Hlavní obsah
Cestování

Zubří země: Toulky údolím řeky Svratky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Koruna Vysočiny

Jeden z nejstarších kostelů na Moravě - kostel sv. Michaela Archanděla ve Vítochově.

Pokud hledáte krásnou krajinu plnou historie a kultury, Zubří země je tím pravým místem pro vás. Údolí Svratky je místem hradů, rozhleden, překrásných kostelů a dalších architektonických skvostů.

Článek

Bystřicko a jeho okolí se se často nazývá Zubří zemí. Tento region se nachází v nejčlenitější části Vysočiny a vyniká svým horským rázem. Hluboké údolí řeky Svratky v kontrastu s okolními vrcholky vytváří nádhernou krajinu, kterou se kdysi proháněli divocí zubři. Právě tato zvířata si zvolil slavný šlechtický rod Pernštejnů do svého erbu. Zubra najdeme ve znaku Bystřice nad Pernštejnem a dalších obcí na Pernštejnském panství.

Foto: Koruna Vysočiny

Zřícenina hradu Dalečín

Výlet Zubří zemí začneme u zříceniny hradu Dalečín, která je jedním z mnoha hradů nacházejících se v okolí řeky Svratky. Dalečínský hrad je ze tří stran chráněn meandrem řeky Svratky a do dnešních dnů se zachovala část obvodové zdi, věže a hradeb.

Pokračovat můžeme po Vodohospodářské stezce, která nás provede po březích Vírské přehrady. Tato přehrada byla postavena před více než šedesáti lety a dodnes láká nejen milovníky technických staveb, ale také turisty a adrenalinové nadšence. Z náběžní komunikace je vidět Chudobínská borovice, která je jedním z nejkrásnějších stromů v České republice, ale také vítězem soutěže Evropský strom roku 2020.

Foto: Koruna Vysočiny

Chudobínská borovice

Pokud se vydáte na výlet do kopců nad údolím, nesmíte minout dvě rozhledny - KarasínHorní les. Odtud se vám nabídne nádherný pohled do okolní krajiny, která sahá až po rakouské a polské hranice. Pokud jste fanoušci architektury, určitě navštivte kamenný románský kostelík sv. Michaela Archanděla u obce Vítochov, který pochází ze 13. století a patří k nejkrásnějším a nejstarším kostelům na Moravě.

Pod přehradní hrází na vás čeká vesnička Vír, která se stala v posledních letech rájem pro adrenalinové nadšence. V létě se můžete projít po dvou zajištěných ferratových cestách. Milovníci cyklistiky se mohou vydat na místní singletracky s názvem Traily Vír.

Foto: Adrex Base Camp

Via Ferrata Vír

Z Víru nás červená turistická značka zavede na populární trasu přes tři zříceniny. První zastávkou bude zřícenina hradu Pyšolec, který se nachází na vysokém skalním ostrohu nad řekou Svratkou. Hrad Pyšolec sloužil k ochraně a sledování okolí řeky Svratky. Další zastávkou na této cestě bude zřícenina hradu Zubštejn, který je předchůdcem slavného hradu Pernštejn a patří mezi největší a nejzachovalejší hradní zříceniny na Vysočině. Navíc z vrcholu hradu se nabízí nádherný výhled na celou oblast Zubří země. Poslední zastávkou na této trase bude strážní hrad Aueršperk, který sloužil k ochraně toku Bystřičky.

Foto: Koruna Vysočiny

Zřícenina hradu Zubštejn

Když se budeme vydávat dál po toku Svratky, dojdeme do Švařce, kde najdeme historickou dřevěnou lávku, která spojuje oba břehy řeky. Tato 22 metrů dlouhá lávka je v provozu již od 19. století. Ve vesnici Švařec se nachází také unikátní poloroubená hornická kaple ze 13. století, která právě prošla rekonstrukcí. Nad vesnicí se pak vypíná rozsáhlá oblast národní přírodní památky Švařec, což je cenný komplex podhorských luk a pastvin s roztroušenými jalovci na příkrém jižním svahu v údolí řeky Svratky.

Foto: Koruna Vysočiny

Dřevěná lávka přes Svratku ve Švařci

Řeka Svratka nás dále zavede do Nedvědice, kde se v turistickém informačním centru nachází stálá expozice stříbrného mincovního pokladu. Nad městečkem se tyčí zachovalý gotický hrad Pernštejn, který je unikátním dokladem přeměny středověké pevnosti na luxusní renesanční sídlo. Díky hojnému využití místního bílého nedvědického mramoru se mu také říká Mramorový hrad.

Foto: Leoš Římovský

Hrad Pernštejn

Další krytý most najdete v obci Černvír. Ten tu byl postaven dokonce už v roce 1718, a je nejstarším krytým dřevěný mostem na Moravě. Kousek od něj stojí další unikátní památka, kostel Nanebevzetí Panny Marie stojí už od roku 1228 na nejužší severní části skalního ostrohu nad řekou Svratkou. Uvnitř se nachází vzácné řezbářské práce a gotické nástěnné malby, které mají nejen uměleckou, ale i dokumentární hodnotu.

Foto: Koruna Vysočiny

Dřevěný krytý most v Černvíru

Svratka, jedna z nejvýznamnějších řek v České republice, protéká i střediskem Zubří země v Doubravníku. Pernštejnové zde nechali postavit krásný kostel Povýšení svatého Kříže, který měl být i jejich hrobkou. Nachází se v centru městské památkové zóny a letos bude opět přístupný pro veřejnost po náročné rekonstrukci. Kromě toho jsou v této oblasti i další památkově chráněné objekty, například krytá dřevěná lávka se sedlovou střechou v místní části Prudká, která spojuje oba břehy Svratky již od roku 1899.

Foto: Koruna Vysočiny

Doubravník

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz