Hlavní obsah
Hry

Kvíz o Libereckém kraji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Fotka od Jakub Spitzer z Pixabay

V tomto kvízu budeme putovat po libereckém kraji, v 6 otázkách se podíváme na zajímavé turistické místa.

Článek

Víte, který hrad v Libereckém kraji nese přívlastek „Brána do pekel“? Dále v kvízu navštívíme například Beranův mlýn ve Vlastibořicích poblíž osady Trávníček nebo Maják Járy Cimrmana což je je nejmladší dřevěná rozhledna Jizerských hor. Vyzkoušejte si tento kvíz a možná se dozvíte i něco nového, co jste zatím nevěděli.

1. Kolem tohoto hradu koluje celá řada legend. Hrad nese přívlastek „Brána do pekel“ - a to proto, že na skále, kde dnes hrad stojí, byla prý skalní průrva, vedoucí až do pekel pekelných. Jedná se o hrad:

A) Bezděz

B) Houska

C) Frýdlant

2. Pokud byste si chtěli udělat výlet na nejvyšší vrchol Libereckého kraje, kam byste se vydali?

A) Ještěd

B) Kotel

C) Prosečský hřeben

D) Smrk

3. Na které řece stojí kulturní památka Beranův mlýn?

4. Jak se jmenuje tato zřícenina hradu, jenž byl postaven v gotickém slohu a nachází se v okrese Jablonec n. Nisou?

Foto: Zdeněk Fiedler - cs.wikipedia.org

5. Originální stavba, stojící na třech tenkých ocelových nohách, nabízí nejen úchvatný výhled do údolí Kamenice a Desné, ale i působivý estetický zážitek pro všechny milovníky moderní architektury. Jak se jmenuje tato vyhlídka?

6. Rozhledna Maják Járy Cimrmana je dřevěná rozhledna nacházející se ve vsi Příchovice v okrese Jablonec nad Nisou. Měří 23,7 m. Kolik má schodů?

Správné odpovědi

V první otázce jsme se ptali na hrad s přívlastkem „Brána do pekel“, pokud jste odpověděli možnost B) Houska, máte skutečně pravdu. Ve druhé otázce jsme se ptali na nejvyšší vrchol libereckého kraje a ten se nachází pod možností B) Kotel což je vrchol v pohoří Krkonoše s nadmořskou výškou 1 435 m. n. m. Jedná se o 10. nejvyšší horu v Česku. Ve třetí otázce jsme se ptali na jaké řece leží Beranův mlýn. Správnou odpovědí je že leží na řece Mohelka. Ve čtvrté otázce jste měli za úkol poznat z fotografie zříceninu hradu, jenž byl postaven v gotickém slohu a nachází se v okrese Jablonec n. Nisou. Určitě jste poznali že se jedná o Frýdštějn. Pátá otázka nás zavedla na vyhlídku, která stojí na třech tenkých ocelových nohách, nabízí nejen úchvatný výhled do údolí Kamenice a Desné, ale i působivý estetický zážitek pro všechny milovníky moderní architektury. Nazývá se Vyhlídka Špička. A kolik jste tipovali že má rozhledna Maják Járy Cimrmana schodů? Pokud váš tip byl 115 schodů, tak jste měli zcela pravdu.

1. B, 2. B, 3. Mohelka, 4. Frýdštejn, 5. Vyhlídka Špička, 6. 115 schodů

Více kvízů naleznete na svetkvizu.cz.

Anketa

Kam se vydáte v Libereckém kraji na výlet?
Hrad Houska
25 %
Kotel
12,5 %
Beranův mlýn
12,5 %
Frýdštejn
25 %
Vyhlídka Špička
0 %
Maják Járy Cimrmana
0 %
Naplánujete si jiný výlet
25 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám