Hlavní obsah
Cestování

Víkendový přehled akcí na Vysočině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Koruna Vysočiny

Gotické stavitelství v povodí Svratky - Bobrůvka

Plánujete víkend na Vysočině? Víkend nabízí mnoho událostí, inspirujte se a přijeďte si užít volné dny do tohoto malebného koutu České republiky.

Článek

Gotické stavitelství v povodí řeky Svratky - Nedvědice

Pokračování úspěšné historické besedy, tentokrát zaměřené na gotické stavitelství v povodí řeky Svratky, se uskuteční v pátek 23. února v sokolovně v Nedvědici.

Přednáška, vedená renomovaným historikem umění Alešem Flídrem, se zaměří na nejstarší gotické památky ve svrateckém údolí. Flídr, který je specializovaný na románské a gotické památky na Moravě, poskytne návštěvníkům unikátní příležitost prozkoumat významné historické objekty v Nedvědici, Věžné, Rožné, Bukově, Vítochově, Bobrůvce a Doubravníku. Jeho prezentace nabídne nejen fascinující pohledy na tato místa, ale také hluboký vhled do vývoje středověké architektury a jejího vlivu na dnešní krajinu.

Akce je určena všem, kteří se zajímají o historii, architekturu a uměleckohistorické tvarosloví. Návštěvníci budou mít jedinečnou příležitost dozvědět se více klíčových prvcích staveb, které ovlivnily vzhled mnoha památek ve zmíněných lokalitách.

Foto: Leoš Římovský

Hrad Pernštejn

Zpátky v čase s fotografiemi Křižánek a Českých Milov - Křižánky

Objevte kouzlo a atmosféru minulých dob v pátek 23.2. při unikátním večeru věnovanému historickým Křižánkám a Českým Milovům. Bude na vás čekat složka plná úžasných snímků, které dokumentují život v této kouzelné vesničce na březích řeky Svratky.

Přijďte obnovit staré vzpomínky, naučit se něco nového o historii těchto míst a možná i objevit tváře a místa známá vašim předkům.

Foto: Miloš Neuman

Křižánky

Slova jako zbraň - Nové Město na Moravě

V sobotu 24. února se Nové Město na Moravě promění v arénu slov, kde mistři veršů budou v nervy drásajícím klání bojovat o přízeň publika. Slam poetry exhibice přivede na jedno pódium jména jako ANATOL SVAHILEC, KVIZDO, DRŽGREŠLE, RŮNY a GÁBA, každý s unikátním stylem a přístupem k poezii. Publikum bude mít moc rozhodnout, kdo se stane večerním vítězem, pomocí bodů za originalitu, vášeň a schopnost zaujmout.

Tato akce je výjimečná svou interaktivitou a spontánností. Účinkující se neopírají o kostýmy či rekvizity, ale pouze o sílu svých slov, ať už ve formě pečlivě připravených textů nebo čisté improvizace. Diváci jsou připraveni nejen ocenit mistrovství a um, ale i bez váhání vyjádřit nesouhlas. Slam poetry je zážitek, kde poezie splývá se show, a kde každé slovo může být rozhodující.

Pohádkové představení Dědeček a Koblížek - Žďár nad Sázavou

Zažijte v neděli 25. února na Malé scéně v Kulturním domě Žďár nad Sázavou kouzelné odpoledne plné fantazie a zábavy na interaktivním představení Dědeček a koblížek, které pro vás a vaše děti připravil soubor KDS Effrenata. Tato pohádka z cyklu Pohádek z Veselé Lhoty je určena dětem od 3 do 8 let a nabídne jim nezapomenutelné chvíle plné písniček, básniček, tanečků a veršovaných textů, inspirovaných lidovou slovesností a dílem Františka Hrubína „Špalíček veršů a pohádek“.

Přijďte se ponořit do světa plného magie, kde se dětská fantazie snoubí s tradičními pohádkovými motivy, a užijte si odpoledne, které vaše děti jen tak nezapomenou.

Foto: Tetinky

Dědeček a Koblížek

Dětské karnevaly

Buďte součástí v sobotu 24.2. karnevalového veselí v Jimramově a Sněžném na Novoměstsku, a také v Chroustově na Žďársku. Připravte si své kostýmy a masky a připojte se k dnu plných her, tanců a nezapomenutelné zábavy.

Karnevalové oslavy, které pokračují i v neděli 25. února ve Vítochově na Bystřicku. Tento den bude plný soutěží a samozřejmě tradičního reje masek. Přijďte s celou rodinou a užijte si kouzelný den, kde dětská fantazie ožívá v nejrůznějších kostýmech a maskách.

Foto: Kulturák NMNM

Karneval

Další akce:

Pohádkový Čaroles - Magické odpoledne plné dobrodružství, Pohádkový čaroles, se uskuteční 24. února od 14 hodin na parkovišti pod hradem Pernštejn. Tuto pohádkovou bojovku pro vás s láskou vytvořily a zrealizují děti z Nedvědice. Budete se moci ponořit do světa fantazie a nezapomenutelných příběhů, které ožijí přímo před vašimi očima.

Krize jako příležitost pro růst - V pondělí 26. února se v Kafé 133 v Novém Městě na Moravě uskuteční nevšední setkání s Pavlem Kysilkou, ekonomem a bývalým viceguvernérem, který promění naše vnímání krizí a blbých nálad. Beseda s názvem „Krize a blbé nálady“ nabídne jedinečný pohled na to, jak osobní, ekonomické či politické krize mohou být ve skutečnosti brány jako požehnání a příležitosti k osobnímu a profesionálnímu růstu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz