Hlavní obsah
Cestování

Zelená hora byla rubínovým klenotem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Se souhlasem autora Ondřeje Vobejdy

Andělé štítonoši nad vstupem do areálu poutního kostela

Kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře prochází závěrečnou fází rekonstrukce. Zatímco většina ambitu září novotou, část záměrně zůstává nezměněna, aby odhalila původní červenou barvu omítek.

Článek

Nikoli nedokončenou práci, ale záměr představuje část ambitu kolem kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, památky UNESCO, jež po obnově zůstala v původní podobě. Omítky byly pouze očištěny a zakonzervovány proti vlivu prostředí, nicméně na první pohled vypadají stejně jako před začátkem stavebních prací, které jsou prakticky u konce.

Foto: Se souhlasem autora Ondřeje Vobejdy

Sochy se vrátily nad vstup do areálu Zelené hory

„Postupně mizí zbývající lešení. Návštěvníky však může poněkud překvapit, že asi 80 procent ambitu je opraveno včetně malované Německé kaple, ale zbytek u hlavní brány zůstal stejný. Důvodem je, že se tam dochovaly nejstarší zbytky omítek a zároveň i původních červených pigmentů, kterými byl ambit z vnějšku zpočátku vymalován. To má dokumentovat nejstarší historii kostela a dokládat, že červená barva tam s největší pravděpodobností byla,“ vysvětlil Ondřej Vobejda, kastelán svatostánku vystavěného podle návrhu stavitele Jana Blažeje Santiniho Aichla v letech 1719-22. Dodal, že v některých dochovaných barokních kázáních je poutní kostel nazýván ‚rubínovým klenotem v krajině‘, což použití červené barvy odpovídá, navíc není vyloučeno, že stejné barvy mohl být i samotný kostel. Další průkazné důkazy, ať už v podobě písemností či obrazů, se však nedochovaly. „Jde spíše o to, aby návštěvníci zpozorněli a povšimli si, že v omítce ambitu červená barva skutečně prosvítá,“ uvedl kastelán.

Foto: Se souhlasem autora Ondřeje Vobejdy

Opravené ambity památky UNESCO

O tom se mohou přesvědčit už nyní, i když oficiálně má být všechno hotové do svatojánské pouti o druhém květnovém víkendu. Ambit stejně jako dříve zůstane volně přístupný, doplní jej nový informační systém. „16. května je ještě v plánu vysvěcení Německé kaple, což je jediná malovaná kaple v ambitu, a v tu dobu by už měla být připravená i křížová cesta. Po více než dvou staletích se nyní nad hlavní bránu vrátily dvě sochy andělů-štítonošů. Originály byly zničeny při požáru střechy kostela a ambitu v roce 1784, avšak restaurátorům se z dochovaných fragmentů podařilo vymodelovat jejich původní podobu,“ upřesnil Ondřej Vobejda s tím, že plastiky z pískovce váží skoro 300 kilogramů.

Foto: Se souhlasem autora Ondřeje Vobejdy

Nové sochy

Prohlédnout si výsledky dva roky trvající obnovy ambitu lidé mohou i v průběhu nadcházejících velikonočních svátků taktéž v rámci komentovaných prohlídek interiéru kostela. Ty se uskuteční ve čtvrtek 28. března se začátky v 10, 12 a 14 hodin a od pátku 29. března do pondělí 1. dubna vždy v 10, 11, 12, 13, 14 a 15 hodin.

Zrestaurování obvodového ambitu předcházela v letech 2017-2022 rozsáhlá rekonstrukce interiéru i exteriéru kostela. Při těchto opravách byly současně z areálu vymístěny poslední hroby z někdejšího hřbitova, což souviselo s podmínkou pro zapsání památky na seznam UNESCO v roce 1994. V areálu pak hroby nahradila travnatá loučka a chodníčky z velkoformátové dlažby směřující k hlavním vchodům do kostela.

Autorem textu je regionální web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz

Zdroj: osobní rozhovor s kastelánem poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře - Ondřejem Vobejdou

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz