 v oválném sále prelatury Zámku Žďár. Tento koncert, součást festivalu Concentus Moraviae, představí výběr z díla Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka, Bohuslava Martinů a Bedřicha Smetany, aranžovaný pro hlas a smyčcové kvarteto. Posluchači se mohou těšit na Dvořákova Milostné písně, árii Rusalky Měsíčku na nebi hlubokém, stejně jako na výběr z Janáčkovy Moravské lidové poezie v písních a Martinovu árii Thésée, je respire.

1. 6. Novoměstský Moták - Připojte se k 25. ročníku tradiční sportovní události s nádechem recese, která se koná v sobotu na atletickém stadionu v Novém Městě na Moravě. Tato zábavná akce začíná registrací účastníků v 12:00, následovanou zahájením závodů ve 14:00. Sportovci se mohou zapojit do různých atletických disciplín, včetně běhu na 60 metrů, skoku dalekého, skoku vysokého, hodu oštěpem, vrhu koulí, a pro odvážnější i kuželek a běhu na 300 metrů. Akce slibuje skvělou atmosféru plnou sportovního ducha a přátelské soutěžení.

1. - 2. 6. Hravý víkend v Městských lázních - Přijďte si v sobotu a neděli užít zábavný den s hračkami v bazénové hale Městských lázní Nové Město na Moravě. V bazénech budou od 10:00 do 17:00 připraveny nafukovací hračky pro nejmenší, míčky do vody, kroužky a rybičky na lovení.

2.6. Dětský den ve Škrdlovicích - Oslavte Mezinárodní den dětí ve Škrdlovicích, kde se v neděli od 14:30 koná den dětí na velkém hřišti u křížku. Tato akce nabídne dětem nabitý program plný zábavných aktivit, jako jsou hry, úkoly a hasičský útok. Kreativní duše si jistě užijí malování na obličeje a tanec, zatímco pro milovníky dobrého jídla bude připraveno skvělé občerstvení. Každé dítě, které se akce zúčastní, obdrží drobnou odměnu, takže nikdo neodejde s prázdnou. Vezměte své malé šprýmaře na den plný radosti a nezapomenutelných zážitků!

Zdroj: regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz/akce-a-udalosti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz