Hlavní obsah
Cestování

Zážitky, které nesmíte propásnout: Vysočina se chystá na nabitý víkend

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se souhlasem autora Jaroslava Zmydlocha

Velký den koní v Šiklandu

Víkend na Vysočině přinese pestrý mix akcí: od Richarda Müllera v Žďáře nad Sázavou, přes Den koní a noční prohlídky, po pikantní gulášové soutěže ve Víru. Užijte si kulturu, hudbu a gastronomii!

Článek

19. 7. Richard Müller na Zámku Žďár

Na scéně strávil už 40 let, ale jeho energie a hudební vášeň nevyhasínají. Richard Müller, jeden z nejslavnějších slovenských zpěváků a skladatelů, přijede v pátek od 19.00 hodin oslavit své významné životní jubileum koncertem na nádvoří zámku Žďár nad Sázavou. Oslavy čtyřiceti let na scéně zahájí společně se svou kapelou a programem, který se stane průřezem jeho bohaté kariéry. Posluchači se mohou těšit na známé hity, které zazněly napříč generacemi, ale také na novější písně, které dokazují, že jeho umělecký duch je stále plný tvůrčí vitality.

Zároveň se na koncertě představí i specialní hosté, kteří úspěšně reprezentují novou generaci slovenské hudební scény. Peter Aristone, slovenský zpěvák, který svou kariéru rozvíjí i v zahraničí, a P.E.T.R. Cieplý, jehož písničkářské umění zdobí osobité texty a melodie. Oba tito umělci, kteří v minulosti spolupracovali s velikány české a slovenské hudby, zahřejí atmosféru před hlavním vystoupením Richarda Müllera.

Foto: Koruna Vysočiny

Zámek Žďár nad Sázavou

20. 7. Den koní v Edenu

Den koní v Centru Eden, který se koná v sobotu od 11.00 hodin, je událostí, na kterou se těší jak milovníci koní, tak rodiny s dětmi. Akce, která je pro pořadatele srdeční záležitostí, nabídne návštěvníkům nezapomenutelný zážitek plný rozmanitých atrakcí, výborného jídla a pití, a především bohatý program plný koní. Celý areál bude otevřený, včetně Farma koutku, cukrárny, kavárny, restaurace, expozic a muzea. Největšími lákadly budou rytířský turnaj a ukázky jezdeckých disciplín, jako jsou parkurové skoky, drezurní vystoupení, a přehlídky různých plemen koní.

Program zahrnuje řadu jezdeckých ukázek, mezi nimiž vynikají westernová vystoupení, španělské ukázky, a atraktivní džigitovka, což je akrobacie na koních. Návštěvníci se mohou těšit i na barokní ukázky s frískými koňmi a svezení na koni a oslíkovi. Kromě toho budou moci zhlédnout ukázky koňského póla a další disciplíny. Den koní v Centru Eden tak slibuje být nejen oslavou jezdeckého umění, ale i krásným dnem plným zábavy a inspirace pro celou rodinu.

Foto: se souhlasem autorky Kateřiny Hájkové

Den koní v Centru Eden

20. 7. Noční strašidelné prohlídky Draxmooru

Strašidelný zámek Draxmoor v Dolní Rožínce otevře v pátek své temné brány pro ty nejodvážnější návštěvníky během speciálních nočních prohlídek, které přemění tento historický objekt na místo plné tajemství a strachu. V pátek večer se můžete těšit na prohlídky plné napětí, kdy zámek ožívá, čeká na vás méně světla a více strachu, kde živí a mrtví společně vytvoří nezapomenutelnou atmosféru. Noční prohlídky začínají v 21:00 a poslední šance vstoupit do zámeckých chodeb, kde „chodí divné stíny a zní zvláštní zvuky“, je v 22:30.

Návštěvníci si mohou před nebo po prohlídce vychutnat tematické občerstvení v zámeckém bufetu, který nabízí „fakt extra hnusné“ drinky od 20:00 do 22:00. Dospělí mohou prožít nezapomenutelné chvíle strachu a zábavy, vstup s dětmi pod 15 let není na tuto akci doporučovány kvůli intenzitě zážitku. Strašidelný zámek Draxmoor je známý svými fantastickými expozicemi a speciálními efekty, které zaručeně zanechají dojem ať už vás zajímají duchové, historie, nebo se jen rádi bojíte.

Foto: Koruna Vysočiny

Strašidelný zámek Draxmoor

20. 7. Vírský gulášfest

Přijďte si užít nezapomenutelný den plný pikantních chutí a vůní na Vírském Gulášfestu, který se koná v sobotu v areálu KD Vír. Od 8 do 12 hodin se budou na místě vařit nejrůznější guláše, které si můžete ochutnat během oficiální degustace v poledne. Následovat bude soutěž Vírský Chilli Drak, což je mistrovství ČR v pojídání chilli pokrmů a papriček. Soutěžící od 12 do 14 hodin budou překonávat své hranice. Nebude chybět ani zábavný live stream s Hluchoslepým Chilimaniankem a vytoupení Železného Zekona.

Odpolední program pokračuje koncerty kapel 100NA100, Nukleární Hovada, Pangejt a Jasín Band, které rozproudí atmosféru až do večerních hodin. Kromě kulinářských zážitků nabízí akce bohatý doprovodný program včetně skákacích hradů a her pro děti, soutěží pro dospělé a bohatou tombolu s atraktivními cenami. Vstupné je dobrovolné a celá akce probíhá za každého počasí. Přijďte si užít den plný skvělého jídla, hudby a zábavy na Vírském gulášovém festivalu.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Zubra

Vírský gulášfest

20. 7. Velký den koní v Šiklandu

Ve Zvoli nad Pernštejnem se v největším přírodním zábavním areálu v ČR Šikland chystá nezapomenutelný Velký den koní, který slibuje vzrušující sobotu plnou jezdeckých podívaných a zábavy pro celou rodinu. Tento víkend bude oficiálně otevřena nová jezdecká aréna, kde se v spolupráci s NBHA Czech Republic uskuteční adrenalinové westernové rychlostní závody. Návštěvníci se mohou těšit na působivou indiánskou show, výuku moderního amerického tance a mnoho dalších aktivit, které budou probíhat na náměstí i v okolních lokacích areálu.

Sobota bude nabitá programem od rána do noci, s vrcholnými momenty jako je noční ohňová show v amfiteátru a strašidelné jízdy vláčkem Horror Pacific, které přidají den plný koní a zábavy trochu tajemna. Kromě hlavních atrakcí budou po celý den probíhat zábavné programy pro děti a dospělé, kouzelnická show, filmová zvířata a povídání s traperem, což vše zaručuje, že Velký den koní bude skutečným svátkem pro všechny příznivce koní a westernové kultury.

Foto: Se souhlasem autora Jaroslava Zmydlocha

Velký den koní v Šiklandu

Další akce na Vysočině

19. - 21. 7. Vojnoměstecká pouť - O víkendu se ve Vojnově Městci uskuteční tradiční pouť, která nabídne bohatý program pro všechny věkové kategorie. Páteční večer oživí fotbalové utkání a taneční zábava s kapelou Ochranná Známka. V sobotu návštěvníci uvidí výstavu poštovních známek, poslechnou si lidové písně od Františka Trávníčka ml. a večerní koncert kapely Zakopanej pes. Neděle nabídne duchovní zážitek s poutní mší v kostele sv. Ondřeje a zakončení s posvěcením a filatelisté mohou vyrazit na výstavu známek. Po celý víkend bude na náměstí k dispozici bohaté občerstvení a pouťové atrakce s prodejními stánky.

19. - 20. 7. Hrošení na Řece - V rekreačním areálu u rybníka Řeka v Krucemburku se v pátek a sobotu uskuteční hudební festival Hrošení na Řece, který přinese dva dny plné zábavy, hudby a skvělé atmosféry. Festival startuje v pátek v 17:00 a nabídne vystoupení kapel jako Pouta, Country Colaps, Flashback a Bokomara, která oslaví 40 let na hudební scéně. Sobota pak odstartuje v 12:00 a představí široké spektrum hudebních stylů od Madam V Triku a Brzdáři až po Javuajs a mnoho dalších. Navíc se můžete těšit na tančící irské děti, tombolu a spoustu dalšího.

20. 7. Farmářský trh v Novém Městě na Moravě - Vratislavovo náměstí v sobotu opět ožije oblíbeným farmářským trhem. Návštěvníci se mohou těšit na pestrou paletu čerstvých potravin a produktů od místních výrobců, kde každý kousek zboží nese příběh svého původu. A aby zážitek byl kompletní, trh bude doprovázet tvoření s lesním klubem Mraveniště – recyklační dílna na téma příroda kolem nás.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Novoměstský farmářský trh

20. 7. Hravá sobota v Městských lázních - Další letní sobotu si můžete užít zábavný den s hračkami v bazénové hale Městských lázní Nové Město na Moravě. V bazénech budou od 10:00 do 17:00 připraveny nafukovací hračky pro nejmenší, míčky do vody, kroužky a rybičky na lovení.

20. 7. Festival U Martina - Druhý ročník oblíbeného festivalu jídla, pití a hudby Festivalu U  Martina se uskuteční v sobotu od 15.00 hodin na výletišti Rokytno u Nového Města na Moravě, naproti penzionu. Návštěvníci se mohou těšit na bohatý program plný skvělé hudby od kapel jako AMaTer, Mayday, Plameny a Kapela DoDna. Festival bude probíhat až do 1:00 hodiny. Kromě hudebního zážitku si můžete vychutnat široký výběr nápojů a lahodné jídlo přímo z  kuchyně místního penzionu, včetně speciálů od šéfkuchařů a českých klasik. Nechybí ani bohatá tombola pro návštěvníky.

20. 7. Radostínské kolování - Přijďte si užít den plný cyklistiky a zábavy na Radostínském kolování, které se koná v sobotu v Radostíně u Velkého Dářka. Startuje se v 10:00 u radostínské kapličky a vypravíte se na trasu, která vede krásnou přírodou Žďárských vrchů. Akce je vhodná pro zdatné cyklisty i ty, kteří sedlají kolo jen občas, a nabídne kromě jízdy i doprovodný program s historickými koly, dětskými závody a soutěžemi. Po odpoledním vyhlášení vítězů v 15:50 se můžete těšit na večerní venkovní zábavu s kapelou Podpeperek band. Pro děti budou připravena unavovadla, která zpříjemní celý den.

Foto: Se souhlasem autorky Martiny Sedlákové

Radostínské kolování

20.7. Revival náměstíčko - Oslavte léto v rytmu oblíbených hitů na festivalu Revival náměstíčko! Tato část Bystřického kulturního léta přináší fanouškům hudby zvláštní hudební pochoutku v sobotu od 15:30 do amfiteátru na náměstí v Bystřici nad Pernštejnem. Na scéně se objeví skupiny představující revivaly legendárních českých a slovenských kapel: Kabát, Elán a Miro Žbirka, doplněné o vystoupení skupiny Great. Přijďte si užít nezapomenutelnou atmosféru plnou skvělé hudby, vstup je zdarma a občerstvení je zajištěno!

Zdroj: regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz/akce-a-udalosti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz