Hlavní obsah
Sport

Naše kluby jsou nejlepší v Evropě. V čem tkví kouzlo české kopané?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

Sparta, Slavia, Plzeň a Mladá Boleslav. Tato čtveřice si zahraje základní skupiny evropských lig, rozhodly o tom výsledky v předkolech, ve kterých nemáme konkurenci.

Článek

Nejlepší v Evropě

Jsou to právě předkola evropských pohárů, respektive 19 výher českých klubů, které se jich zúčastnily. Díky úspěšným kvalifikacím se český koeficient v letošní sezóně vyšvihl až do čela tabulky.

Navíc máme hned čtyři týmy v základních skupinách, což je úspěch, na který také nejsme moc zvyklí. Nutno pak připomenout, že ani Baník Ostrava neměl od postupu daleko a v předkolech získal do koeficientu 3 výhry ve čtyřech zápasech.

Český fotbal

Již loňská sezona nám ukázala, že jde český fotbal správnou cestou, vždyť kdo z nás pamatuje, že by hned tři naše kluby hrály jarní část evropských pohárů. Tento boom rozjelo až loni trio Sparta, Slavia a Plzeň.

Začátek letošního ročníku dopadl ještě lépe než ten loňský, což jasně dokazuje, jak moc se fotbal u nás za poslední dekádu posunul. A to nejen kvalitou hráčů, ale hlavně fotbalovým myšlením.

České kouzlo

Největšími změnami oproti minulosti jsou omezené odchody mladých hráčů do zahraničí, útočný fotbal založený na vysokém presinku a držení míče, ale hlavně odbourání strachu hrát fotbal.

Pryč jsou doby, kdy trenéři v evropských zápasech betonovali vápno a čekali se svými týmy na jedinou šanci v zápase. Navíc jsme se posunuli i fyzicky, když nechytáme křeče už v šedesáté minutě.

Sečteno a podtrženo, český fotbal urazil neuvěřitelný kus cesty jak v realizačních týmech, na hřišti i na přestupovém poli, kde jsme se konečně naučili, že tu nejsme jen od toho, prodávat za každou cenu.

Zdroje:

https://www.sport.cz/clanek/fotbal-liga-mistru-historicky-uspech-na-dosah-cesko-tezi-z-bajecneho-leta-liga-mistru-v-nem-muze-zdomacnet-5035620

https://www.football-coefficient.eu/cs/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz