Hlavní obsah
Sport

Sen Ostravanů o velkolepém návratu na Bazaly se rozplynul v rozbouřené Odře

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Sára Ferencová/se souhlasem

Radost, kterou cítila celá Ostrava z reálné možnosti návratu na Bazaly, vystřídal strach, hrůza a boj o život při povodních. V uplynulých dnech zažila moravskoslezská metropole obrovské neštěstí.

Článek

Stadion Bazaly

Legendární fotbalový stánek, ležící ve slezské Ostravě, je jediným stadionem v historii, na kterém dokázal být Baník Ostrava úspěšný. Díky velkým dluhům a nevyhovujícímu stavu však musel být stadion prodán městu. Baník tak musel začít hrát domácí zápasy ve Vítkovicích.

Nyní, po devíti letech, ovšem vše začalo nabírat nový spád. Zastupitelstvo města uznalo, že stávající situace ostravského fotbalového klubu je na atletickém stadionu neúnosná. Ve shodě s Baníkem tak vznikl prvotní plán na výstavbu nového stadionu, respektive na přestavbu legendárních Bazalů.

Velká voda mele více než jen břehy

Povodně, kterými si aktuálně Ostrava prochází, naprosto obrátila list. Škody, které totiž voda napáchala nezasáhnou jen občany města, ale také městský rozpočet. Nutno podotknout, že jde o situaci, ve které musí jít sport stranou. Nejdůležitější teď je ochránit občany, jak se jen dá.

Na druhou stranu je již nyní více než jasné, že výdaje na umírnění tak rozsáhlých škod půjdou do miliard korun, peníze na nový stadion tak s největší pravděpodobností nezbydou.

Co bude dál?

Baník musí začít řešit, co bude dál. Na vítkovickém stadionu je totiž tak nabitý program, že mezi sezonami nezbyl ani čas na výměnu trávníku, který je již nyní v dost špatném stavu. A pokud se nezačne stavět nový stánek, situace se nezmění. Spásou by tak mohl být vstup investora, který by byl ochotný výstavbu Bazalů financovat.

Jediné, co momentálně může vedení Baníku dělat, je přesunout zápasy B- týmu na jiný stadion, čímž by odlehčil zátěž již tak přetěžovaného trávníku. Baník se totiž snaží hrát kombinační fotbal, ten ovšem vyžaduje kvalitní terén, kterému se klubu ve Vítkovicích nedostává.

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Bazaly

https://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/ostrava-banik-bazaly-plan-budoucnost-fotbal-stadion-202.html

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ostrava-se-nam-uz-vodou-nenapousti-mesto-porada-sbirku-obleceni-pro-evakuovane_2409170946_vdv

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz