Hlavní obsah
Cestování

Vyhlášené akce proběhnou už tento víkend na Vysočině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Město Bystřice nad Pernštejnem

Memoriál Fr. Proseckého sen.

Ještě nevíte, kam se o víkendu vydat za kulturou nebo zábavou? Na řadě míst Vysočiny nás čekají o víkendu tradiční vyhlášené akce, kde se určitě nudit nebudete.

Článek

Nadcházející víkend bude ve Žďárských vrších ve znamení vzrušujících událostí, které tradičně lákají návštěvníky všech věkových kategorií. Najdete tady něco od folku až po retro módu. Dohromady čtyři unikátní akce nabídnou nezapomenutelné zážitky a zábavu v kraji plného lesů a kopců.

Horácký džbánek

Je to neuvěřitelné, ale již tuto sobotu nás čeká 40. ročník tradičního folkového festivalu Horácký džbánek. Málokdo ví, že tento festival má své kořeny v Cikháji. První ročník se uskutečnil v roce 1982, tehdy ještě pod názvem „Porta“, jako součást mírových slavností v Cikháji. Hned druhý ročník přinesl festivalu jméno Horácký džbánek. Pátý ročník pak zastihl festival na třetím nádvoří žďárského zámku.

Dnes si tento festival, patřící k nejstarším na Vysočině, našel své místo v jabloňovém sadu Forota, v areálu Zámku Žďár nad Sázavou. Ačkoliv je festival pouze jednodenní, nabízí nabitý program, zahrnující i doprovodné akce.

A vzhledem k tomu, že se jedná o jubilejní ročník, nemohou chybět špičkoví účinkující - Fleret, Petr Lüftner, Vlasta Redl, AG Flek, a také Vzácní hosté - Václav a Jan Neckářovi a skupina Buty. Pro nejmenší návštěvníky bude připraveno divadlo, festivalová školka, tradiční kovářská dílna a po skončení Džbánku se mohou vydat na Stezku odvahy.

Foto: Kultura Žďár

Horácký džbánek ve Žďáře nad Sázavou

Retroden

V sobotu 12. srpna si užijete nezapomenutelnou cestu v čase na tradičním svrateckém Retrodnu! Již po patnácté se tato úžasná událost odehraje nedaleko náměstí tohoto nejmenšího města Žďárských vrchů. Připravte se na autentickou atmosféru minulosti. Nejenže ve Svratce budete moci obdivovat sraz automobilových veteránů a projet se historickým autobusem, ale také se můžete těšit na oblíbenou retro módní přehlídku s programem plným překvapení.

Ale to není všechno! Na hlavním hudebním pódiu vás čeká show s pěveckým sourozeneckým duem Hana a Petr Ulrychovi, kteří spolu s kapelou Javory Beat rozproudí vlny nostalgické hudby. Zároveň si můžete vychutnat koncert kapely NaEx a neodolatelnou večerní diskotéku, kde zazní hity zlaté éry hudby - od 60. do 80. let minulého století.

Připojte se k nám na tento jedinečný festival a přeneste se zpět v čase! Nenechte si ujít možnost vkročit do světa retro módy – proberte šatníky, vítaný je každý kousek, který oživí ducha minulých let!

Foto: Město Svratka

Retroden ve Svratce

Vavřinecká pouť

Připravte se na nezapomenutelný víkend v Bystřici nad Pernštejnem, který bude zcela ve znamení Vavřinecké pouti. Tato událost slibuje mnoho skvělých zážitků pro všechny návštěvníky.

V sobotu se na náměstí v Bystřici nad Pernštejnem od 10:00 hodin uskuteční 18. ročník Memoriál Františka Proseckého seniora, který přivítá historická vozidla a autoveterány, které zaplní celé náměstí i příjezdovou cestu. Kruháč v Lužánkách bude hostit odpolední Dětský majáles a večer se rozezní prázdninová rockotéka.

Neděle 13. srpna bude plná dechových melodií a nezapomenutelných chvil. Od 10:00 hodin se náměstí oživí Přehlídkou dechových hudeb, kde se střídají kapely jako Ištvánci, Lučanka, Horenka a Bystřická kapela. Večer se nechte unést energií rockové kapely MIG 21, která zahraje v 18:00 hodin.

Ale to není všechno! Celý víkend se můžete těšit na jarmark, občerstvení a atrakce pro děti. Projížďky na koních, Trickline show, vystoupení historického šermu Rytíři Země zubra a další překvapení.

Foto: Město Bystřice nad Pernštejnem

Vavřinecká pouť v Bystřici nad Pernštejnem

Pouť ke kostelíčku

Ani v Novém Městě na Moravě se nudit určitě nebudete, čeká na vás nezapomenutelný víkend plný zábavy, tradic a skvělého programu během Pouti na kostelíčku. Celý víkend budou na Vratislavově náměstí k dispozici různé atrakce jako kolotoče, houpačky a střelnice. Pro všechny milovníky zvířat je připravena Horácká výstava drobného zvířectva na výstavišti Českého svazu chovatelů.

V neděli se u katolického hřbitova otevře kouzelný svět řemeslných výrobků od perníčků, dřevěných hraček, keramiky, až po šité výrobky a šperky. Nebude chybět ani duchovní rozměr s bohoslužbou u hřbitovního kostela Nanebevzetí Panny Marie. Děti si přijdou na své u dřevěného divadla Honzy Hrubce, které přinese pohádkové příběhy o princích, čarodějích a princeznách. Odpoledne nabídne vystoupení skvělé dechové kapely Pardubická šestka, která svými melodiemi naladí návštěvníky na správnou notu.

Program nabízí zábavu a akce pro každý den, od pátku do neděle. Výstava, koncerty, divadlo, atrakce a mnoho dalšího vás čeká na této skvělé víkendové akci.

Foto: Miloš Neuman

Pouť na kostelíček v Novém Městě na Moravě

Další víkendové akce

12.8. - Beer & burger na Šiklandu - Stánky s top burgery, stánky s pivními speciály, akční divadla, animační programy, westernová show, noční ohňová show, kouzelnické vystoupení, vláček Union Pacific, přírodní aquapark a mnoho dalšího.

13.8. - Pohádky v Křížovicích - oblíbené dětské programy probíhají u Galerie z ruky v Křížovicích, vesničce, kde končí i silnice. Přijďte si užít okouzlující příběh od Divadla Dip - Stromcity.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz