Hlavní obsah
Sport

Zažíváme zlatou éru českého fotbalu, evropské kluby by se nás měly bát

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Dominik Kuhn/unsplash.com

Ač se na ME ve fotbale naší reprezentaci nedařilo, na klubové úrovni se značka českého fotbalu stále více posouvá směrem vzhůru. Letos to opět vypadá na jízdu Evropou.

Článek

Evropské poháry

6 západu, 6 výher a skóre 16:3. To je bilance českých klubů v úvodních předkolech evropských pohárů. Takto úspěšný start pohárové sezony nečekal snad nikdo z nás.

Je to jasná známka vzestupu české fotbalové ligy, která ještě před pár lety byla ráda za jeden tým v základní skupině některého z evropských pohárů. Letos jich klidně může být i pět.

Nejde však jen o úspěchy jednotlivých týmů. Oněch šest výher z šesti zápasů se totiž výrazně podepíše i pod konečný koeficient celého českého fotbalu, což nás může posunout opět o stupínek výš.

Sparta Praha

Proti Letenským se postavil v rámci 2. předkola Ligy Mistrů irský Shamrock. Hned v úvodním duelu, jenž se odehrál na ostrovech, bylo jasné, že je Sparta lepším týmem.

Po úvodní výhře 2:0 Pražané potvrdili formu i v odvetě, kde Shamrock přejeli 4:2 a pohodlně postoupili do další fáze. Letenští tak dál sní svůj sen o základní skupině Ligy Mistrů.

Evropská konferenční liga

Daleko větším, a o to příjemnějším překvapením, je výkon Baníku Ostrava a Mladé Boleslavi. Boleslav si totiž nejenže poradila v rámci druhého předkola s týmem Transinvest, navíc do koeficientu uloupila dvě výhry. Dvě čisté konta jejich obrany jsou pak třešničkou jejich úspěchu.

To Baník čekal ve stejné fázi soutěže Urartu Jerevan. I přes to, že si Ostrava evropské poháry nezahrála pěkných pár let, hned v prvním utkání nadělila soupeři 5 branek. Nakonec z toho byly dvě výhry s celkovým skóre 7:1.

Lepší start si české kluby přát ani nemohly. Výhry v Evropě jim navíc dobijí sebevědomí nejen do dalších bojů v rámci předkol, ale i co se Chance ligy týče. Zdá se tedy, že se máme letos opravdu na co těšit.

Zdroje:

https://www.idnes.cz/fotbal/pohary/sparta-shamrock-rovers-liga-mistru-2-predkolo.A240730_163318_fot_pohary_jic

https://www.fkmb.cz/clanky.php?article=14886

https://www.idnes.cz/fotbal/pohary/konferencni-liga-2-predkolo-banik-ostrava-urartu-odveta.A240801_151025_fot_pohary_duff

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz