Hlavní obsah
Finance

Chtěli bychom si vzít hypotéku, ale nemáme na ni. Vládo, styď se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Vláda si hraje na to, že se na ně můžeme spolehnout a že nás nenechá ve štyku. To je ale velký omyl, mladí lidé nemají ani na vlastní bydlení.

Článek

Mluví se o tom, že mladí lidé to dnes mají v mnohém jednodušší. To je sice pravda, ale rozhodně ne ve všem. Například pokud chtějí vlastní bydlení a nemají podporu rodičů, mají většinou smůlu.

Jakmile nezdědíte majetek, nemáte bohaté rodiče nebo plat alespoň 100 tisíc, můžete na vlastní bydlení zapomenout. Hypotéku vám banky dají jen stěží. Samozřejmě chápu, že ji nemohou dát každému a navíc si chtějí každého pořádně ověřit, ale ani my na ni nedosáhneme.

Jste OSVČ? Máte smůlu

Být podnikatelem pro stát v překladu znamená být parazitem. Vyděláváte si slušně, ale jste živnostník? Tak to na hypotéku zapomeňte, jste nestálí a nejistí, a proto buď buďte v nájmu, nebo se nechte zaměstnat. To je celkem těžké rozhodování.

Já jsem totiž v té stejné situaci. Mám několik příjmů, které mi dohromady udělají celkem pěknou částku, ale je mi to k ničemu. Manžel je zaměstnaný, jeho plat dosahuje výše 60 tisíc. Začalo nás štvát, kolik peněz utápíme v nájmu a vyhazujeme z okna a rozhodli jsme se, že si koupíme nemovitost. Když pominu naprosto přemrštěné ceny, se slzou v oku jsme zjistili, že nám banka nedá ani pět milionů, což je celkem tragické. Samozřejmě, že by hypotéka musela být na manžela, spláceli bychom ale spolu. Máme smůlu. Oba jsme bezproblémový, stálý příjem máme a rozhodně ne nejnižší a bohužel nedosáhneme na takovou částku, kterou bychom si představovali.

Rádi bychom založili rodinu, ale ne dokud nebudeme mít vlastní bydlení. Tím pádem nám nezbývá nic jiného, než jen čekat a všechno odložit. Samozřejmě doufáme, že se to do budoucna posune k lepšímu, ale jisté není nic.

Takhle se stát stará o mladé lidi, kteří jsou budoucností tohoto státu? Pomoc důchodcům se řeší neustále (samozřejmě jim přeji každou korunu), ale aby mladí dospělí měli dostupné bydlení, to ne. Jak je to jak chce, zdá se mi to nespravedlivé. Možná je to proto, že do této skupiny lidí aktuálně patřím, ale zajistit bydlení naší mladé generaci je dle mého názoru zásadní. Nebudu vyjmenovávat, čemu všemu se pomáhá a kdo je podporován, to jistě každý ví, ale mladí Češi ať si pomohou sami. Děkujeme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz