Hlavní obsah
Sport

Bazaly se vrací, Baník Ostrava tak po letech získá zpět svůj domov

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Radek Homola/unsplash.com

Legendární stadion Bazaly byl domovem Baníku Ostrava dlouhých 56 let. Díky finanční krizi nejen ostravského klubu z něj roku 2015 musel klub odejít. To by se ale mělo v následujících letech změnit.

Článek

Zlatá éra

Stadion, zasazený do prudkého stoupání vedoucí k místním haldám Slezské Ostravy nedaleko hranice s Moravskou části města, je jediným stadionem, na kterém dokázal být ostravský klub úspěšný.

Právě zde totiž oslavil 3 tituly Československé ligy, tři triumfy v Československém poháru, 5 vítězství v poháru českém a také jeden titul středoevropského poháru. Tím nejslavnějším triumfem novodobé éry pak byla fotbalová horečka, spojená se ziskem mistrovského titulu před dvaceti lety.

Strmý pád

Poslední povedenou sezónu Baník na Bazalech prožil roku 2010, kdy v lize skončil třetí. Poté už začal pád, který v té době nikdo moc nečekal. Nakonec se Baník během následujících šesti let dostal do velkých dluhů, což zapříčinilo následný prodej stadionu městu Ostrava.

Aby toho nebylo málo, globální finanční krize a přiškrcené opasky městského rozpočtu zapříčinily, že nikdy nedošlo ani k rekonstrukcí Bazalů, ani ke stavbě nového stánku. Radnice se totiž v rámci úspor rozhodla zabít dvě mouchy jednou ranou a přestěhovala Baník do Vítkovic, kde se fotbal střídá s atletikou. Tam také Ostrava hned v první sezóně spadla do druhé ligy.

Fénixovo povstání

Rok 2024 se nejspíše zapíše do dějin. Nejenže Baník po dlouhých letech postoupil do evropských pohárů díky zisku čtvrtého místa v lize, město Ostrava navíc dala oficiálně zelenou výstavbě nového výhradně fotbalového stadionu.

Ostravané mají o to větší radost, že nový stadion vyroste právě na Bazalech, Baník se tak vrátí domů. Podle prvních nástřelů by nové Bazaly mohly pojmout až 18 000 fanoušků a město Ostrava by bylo rádo, kdyby se jednalo o nejmodernější stadion v České republice.

Finanční spoluúčast fotbalového klubu na výstavbě stadionu navíc jasně deklaruje, že již Baník ušel od sestupu do druhé ligy pořádný kus cesty, je finančně stabilní, rok co rok zvyšuje kvalitu kádru a nový stánek, který by byl jen jejích si nejen oni, ale i věrní fanoušci zaslouží.

Zdroje:

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Bazaly

https://polar.cz/zpravy/ostrava/slezska-ostrava/11000043849/banik-je-zase-o-krok-bliz-k-navratu-domu-na-bazaly-stavba-noveho-stadionu-je-tady-mozna

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/FC_Ban%C3%ADk_Ostrava

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz