Hlavní obsah
Cestování

Výšlap k unikátnímu orchestrionu za krásou křížových (i jiných) cest

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Koruna Vysočiny

Křížová cesta vedoucí po úbočí Harusova kopce

Vydejte se na výlet po krajině Žďárských vrchů, kde na vás čeká kombinace krásných výhledů, křížových cest a dalších historických památek, které obohatí váš den.

Článek

Na desetikilometrový výšlap kolem křížových cest kombinovaný s ‚vyhlídkovou‘ jízdou regionální železnicí můžete vyrazit z vlakové zastávky ve Veselíčku, místní části Žďáru nad Sázavou v Kraji Vysočina. Ještě před tím se ale máte možnost posilnit v místní hospůdce, kde je rovněž k vidění originální a dodnes funkční orchestrion. Ten je nejenom jednou z mála fungujících hracích skříní v republice, ale taktéž technickou památkou vyrobenou ve Vídni někdy po roce 1850. V hostinci je od roku 1921, natahuje se klikou a na každém z pěti vyměnitelných hracích válců je po osmi melodiích, které dokládají hudební vkus posluchačů v době mocnářství; kankány, písničky či pochody od Františka Kmocha, stará rakouská hymna i lidové nápěvy.

Foto: Se souhlasem autorky Petry Vince

Orchestrion ve Veselíčku

Z Veselíčka trasa míří po spojovací komunikaci do nedalekých Jam. Nad nimi se rozkládá kopec Vejdoch nabízející kruhový výhled na část Žďárska a Novoměstska a na něj stoupá takzvaná Cesta života. Ta na deseti kamenných zastaveních, která vytvořil umělecký kovář Josef Tulis, evokuje desatero v podobě pozitivních životních zásad, jimiž jsou víra, úcta, klid, vděk, život, slib, čest, pravda, rodina nebo dar. Na Vejdochu rostou i dvě lípy – na západní straně česká a na východní slovenská, které byly vysazeny jako připomínka 50 let od vzniku Československé republiky. O dalšího půlstoletí později na Vejdochu přibyl tři metry vysoký zdobený pískovcový Strom života z dílny sochaře Petra Váni, známého replikou Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze.

Foto: Koruna Vysočiny

Strom života na vrchlu Vejdoch

Z Vejdochu cesta směřuje nejdříve pěšinou dolů a pak po zpevněné cestě do Slavkovic, místní části Nového Města na Moravě. Kromě novodobého poutního kostela Božího milosrdenství a svaté Faustyny vysvěceného v roce 2008, jenž byl vystavěn podle návrhu architekta Ludvíka Kolka, poutá pozornost kolemjdoucích i křížová cesta se čtrnácti zastaveními. Stoupá od kostela na kopec, odkud se nabízí výhled do okolní krajiny, a zakončuje ji kovaný kříž. Vytvořena byla v roce 2009, skládá se z kamenných bloků s kovanými reliéfy z nerezové oceli, jejichž autorem je umělecký kovář Pavel Tasovský.

Foto: Koruna Vysočiny

Křížová cesta ve Slavkovicích

Od vrcholového kříže se poté trasa vine nejdříve polní a pak zpevněnou cestou přes železniční zastávku do Radňovic. V malé obci se u jednoho z domů naproti mateřské školce nachází prosklená Lurdská jeskyně s posezením, což je soukromá aktivita místního obyvatele. Kolem k úbočí Harusova kopce současně míří křížová cesta z roku 2011. Je dlouhá bezmála devět set metrů, kameny čtrnácti zastavení zdobí obrázky s pašijovými motivy. Na konci cesty se tyčí tři dřevěné kříže s posezením, odkud se nabízí výhled do zvlněné krajiny Žďárských vrchů. Trasa křížové cesty vede z Radňovic místy, kudy před lety nosiči vynášeli zavazadla hostům mířícím na Harusův kopec, kde od roku 1922 do požáru v roce 1942 stávala vyhlášená turistická chata se dvěma velkými restauračními místnostmi, pěti pokoji pro hosty, noclehárnou pro třicet lidí, kuželnou a rozhlednou s vyhlídkou. Byla vybudována v tehdy módním „horském“ stylu, a právě před ní se v roce 1934 začala psát historie legendárního lyžařského závodu Zlatá lyže.

Foto: Koruna Vysočiny

Křížová cesta v Raďnovicích

Z kopce od křížů se je pak třeba vrátit na radňovickou vlakovou zastávku na jednokolejce zvané Tišnovka. Na trati spojující Žďár nad Sázavou s Tišnovem byl zahájen provoz 18. června 1905 a Veselíčko je z Radňovic hned první zastávkou ve směru ke Žďáru nad Sázavou.

Doporučená cesta výletu: https://mapy.cz/s/galemelola

Zdroj: regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz