Hlavní obsah
Satira

LOH Paříž 2024 - Ostuda slovenských a finských sportovců

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Satirická glosa k LOH 2024.

Článek

Jak nás Finové a Slováci zachránili před sportovní depresí

Když se na českém internetu řešilo, že naši sportovci přivezli z olympiády jen pět medailí, je to jako by někdo spustil „nadávací juke-box“. A to opravdu hodně nahlas. Pět medailí je našim spoluobčanům málo.

Co naplat, že každý, kdo kdy alespoň přičichl ke sportu, ví, jak těžké je přivézt byť jen jediný kov. Ne, u nás se prostě počítá a počítá.

Ale víte, co mě letos těší? Že existuje Finsko a Slovensko.

Podívejte se třeba na Finy. Mají krásnou přírodu, vysokou životní úroveň, jsou to mistři světa v pití kávy a v produkci heavy metalu. Ale jakmile dojde na olympiádu, je to, jako by si zabalili kufry a odjeli na zaslouženou dovolenou. Nula medailí. NULA!

Kdyby se za nic nedostávalo zlato, Finové by byli první. A že tam sypou peníze do sportu jako do ropného vrtu.

Jenže co z toho? Takové národní hobby, jakým je zimní plavání v ledové díře, se na letní olympiádě holt nepočítá.

Ale abychom se nevysmívali jen Finům, podívejme se také na naše východní bratry. Slovensko, země hrdých horalů, Roberta Fica, Alexandra Dubčeka a brynzových halušek. Představte si, že letos se jim podařilo urvat jednu jedinou bronzovou medaili. A to ne že by na ni byli pyšní – naopak, mluví o tom, jako by šlo o nějakou trapnou náhodu.

Kde jsou ty časy, kdy Peter Sagan drtil soupeře, kdy měli své šampiony v každém rohu? Jedna bronzová medaile a konec.

Číslo pět žije - ale lidem u televizorů je to málo!

A teď se podívejte na nás. Pět medailí! Pět krásných kovů, které můžeme hrdě vystavit. Dobře, možná jsme si dělali zálusk na víc, možná jsme tajně doufali, že naši sportovci budou stát na stupních vítězů častěji…

Ale ruku na srdce – jsme na tom mnohem lépe než Finové a Slováci. A co teprve země jako Malta nebo Lichtenštejnsko, které o medaili letos ani nezavadili?

Závěrem

Takže příště, až budeme lamentovat nad naším sportovním „neúspěchem“, vzpomeňme si na Finy a Slováky. Protože jestli je něco lepšího než zlato, stříbro a bronz, je to ten pocit, že jsou na tom někde jinde ještě hůř.

A tak si to naše české pětimedailové bohatství pěkně užijme. Jiné národy - nejen Slováci, Finové či Malťané nám mají hodně, co závidět!

Rozumíte?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz