Hlavní obsah
Sport

Cesta do Mnichova aneb „Kdo ještě nebyl, dozví se více“!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Kostička23

Před zápasem

Tohle vyprávění nemůže být o ničem jiném než o velké show, protože fotbal v Mnichově takový je. Mnichovský velkoklub je z TOP klubů Evropy Praze nejblíže.

Článek

V pátek přišla nabídka na rychlý výlet na zápas Bayern „gegen“ Schalke. Lístek na podélnou tribunu s dobrým výhledem za rozumný peníz. Nečekanou šanci poprvé v životě vidět naživo opravdové fotbalisty jako Lewandowskeho, Müllera, Perišiče, Boatenga nebo v brance Manuela nelze zahodit. Takže jedu.

Z Prahy jste v Mnichově za čtyři hodinky i s krátkou přestávkou na oblíbené „benzínce“ Hollendau (Aral + Mc Donald’s a dost prostoru Vám přijde vhod i kdybychom jeli se psem). Nechceme jet na otočku, takže po zápase na pivo a užít si atmosféru se vším všudy. Najít ubytování bude otázka pár minut, ale to jsem se mýlil. V blízkosti Allianz Areny jsou týden před zápasem Bayernu jsou všechny ubytovací možnosti z 99 % obsazené! Nám se daří najít slušný hotel za rozumnou cenu až 10 kilometrů od stadionu (hotel Königstein), a to je 40 minut městskou dopravou, v tomto případě nám paní na recepci poradila, že metro je lepší než bus s přestupem na metro.

Už cesta na fotbal je v Mnichově zážitek! Máme dva přestupy a blížícím se časem zápasu a blížícím se místu nástupu na U6, směr Kröttmaning (nevím, co to znamená), ale je to stanice, ze které se jde asi 500 metrů ke stadionu, narostlo množství lidí na neuvěřitelný počet. Všechno v nebývale přátelské atmosféře. Vidět jsou kombinace červenobílé domácích s modrobílou barvou hostů ze Schalke. Proti mé zkušenosti z Prahy tady nikdo nekřičí, nezpívá, neobtěžuje ostatní. Všichni se pomalu posouvají tam, kam mají.

Stanice Kröttmaning (pozor, není konečná) je vystavěná dokonale pro svůj účel. Dopravit 75.000 lidí na stadion a zpět v rozumném čase. A jak to mají vymyšlené?

Stanice má pro tuto potřebu více jak dvě nástupiště a šest kolejí. Nad nimi je tzv. velín, prosklená místnost, kde stojí vedoucí provozu a do mikrofonu udílí davům lidstva pokyny, jak zvládnout dav. Cestou na zápas hned nad schody tabule rozdělují domácí od hostů. Žádný kordón policistů. Nad schody je pár stánků s klubovými suvenýry. Nutno říct, že zpětně jsem zjistil, že ceny se neliší od těch u stadionu! Jdeme s domácím davem přes dlouhou a širokou lávku, na které proti vám stojí porůznu prodejci přebytečných vstupenek. Nijak se nevnucují, od skupiny fandů v „džískách“ posetých nášivkami je cítit vůně marihuany. Za lávkou vidíme obrovské parkoviště autobusů a parkovací dům pro osobní auta odkud se táhne také nekonečný dav lidí. Tak nevím, co je příjemnější jet autem nebo metrem. Jsem zvědavý, jak rychle odtud vyjedou, ptám se sám sebe.

A jsme před stadionem. Zjišťuji, že okolo cesty jsou vchody někam dolů. Kamarád mi říká, že i tam jsou parkoviště. No super, všude podtunelováno. Těsně před stadionem narážíme na podélné pokladny, které nejsou pokladnami, protože na Bayern je stále a pořád vyprodáno. Pokladny slouží pro výdej a nabíjení tzv. „Arena Card“, což je karta, kterou lze platit na stadionu a venku v okolí včetně parkování. V prostoru Allianz arény totiž nezaplatíte v hotovosti. Buď kartou nebo hotovost před stadionem nahrát na tuto kartu, která je zadarmo!

Potom následuje jediné zdržení (cca 30 minut), osobní prohlídka, tlačíme se s davem, ženy jdou vždy na levou stranu, kde mají svůj průchod. Docela zábava, pořád se okolo nás něco děje. Doporučuji sledovat běžící nápisy na světelné tabuli před každou vstupní branou. Nápisy jsou srozumitelné, i když neumíte žádný cizí jazyk! Projdeme prohlídkou a za dalších deset metrů jsou turnikety. Většina lidí má papírový lístek (ten všude doporučují kvůli lepší načtení čtečkou). To hned vidím, jeden pán nemůže načíst kód na telefonu. Pernamentkáři jsou asi někde jinde, nikoho nevidím s plastovou kartičkou. Nevadí, jsme uvnitř a za patnáct minut začíná zápas. Ještě šálu! Bez fronty, výběr asi z deseti variant vyhrává jednoduchá kombinace červenobílá (18,- EUR) s minimalistickým znakem Bayernu.

Místa (vchod „F“, sektor 325, řada 12, sedadla 13, 14) na podélné tribuně nahoře jsou překvapeně dobře umístěna. Výborný výhled na celý stadion, přímo u uličky a pár metrů od tunelu k občerstvení. Super! Je tady tolik místa, že to nebude jako v Edenu, kde se o poločase lidi tlačí „o sto šest“ na toalety a na občerstvení. Vzpomínám, že nejnovější stadion v Čechách se stavěl v roce 2008? Nechápu proč tohle nepřevzali od sousedů z Německa (?). Zápas je super, Bayern má převahu a přestože výsledek 5:0 vypadá na hru na jednu branku, není to tak. O poločase běžíme na pivko, klobásu a preclík. Ceny německé: Velký preclík 4,20 EUR, klobása německý styl 4,20 EUR, velké pivo 4,70 EUR a „Máz“ piva 8,90 EUR. Toalety mají vychytávku, tedy aspoň ty pánské. Jedním vchodem vchází dav nedočkavých fanoušků a o padesát metrů dále druhými dveřmi všichni vycházíme. Super! Na to u nás páni projektanti taky nepřišli… Konec zápasu, žádná děkovačka stylu „SKS“, domácí obchází tribuny a v kuse tleskají. Atmosféra vynikající, podpořená silnými reproduktory uvádí především tribunu „západ“ (domácí kotel) v extázi. Tak a jdeme po dvou hodinách dolů.

Cesta zpátky je výborná, poté, co proud lidí se dostane před lávku směrem k metru, zastavuje se. Ti, co jdou k autobusům a do parkovacího domu pokračují vlevo. Ostatní stojí a každých deset minut pořadatelé vpouští na lávku a tedy k metru odhadem tisícovku fanoušku na jednu soupravu metra. Po čtyřiceti minutách před lávkou jdeme i my. Poté, co se dostáváme na nástupiště, to se naplní a přijede souprava metra. Překvapují mě pořadatelé před každými dveřmi ve žlutých reflexních vestách. Cpeme se dovnitř, jakmile je plno postaví se pán ve žlutém před dveře a dav se sám zastaví! Respekt! Pak zvedne levou ruku (tu dál od dveří, podle koleje), aby ji viděl šéf velína nad nástupišti. Z velína přichází hlasitý pokyn a metro zavírá dveře. Chvíli to trvá, ale pak se rozjíždíme, cestou sleduji, jak sedící fanoušci sledují vesměs svůj telefon a aplikaci „KICKER“. Za hodinu a půl po zápase jsme kousek od svého hotelu ve SKY BARU WOLFSBURGER, kde fandí Bayernu a tzv. „Sechzig“ (pro neznalé je to klub München 1860 s ligovou minulostí). Dvě hodiny tady popíjíme „Helles bier“ a čelíme kritice, že jsme dali sto euro za lístek. Jenže za barem je obsluha, která chodila v mládi na fotbal za marky, tak bůh ví, jak to tedy s těmi lístky na fotbal je. Těsně před zavíračkou platíme. Cestou na hotel diskutujeme o výsledku a jak to tady mají výborně zorganizované, za ty prachy to stojí.

P. S.

Ještě jeden tip, když přestupujete v metru, tak není to jako u nás, že vyjdete a zase někam jedeme po schodech a zpět na nástupiště. Tady jen přejdeme z jedné strany nástupiště na druhou :o))) dvakrát jsme to minuli a šli ven… tak zase někdy příště!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám