Hlavní obsah
Internet a technologie

Digitální já a digitální stopy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kurzyzvladnuto

AI, člověk, birnání soustava

Na internetu nás čeká mnoho hrozeb. Zločin se přesunul i do tohoto prostoru a my bychom vám rádi přiblížili, jak se bezpečně pohybovat po internetu, a tak minimalizovat riziko nějakých nepříjemností.

Článek

Digitální já

V tomto díle se podíváme na naše digitální já a stopy. V dnešním světě máme dvě já. To jedno je reálné. To, jak vypadáme, jak vystupujeme, jaké mínění o nás mají lidé v našem fyzickém okolí. Pokud vstoupíme do světa internetu, získáváme druhé – digitální já. A co tvoří naše digitální já? Jsou to právě digitální stopy, které vedou k naší osobě.

Digitální stopou rozumíme veškeré údaje a informace, které je možné se o nás dozvědět na internetu. Tedy veškeré naše působení, ale také informace, které o nás uvádí někdo jiný. A to je důležité si uvědomit. Uveďme jednoduché příklady:

1) Ve škole uspějeme v nějaké soutěži. Škola sepíše článek o tomto úspěchu, uvede fotografie s námi a popíše náš úspěch. Tato digitální stopa popisuje naše nadání a úspěch, zároveň přiřadí fotografii ke jménu (předpokládejme, že je vše v souladu s evropským nařízením GDPR).

2) Zaměstnanci některých firem mají uvedené fotografie a pracovní pozici na svých webových stránkách. I zde se vytváří nějaké informace o naši profesi, propojení jména s fotografií atd.

Negativní dopad digitální stopy

Předešlé příklady jsou celkem běžné a vytváří naši digitální stopu. Což nutně nemusí být na škodu. Mohou se ale vyskytnout případy, kdy stopa, která je o nás vytvářena, nám není příjemná nebo nás může poškozovat.

1) Jsme na nějaké párty a kamarádi nás vyfotí v nelichotivé situaci. Fotku potom uveřejní na sociální sítě.

2) Začneme záměrně šířit nepravdivé informace o kamarádovi na sociálních sítích nebo skupinových konverzacích.

Ani v jednom z případů určitě nechceme být obětí. Proto je důležité mít na mysli, že pokud někam (ať už je to sociální síť, blog nebo třeba hromadná konverzace) umisťujeme informace o jiném člověku, že mu tím vytváříme digitální stopu. Bylo by dobré si říct, jestli bychom byli sami rádi, kdyby se o nás informace takového typu šířily a podle toho jednat.

Speciálním případem je sdílení fotografií vlastních dětí na sociálních sítích. Rodiče by si v tuhle chvíli měli uvědomit, že dětem vytváří jejich digitální stopu už v útlém věku. Existují servery a psychologové, kteří se zabývají tímto konkrétním sdílením. Je to vždy na pováženou. Rozhodně bychom neměli sdílet fotku dítěte, kde je nahé nebo v nějakých choulostivých situacích.

Je možné si nějakým způsobem zkontrolovat naši digitální stopu? Určitě ano! Zkuste si občas zadat do Google své jméno, příjmení a třeba město, ve kterém žijete nebo působíte. Sami uvidíte, co je o vás možné nalézt na internetu.

V dalším díle se více zaměříme na tvorbu digitální stopy v naší režii a na citlivé údaje.

== Vaše Zvládnu to ==

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám