Hlavní obsah
Cestování

Žďársko je hvězdou Vysočiny

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se souhlasem autora Romana Šulce

Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře

Od Santiniho památek po nádherné písečné pláže Velkého Dárka – Žďársko nabízí ideální kombinaci kulturního dědictví a přírodní krásy.

Článek

Na kole za stopami Santiniho i do dětského přírodního areálu

Pokud raději objevujete okolí ze sedla kola, vyrazte na nějakou z místních vyhlášených cyklotras. Jestliže máte rádi historii, vydejte se po stopách světoznámého architekta Santiniho, který je s celým okolím neodmyslitelně spojen. Santiniho cyklotrasa označená číslem 5061 vás na 67 km provede místy v regionu, kde zanechal významný stavitel svou stopu. Projedete kolem Zámku ve Žďáru nad Sázavou, kde je Santini podepsaný na vnitřních úpravách baziliky Nanebevzetí P. Marie a sv. Mikuláše, konírnách, prelatuře, Dolním hřbitově nebo hospodářském dvoru Lyra. Největší chloubou je ale bezpochyby Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, který je zapsán na seznam památek UNESCO.

Foto: Se souhlasem autora Romana Šulc

Areál Zámku Žďár nad Sázavou

Dále na trase potkáte v několika malebných vesničkách další Santiniho díla – kostel Navštívení Panny Marie v Obyčtově, kostel sv. Václava ve Zvoli nebo třeba nedávno objevená boží muka na konci obce Bobrová. Vysočinou také prochází evropská dálková cyklotrasa Eurovelo 4. Po části trasy dlouhé 70 km můžete projet všechna nejvýznamnější místa turistické oblasti Koruna Vysočiny jako právě Velké Dářko a jeho rašeliniště, Žďár nad Sázavou, Nové Město na Moravě, Bystřici nad Pernštejnem, Vírskou přehradu nebo hrad Pernštejn. Cyklotrasa spojující Žďár nad Sázavou a Velké Dářko vás provede kolem přírodního dětského areálu Salón Expres Vagón. V krásném prostředí Stříbrného rybníka se děti každého věku zabaví na mnoha atrakcích a v místním zookoutku si mohou prohlédnout kozy, husy, ale také bažanty a voliéry s opeřenci. Na březích Pilské nádrže na vás zase bude čekat volnočasový areál Pilák.

Foto: Se souhlasem autora Václava Šubrta

Salón Expres Vagón

Za dávnými sklárnami Vysočiny

Každé dítě potěší, když na výletě potká něco neobvyklého, a sochy Michala Olšiaka se tak stávají vyhledávanou zajímavostí. Přímo mezi Velkým Dářkem a Novým rybníkem najdete rozcestník Dařbucha. Nedaleko odtud v obci Hluboká u Krucemburku se nachází další z Olšiakových soch – Josefína. Plastiku dívčí tváře s vlnitými vlasy a zasněným výrazem můžete obdivovat vedle místního penzionu. U rybníka Jordán na Račíně stojí velká socha Raka, jehož návštěvu lze spojit s prohlídkou místního račínského minipivovaru, kde vaří přírodní nefiltrované a nepasterizované pivo. Na dva bojující hrochy v nadživotní velikosti narazíte ve Škrdlovicích, kde se rovnou stavte ve Sklářské huti U hrocha. Navazují tu na zaniklou tradici výroby hutního skla a po předchozí objednávce si můžete vytvořit svůj výrobek. Pokud byste se o výrobě skla chtěli dozvědět ještě více, vyrazte do nedalekého Karlova do Sklárny Svoboda, kde každý všední den dopoledne uvidíte při práci mistry skláře. V rámci exkurze je možné si vyzkoušet malování na sklo a získat tak originální památku.

Foto: Roman Šulc

Sklářská huť U Hrocha

Krásné koupání, písečné pláže a vodní sporty

Velké Dářko, někdy označováno také jako moře Vysočiny, je s rozlohou 206 hektaru největším rybníkem Českomoravské vrchoviny. Nachází se uprostřed CHKO Žďárských vrchů a je skvělým výchozím bodem k objevování okolí. Na své si zde přijdou milovníci vodních sportů, turistiky i cyklisté. U rybníka naleznete občerstvení, kempy, hygienické zázemí, půjčovnu loděk a šlapadel i jacht klub. Pokud hledáte klidnější místa ke koupáni, vydejte se do východní části rybníka od obce Karlov, tady najdete drobné písčité pláže s pozvolným vstupem do vody. Pro fanoušky naturalismu tu je i vyhlášená nudistická pláž.

Rybník Velké Dářko byl založen v 15. století pro shromažďování vody na pohon hamrů, pil a mlýnů na horním toku Sázavy. S jeho vznikem se pojí pověst o rozzlobených hejkalech, které lidé stavbou rybníka připravili o místo k životu. Ti se rozhodli pomstít – nejdříve rozházeli po okolí všechny milíře na pálení dřevěného uhlí, proděravěli novou hráz, a nakonec vyhnali všechny obyvatele obce Milíkovice, aby lidé zažili, jaké je to přijít o domov. Poté se rozptýlili do hlubokých lesů, kde prý žijí dodnes. Pokud uvidíte na procházce rozházenou hlínu, nemuselo jít o divočáky, ale právě o hejkaly hledající oblíbenou pochoutku – sladký černý kořen. Dnes je Velké Dářko rájem pro turisty. Patří mezi oblíbené rekreační oblasti, které návštěvníkům nabízí písčité pláže a koupání v čisté vodě, která díky svému kyselému charakteru dobře odolává před rozmnožením sinic.

Foto: Se souhlasem autora Miloše Neumana

Velké Dářko

Rašeliniště a trasy vedoucí po místních osmistovkách

Přímo okolo Velkého Dářka vede naučná stezka Dářská rašeliniště. Na trase dlouhé necelé 3 km se prostřednictvím 12 informačních panelů a 2 vyhlídkových bodů seznámíte s přírodou – živou i neživou. Kousek odtud, nedaleko obce Cikháj, najdete přírodní památku Tisůvka. Na vrcholu se nachází rulová skála Čertův kámen. Podle pověsti jde o zbytky kostela ve Světnově, který si tam místní chtěli postavit. V noci ale vždy přiletěl čert, všechno odnesl, a právě nad Tisůvkou odhodil.

Foto: Koruna Vysočiny

Národní přírodní rezervace Dářská rašeliniště

Pokud si chcete výlet prodloužit, pokračujte po červené k vrcholu další osmistovky – k Žákově hoře. Okolo vede naučná stezka, která vás na trase dlouhé 2,6 km provede okolo stejnojmenné Národní přírodní rezervace. Na 10 informačních panelech seznamuje návštěvníky s historií pralesa, který je jedním z nejstarších chráněných území v Kraji Vysočina, a který je cennou ukázkou dlouhodobého vývoje smíšeného lesa v této oblasti. Od vrcholu Žákovy hory je to potom už jen kousek po zelené ke Stříbrné studánce, kde byla slavnostně vyhlášená CHKO Žďárské vrchy. Budete-li pokračovat v putování dál, dojdete na třetí osmistovku tohoto výletu – Fryšavský kopec. Cestou zpět do Cikháje minete pramen řeky Svratky, dříve nazývané Švarcava. Po trase dlouhé 14 km se nezapomeňte občerstvit v místní vyhlášené restauraci v Cikháji.

Foto: Koruna Vysočiny

NPR Žákova hora

Zdroj: regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz