Hlavní obsah
Sport

Nominace české reprezentace na Euro: náznak geniality, nebo jen špatný vtip?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Před pár dny zveřejnil trenér Českého národního týmu Ivan Hašek 26 vyvolených jmen, které budou reprezentovat naši vlast na blížícím se evropském šampionátu v Německu.

Článek

Brankářské složení

Mezi tři tyče se na Euro probojoval Matěj Kovář z Leverkusenu, Vítězslav Jaroš z Liverpoolu a slávistický Jindřich Staněk. A právě nominace posledního jmenovaného je mi upřímně záhadou.

Staněk má sice za sebou slušnou sezónu, o čemž svědčí i jeho 8 vychytaných nul a průměr 0,96 inkasovaných gólů na zápas, avšak slabá rozehrávka nohou a řekněme staromódní brankářské metody mluví v jeho neprospěch. Navíc si Staněk dobré výsledky vydobyl v Plzni a na Slavii, jejichž obrany patří k tomu nejlepšímu v naší lize.

Daleko lepší variantou z naší ligy je jednoznačně Martin Jedlička, jehož 13 čistých kont (nejvíce v lize) a průměr 1 gól na zápas mají výrazně vyšší váhu, zvlášť když Jedlička strávil celý podzim v brance trápící se Bohemians Praha. Jakoby se ve výběru přihlíželo k tomu, že co je dobré pro Slavii, je dobré i pro reprezentaci.

Obranná řada

I v obraně je největším trnem v oku slávista. Není jím nikdo jiný, než David Zima, jehož nominace na euro je spíše špatný vtip, než dobrý úmysl. Zima na podzim v Itálii prakticky nehrál a po mega přestupu zpět do Slavie se zviditelnil pouze svými chybami. Ostatně do základní jedenáctky se nepropracoval a když už v ní nastoupil, byl rád za 60 minut na hřišti.

Jestli je toto naše opora reprezentace, tak jsme na tom hodně špatně. Místo něj mohl do Německa klidně odjet Jakub Brabec, jeden ze tří hříšníků z Olomouce, jenž je v řecké lize jedním z lídrů obrany tamní Soluně. Když mohli trenéři odpustit hříchy Coufalovi s Kuchtou, tak proč ne jemu.

Záloha a útok

Abych nebyl jen negativní, sestavení záložní řady je velmi povedené, nechybí to nejlepší, co momentálně máme a pěkným překvapením je nominace pro Červa, který v Plzni roztáhl křídla a stal se vůdcem středové řady.

Co se týče útoku, ani zde nemám co vytknout. Škoda jen, že Patrik Schick nemá vedle sebe někoho sobě rovného. Adam Hloušek není hrotový útočník a trio Jurečka, Kuchta a Chytil jsou bohužel přece jen o úroveň níže.

Zdroje:

https://www.fortunaliga.cz/hrac/3541-martin-jedlicka

https://www.fortunaliga.cz/hrac/2789-jindrich-stanek

https://www.sport.cz/clanek/fotbal-euro-me-2024-nominace-soupiska-cesko-5029229

https://www.transfermarkt.com/david-zima/profil/spieler/544149

https://www.transfermarkt.com/jakub-brabec/profil/spieler/112948

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz