Hlavní obsah
Cestování

Vzkříšená krása, unikátní zahrada se vrátila do doby před 200 lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Koruna Vysočiny

Poznejte skutečnou vzkříšenou krásu, unikátní Vrchnostenská zahrada pod hradem Pernštejn se vrátila do doby slávy před 200 lety. Její krása byla po dlouhá desetiletí opomíjena.

Článek

Vrchnostenská zahrada pod hradem Pernštejn se stala skutečnou vzkříšenou krásou, která nás přenáší zpět do doby slávy před 200 lety. Tato unikátní zahrada se nachází na jihozápadním svahu hradu a představuje neobvyklé spojení různých zahradních stylů v horském terénu.

Foto: Koruna Vysočiny

Hrad Pernštejn

Když se vydáte na procházku touto zahradou, ocitnete se v různých „světech“ zahradního umění. Začnete ve francouzské zahradě, která vás ohromí svou pravidelností a symetrií. Poté se ponoříte do romantického prostředí, kde se budete cítit jako v pohádce díky jeho neuvěřitelné atmosféře a kráse. Další nový svět se vám představí v angločínské části zahrady, která kombinuje prvky anglického a čínského stylu. Ale to není vše! Lesní partie zahrady vás překvapí svou divokou krásou a tajemstvím, které se skrývají za každým stromem.

Foto: Koruna Vysočiny

Vrchnostenská zahrada

Pernštejn je bezpochyby jednou z nejvýznamnějších a nejlépe dochovaných památek v České republice. Avšak po mnoho desetiletí zůstal opomíjeným poklad ukrytým v přilehlém parku a zahradách. Bohužel, dlouhá léta minimální údržby vedla k jejímu havarijnímu stavu, který postihl jak drobnou architekturu ve svažitém terénu, tak i samotné stromy. Dendrologický průzkum odhalil, že téměř 90 % porostu trpělo špatným stavem, což ohrožovalo nejen drobné stavby, ale i celý svah pod hradem.

Obnova Vrchnostecké okrasné zahrady byla zahájena 9. února 2017 a dokončena na konci září 2020. Zahrada získala svou podobu z počátku 19. století, což přispělo k ještě větší atraktivitě celého areálu. Celkové náklady na tento ambiciózní projekt dosáhly téměř 120 milionů korun. Investice se však vyplatila, neboť obnova Vrchnostecké zahrady přinesla nový život do tohoto historického místa a umožnila návštěvníkům prozkoumat bohatství zahradního umění spojeného s hradem Pernštejnem.

Foto: Koruna Vysočiny

Vrchnostenská zahrada

Obnovená zahrada nyní slouží jako prohlídková trasa, která je věnována obnově zahradního umění a je prezentována formou exteriérové expozice. Díky této obnově mohou návštěvníci lépe vnímat komplexnost a krásu hradu Pernštejna.

Během obnovy byly provedeny rozsáhlé restaurátorské práce, které zahrnovaly obnovu původních terénních úprav. To zahrnovalo rozšíření sítě cest, vyrovnávacích schodišť, vyhlídkových rondelů, teras a také do terénu svahu řezané svislé barokní osy s přilehlým větším bazénem. Kromě toho byly obnoveny další prvky, jako je sala terrena, niky, bazén s fontánou u amfiteátru, poustevna se sklepem, obelisk, kenotaf, haltýř, bastion a jednotlivé sokly s příslušející sochařskou výzdobou. V rámci projektu nebyly opomenuty ani další významné prvky, jako čínský pavilon, historické oplocení parku z 18. století a obnova vstupních bran do areálu a propojovacích branek do lesoparku.

Foto: Koruna Vysočiny

Vrchnostenská zahrada

Je třeba si uvědomit, že prohlídka této nádherné zahrady je fyzicky náročná, zejména kvůli terénu. Bohužel, část zahrady není přístupná pro paraplegiky. Nicméně pro ty, kteří se rozhodnou vydat se na tuto cestu, bude odměnou fascinující zážitek a úchvatné výhledy, které se otevírají z různých míst zahrady.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz