Hlavní obsah
Cestování

Žďár nad Sázavou ožije: Přijďte zažít druhou největší pouť v Česku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se souhlasem autorky Hany Vykoukalové

Tradiční pouť ve Žďáře nad Sázavou

Svatojánská pouť nabídne něco pro každého – od adrenalinu a zábavy v lunaparku, přes umělecké a řemeslné trhy, až po duchovní obřady a otevření křížové cesty. Užijte si víkend plný zážitků!

Článek

O víkendu od 17. do 19. května Žďár nad Sázavou ožije tradiční poutí, která je druhou největší v Česku a každoročně přiláká více než stovku atrakcí a dvojnásobný počet stánků.

Pro návštěvníky zůstává nabídka atrakcí podobná jako v minulých letech. Na své si přijdou milovníci adrenalinu i rodiny s dětmi. Mezi hlavní atrakce patří visutý kolotoč, Extrem-booster, Break dance, adrenalinový katapult, Factor-X, ale i dětské oblíbené labutě, autodromy a aquazorbing. Nechybí ani strašidelný zámek či obří vyhlídkové kolo za sportovní halou. Novinkou bude kolotoč SAMBA a stánkaři nabídnou široký sortiment zboží od hraček přes řemeslné výrobky až po sladkosti a občerstvení.

Foto: Se souhlasem autorky Hany Vykoukalové

Žďárská pouť

Svatojánská pouť na Zelené hoře přidává duchovní rozměr celému víkendovému programu. Na Zelenou horu budou směřovat stovky poutníků, kteří se zúčastní několika mší. Ve čtvrtek se navíc uskuteční slavnostní otevření křížové cesty, což představuje významný moment pro všechny věřící. Navíc si areál kostela můžete konečně prohlédnout bez lešení, byla totiž ukončena obvodového ambitu, která předcházela v letech 2017-2022 rozsáhlá rekonstrukce interiéru i exteriéru samotného kostela.

Foto: Koruna Vysočiny

Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře

Pouťový Fler trh, který se koná v sobotu 18. května od 9:00 do 16:00 v Kulturním domě, nabídne návštěvníkům bohatý výběr řemeslných a uměleckých výrobků od místních tvůrců. Jedná se o ideální příležitost pro nákup originálních dárků a podporu lokálních umělců a řemeslníků.

Žďárský farmářský trh, který se koná v sobotu 18. května od 8:00 do 11:30 na náměstí Republiky, přiláká milovníky čerstvých a lokálně pěstovaných potravin. Nabídne vše od čerstvé zeleniny a ovoce přes kvalitní maso až po domácí pečivo a sýry.

Foto: Se souhlasem autora Václava Šubrta

Farmářské trhy ve Žďáře nad Sázavou

Během soboty bude rovněž otevřena věž kostela sv. Prokopa, což je skvělá příležitost pro návštěvníky, kteří si chtějí užít úchvatné výhledy na město a okolní krajinu. Věž je oblíbeným místem pro fotografy a všechny, kteří ocení historickou atmosféru tohoto místa.

Upozornění: Vzhledem k pouti budou od 13. do 20. května 2024 uzavřena parkoviště u Sportbaru a podél silnice vedoucí na Klafar na ulici Libušínská. Dojde také k omezení provozu na několika linkách MHD. Využijte alternativní parkování například u Domu kultury, polikliniky, na centrálním parkovišti na ulici Neumannova, na náměstí Republiky nebo u městského úřadu. V době pouti bude částečně neprůjezdná ulice Sázavská, ale pro pěší zůstane průchodná.

Zdroj: regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz