Hlavní obsah
Cestování

Zchátralý statek se stal rájem zábavy a poznání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: EDEN centrum

Centrum Eden v Bytřici nad Pernštejnem

Ideálním výletním cílem pro rodiny s dětmi je bystřické Eden centrum, které naleznete ve statku Mittrovských, který prošel kompletní obnovou a nyní slouží jako centrum zábavy a poznání.

Článek

Centrum Eden v Bystřici nad Pernštejnem je jedinečným výletním cílem pro rodiny s dětmi i pro všechny ostatní zájemce o život na venkově. Po dlouhých letech kompletní obnovy se bystřický statek Mittrovských proměnil v centrum, které návštěvníkům přináší autentický zážitek z minulosti i pohled do budoucnosti.

Foto: Eden centrum

Panský dvůr Eden centra

Zchátralý bystřický statek Mittrovských se dočkal v roce 2015 kompletní obnovy a nyní plní úlohu centra, v němž se lidé dozvědí, jak se dříve žilo a hospodařilo na našem venkově. Od svého otevření se Centrum Eden stalo oblíbeným místem pro rodinné výlety, víkendové akce a školní výlety. Jeho tematická linka od minulosti do budoucnosti oslovuje lidi všech věkových kategorií a nabízí širokou škálu aktivit a programů.

Cílem centra Eden je vtáhnout návštěvníky do děje interaktivní formou. Zde platí pravidlo, že si můžete vše ohmatat, očichat, vyzkoušet a  vyfotit. Existuje mnoho zajímavých expozic a prostorů, které si můžete prohlédnout.

Foto: Eden centrum

Centrum Eden

Jedním z hlavních prostorů v centru Eden je Panský dvůr, který slouží jako srdce celého areálu a nasměruje návštěvníky do jednotlivých expozic a dalších zajímavých prostorů. Při vstupu z pokladny narazíte na řemeslné expozice stolárny a kovárny, kde se dozvíte více o těchto tradičních řemeslech a můžete si prohlédnout potřebné vybavení. Dalšími zajímavými částmi je expozice Příběh půdy, kde se děti mohou v rámci interaktivní expozice zapojit a vše si vyzkoušet. Na dvoře také najdete vstup do bydlení panského správce v zámeckém stylu.

Foto: Koruna Vysočiny

Zámecké bydlení

V areálu najdou přesné repliky roubenek, které tvoří horáckou vesničku. Součástí vesničky je i zvonička, která vytváří autentickou atmosféru. V chaloupkách naleznete ukázku života tkalce, babky kořenářky, včelaře, hrnčíře a mlynáře. Vedle historických budov však stojí i moderní budova ekopavilonu ve tvaru trojúhelníku, která představuje budoucnost a ekologické řešení.

Návštěvníci centra Eden si mohou vyzkoušet různá řemesla a vyzkoušet si například vytlouct obilí nebo upéct chleba. Interaktivní přístup umožňuje návštěvníkům zažít atmosféru minulých dob na vlastní kůži.

Foto: Eden Centrum

Horácká vesnice

V centru Eden se také nachází jízdárna, kde si návštěvníci mohou projet na koních, a místní pivovárek, kde si mohou vychutnat pivo. Prostředí centra je příjemné a přirozené, ať už se jedná o panský dvůr, horáckou vesnici nebo ekopavilon. Návštěvníci mají možnost procházet se mezi expozicemi a objevovat různá zákoutí, jako je babiččina zahrádka či sklepení.

Foto: Eden Centrum

Slavnosti sklizně

Pravidelní návštěvníci si již zvykli na to, že v centru Eden se pravidelně konají kulturní a gastronomické události jako jsou Slavnosti brambor, Pejskiáda nebo Den koní a rytířský turnaj. Proto, až se sem budete chystat, doporučuji se podívat na přehled akcí, abyste zjistili, zda právě neprobíhá nějaká zajímavá akce.

A nezapomeňte s sebou vzít i svého čtyřnohého kamaráda, ten má vstup povolený.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz