Hlavní obsah
Názory a úvahy

Podrazil Petr Fiala Ivana Bartoše či naopak? Skutečný vítěz se však jmenuje Andrej Babiš!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Podraz od Fialy: Pirátům se nelíbí odvolání Ivana Bartoše z vlády a v Průhonicích pomalu mohou začít slavit. Když se dva perou, třetí se směje.

Článek

Politická scéna v České republice zažívá další bouřlivé okamžiky.

Ivan Bartoš, předseda České pirátské strany a ministr pro místní rozvoj, se stal terčem brutální kritiky ze strany premiéra a předsedy ODS Petra Fialy.

Fiala oznámil, že navrhne Bartošovo odvolání z vlády k 30. září kvůli tomu, že údajně nezvládl digitalizaci stavebního řízení, což vedlo k napětí mezi vládními koaličními partnery.

Citovaný krok Piráti vnímají jako „podraz“ a tvrdí, že Fialova ODS tímto krokem otvírá dveře k možné budoucí spolupráci s hnutím ANO.

Ivan Bartoš sám reagoval na situaci ostře. V prohlášení uvedl, že se jedná o podraz a že krok Fialy je začátkem cesty ODS ke spolupráci s opozičním hnutím ANO. „SPOLU začalo cestu ke složení vlády s ANO,“ uvedl Bartoš. Piráti se navíc nechali slyšet, že pokud bude Bartoš skutečně odvolán, je možné, že budou uvažovat o odchodu z vládní koalice. Tento postoj již otevřeně diskutovali s médii, ačkoli definitivní rozhodnutí ještě nepadlo.

Digitalizace stavebního řízení jako klíčový zástupný problém

Premiér Fiala Bartošovi vytýká především neúspěchy v oblasti digitalizace stavebního řízení, což byl jeden z hlavních úkolů, který měl Bartoš na starost během svého působení na ministerstvu pro místní rozvoj.

Tento projekt měl významně zjednodušit a zrychlit stavební řízení, které je v České republice dlouhodobě považováno za zdlouhavé a složité. ODS se domnívá, že Piráti, konkrétně Bartoš, projekt nezvládli a reformu stavebního zákona nepřivedli do úspěšného konce, což vedlo k rozhodnutí o jeho odvolání.

Piráti však tvrdí, že problém digitalizace je mnohem složitější a že nebylo možné jej realizovat v plánovaném čase kvůli objektivním překážkám a odporu některých koaličních partnerů. Argumentují také tím, že digitalizace stavebního řízení je dlouhodobý proces, který nelze úspěšně zavést během několika měsíců. Bartošova strana se tak snaží celou situaci vykreslit jako politicky motivovaný krok, který má oslabit jejich pozici ve vládě.

Názor osmdesátiletého souseda

Popravdě, myslím, že ani Babiš by si Bartoše ve vládě nenechal, a to je skutečný lidumil, který roky odevzdává celý svůj poslanecký plat na charitu.

Napětí v pětikoalici

Rozhodnutí o Bartošově odvolání přichází v době, kdy se ve vládní koalici projevují hlubší neshody. ODS a Piráti, kteří jsou součástí vládního uskupení spolu s KDU-ČSL, STANem a TOP 09, mají často rozdílné názory na klíčové politické otázky.

Piráti od počátku své účasti ve vládě kritizují některé kroky ODS, zejména v oblasti boje proti korupci a transparentnosti, zatímco ODS se staví kriticky k některým levicově orientovaným politikám Pirátů.

Rozhodnutí odvolat Ivana Bartoše může být katalyzátorem pro větší politické změny. Pokud by Piráti skutečně odešli z vlády, pětikoalice by přišla o významného partnera, což by mohlo otevřít cestu k případné spolupráci s hnutím ANO Andreje Babiše. Babiš a ANO dlouhodobě usilují o návrat do vlády, a to i přesto, že byli v minulých volbách poraženi.

Budoucnost vlády nejistá

Celá situace přináší otázky ohledně budoucnosti vlády a stability české politické scény. Pokud by Piráti opustili vládu, znamenalo by to zásadní otřes ve vládní koalici a mohlo by dojít k přeskupení politických sil. Není zatím jasné, jakým způsobem se situace vyvine, ale jedno je jisté – napětí mezi ODS a Piráty se dále prohlubuje.

Pirátům tak nyní zbývá rozhodnout, zda zůstanou ve vládě a budou se snažit prosazovat své agendy i přes vnitřní neshody, nebo zda se rozhodnou vládu opustit a stát se opozicí.

Ať to již dopadne jakkoliv, vítězem je zde lídr opozice - hnutí ANO. I zde platí okřídlené, když se dva perou třetí se směje. A zde je těmi „dvěma“ navíc hned rozvrkočená pětikoalice, kde pomalu začíná válčit každý s každým, a to nepotřebujeme ani dozimetr!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz