Hlavní obsah
Sport

Nejlepší fanoušky má Baník, Sparta se Slavií pokulhávají

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Sára Ferencová/se souhlasem

Každý fanda nějakého klubu si pochopitelně myslí, že právě jejich tým má ty nejlepší „fans“ a choreo. Podle návštěvnosti však může být patrné, který že klub má nejvěrnější fanoušky.

Článek

Návštěvnost

Jistě si teď spousta z vás říká, že nejvíce lidí chodí do Edenu a na Letnou. Svým způsobem máte pravdu, musíme ale vzít v potaz, že pražské kluby mají nespornou výhodu v umístění v nejlidnatějším městě republiky.

Velkou roli hraje i to, že je Praha plná turistů, kteří na fotbal v rámci dovolené také zajdou, a v neposlední řadě také současná sportovní úspěšnost obou klubů. Proto budeme oddané fanoušky sledovat především na venkovních utkáních.

Baník Ostrava

Baník má na domácí půdě třetí největší návštěvnost v lize za pražskými S, což je na to, že jde o stadion s atletickou dráhou výborně číslo. Na venkovních hřištích jsou pak „Chachaři“ doslova neporazitelní.

V každém ligovém utkání dokáží vyprodat sektor hostů, málo kdy nejsou slyšet, a ve venkovní návštěvnosti poráží pražská S i v evropských pohárech.

Do přes tisíc kilometrů vzdálené Arménie se vydalo na 300 ostravských fanoušků i přes to, že po domácí výhře 5:1 již bylo o postupu v podstatě rozhodnuto. Do Kodaně pak vyrazilo téměř 2000 povzbuzovatelů.

Sparta Praha

Pražané se pyšní vysokou návštěvnosti doma, venku to už ovšem taková sláva není. Z trojlístku se Slavií a Baníkem je na tom v podstatě nejhůře.Sparťani jsou sice vidět i slyšet při derby, s Baníkem, Plzní či v blízkých oblastech, při výjezdech dál však jejich ochota končí.

Své o tom dokládá i to, že při odvetě třetího předkola ligy mistrů do Rumunska přicestovalo jen pár desítek fandů, což je v porovnání s Baník hodně málo. Zvlášť když Sparta hraje o postup do základní skupiny LM po deseti letech.

Slavia Praha

Slavia je doma v Edenu pravidelně vyprodaná, v posledních letech se její fandové naučili jezdit i na venkovní výjezdy, vždyť všichni pamatujeme, jakého obdivu se slavistům dostalo v Anglii ve čtvrtfinále Evropské ligy před pár lety.

Sešívání mají ale jeden velký problém, čímž je abnormální ztráta zájmu v případě, že se jejich klubu nedaří. Před tím, než klub vstoupil do současné úspěšné éry, chodilo na Slavii málo lidí. To v Ostravě si udrželi prvoligovou návštěvnost i v době, kdy Baník spadl do druhé ligy.

Zdroje:

https://www.csfotbal.cz/prvni-liga/sezona/2023-2024/divaci/

https://www.csfotbal.cz/prvni-liga/sezona/2005-2006/divaci

https://www.csfotbal.cz/druha-liga/sezona/2016-2017-s294/divaci

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz