Hlavní obsah
Cestování

Home Exchange – ubytování téměř zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lenka cestou necestou

Jedna z teras našeho home exchange na Sicílii s výhledem na hory

Cestujete rádi a přemýšlíte, jak ušetřit, abyste si mohli dopřát více cest? Jedním ze způsobů, jak ušetřit, je home exchange (výměna domovů). V článku najdete informace, jak home exchange funguje.

Článek

Cestujete rádi a často a přemýšlíte, jak ušetřit, abyste si mohli dopřát ještě více cest?

Jedním ze skvělých způsobů, jak ušetřit, je home exchange (tj. výměna domovů).

Díky home exchange můžete mít ubytování téměř zdarma a často v takových bytech či domech, které byste si sami asi nedopřáli, protože by to bylo opravdu drahé.

Můžete nabízet buď vlastní byt, kde bydlíte či nějakou vaši prázdninovou nemovitost. Platforem, které tuto službu nabízí je několik, ale nejznámější je homeexchange.com.

Za poslední dva roky jsme byli takto na dovolené či prodloužených víkendech hned 7×, takže opravdu spousta ušetřených peněz.

Jak výměna domovů funguje?

Jsou dvě možnosti - na výměnu můžete nabídnout svůj byt či dům, kde bydlíte, což je naprostá většina případů (ve vyhledávání na platformě je to označeno jako „primary home“).

Ale pokud máte nějakou chatu, chalupu nebo jinou prázdninovou nemovitost, můžete nabízet pro výměny tuto nemovitost (ve vyhledávání na platformě je to označeno jako „secondary home“). V takovém případě to budete mít jednodušší, protože v době, kdy k vám někdo přijede, nemusíte jezdit pryč a vaši hosté mohou přijet kdykoliv. Takto to dělám já, protože nabízím náš prázdninový byt v jižním Portugalsku v regionu Algarve.

Ale nebojte, nemusíte mít byt u moře, aby váš domov byl na výměnu dostatečně atraktivní. Výhodnou lokalitou určitě může být Praha, která je velkým lákadlem pro turisty, ale může to být jakákoliv lokalita. Nejvíce turistů zná samozřejmě hlavně Prahu, a proto jste-li z jiné lokality, doporučuji do profilu přidat fotky zajímavých míst z vašeho regionu a zároveň popis zajímavých míst, abyste získali větší šanci na výměnu.

Ale pokud máte větší byt či dům a nevadilo by vám sdílet ho s hosty, můžete i tak přivítat hosty a nemusíte odjíždět během jejich pobytu pryč. Host dostane prostě k dispozici jen jeden pokoj a ostatní prostory jako kuchyň či koupelnu sdílí s majiteli. Takže i tohle je možnost, jak sbírat body na vaši dovolenou a není přitom potřeba opouštět svůj domov. Pro někoho to může znamenat určité nepohodlí, ale spousta cestovatelů se naopak ráda seznamuje s novými lidmi, aby se dozvěděli zajímavé informace o jiných zemích a kulturách, takže i tohle pro některé může být zajímavá možnost.

Typy výměn

V rámci home exchange existují dva typy výměn:

Vzájemná výměna

Můžete podniknout vzájemnou výměnu, ale ta může být složitější na domluvu, protože nemusí být lehké vzájemně sladit termíny nebo vás nemusí lákat lokalita, kterou vám někdo nabídne. Při takové výměně tedy jedete ke svému hostiteli ve stejnou dobu, jako on k vám.

Někteří dokonce u tohoto typu výměny nabízí i své auto, pokud vy jim na oplátku půjčíte to svoje… Takže kromě ubytování můžete ušetřit i na půjčení auta.

Výměna za body (tzv. GuestPoints)

Druhým typem výměny je výměna přes tzv. GuestPoints. Po vyplnění profilu vašeho domova je váš domov oceněn určitým počtem bodů. Kolik bodů získáte záleží např. na lokalitě vašeho domova nebo také na tom, jak je domov velký a kolik můžete ubytovat hostů. Další body člověk získá za to, co vše domov nabízí, např. zda je tam zahrada, bazén, gril či další vybavení. Větší dům se může pohybovat mezi 150-250 body. Nějaké body zdarma získáte na svůj účet již za vytvoření účtu, vyplnění svého profilu a jeho ověření nebo také za zkontaktování prvních 10 domovů.

Při tomto typu výměny to tedy funguje tak, že např. dostanete nabídku, že by k vám někdo rád přijel. Když nabídku přijmete, dostanete od tohoto hosta „zaplaceno“ formou bodů, tzv. GuestPoints. Tyto body se objeví na vašem účtu a pak si zas vy vyberete pro vás lákavou lokalitu, obešlete nějaké domovy a jakmile dostanete nějakou nabídku, použijete na „zaplacení“ tohoto ubytování body na vašem účtu. Pokud by vám trochu bodů chybělo k uskutečnění výměny, lze za určitý obnos nějaké body dokoupit.

Já zatím používám pouze výměny za body, protože je to prostě jednodušší. Často totiž dostanu nabídku z lokality, kterou zrovna nemám na seznamu přání, prostě mám na svém seznamu zajímavější lokality než třeba Německo či Polsko. Nebo sice dostanu zajímavou nabídku, ale třeba v listopadu, kdy už mi nezbývá k čerpání žádná dovolená. Takže takovou vzájemnou výměnu bych musela odmítnout, ale mohu bez problémů uskutečnit výměnu za body a body využít později.

Cena za home exchange

Asi jste si všimli, že jsem v nadpisu psala „ubytování téměř zdarma“. Tak co vlastně takový home exchange stojí? Jediné, co platíte, je členství na platformě home exchange, které stojí 220 USD ročně. Pak už je jen na vás, kolik výměn za rok za tuto částku stihnete. Takže pokud cestujete rádi a zvládnete třeba 3-4 výměny za rok a cestujete třeba ve 4 lidech, tak pak je částka na jednu výměnu za jednu osobu opravdu zanedbatelná. Takže ubytování je opravdu téměř zdarma.

A pokud nabízíte třeba prázdninovou nemovitost, o kterou se nestaráte vy a vznikají vám tak náklady za úklid a prádelnu, je zvykem, že si majitel nechá tuto částku zaplatit, nejčastěji to bývá tak kolem 40-60 EUR.

A tady ukázka, jaké výměny jsme uskutečnili za poslední dva roky:

Španělsko – Andalusie

Naší první výměnou byl krásný byt ve slunné Andalusii, kam jsme vyrazili loni o jarních prázdninách. Přemýšlela jsem, jak těžké bude takovou nabídku na výměnu získat. A hned tahle první výměna byla vlastně na získání ta nejjednodušší ze všech. Vybrala jsem si městečko Puerto de Santa María kousek od Cádizu a říkala jsem si, že pokud někdo na výměnu nabízí svůj prázdninový dům, tak by mohlo být snazší takovou nabídku získat, protože sám v domě nebydlí a tím pádem ho může mít docela často prázdný, obzvlášť mimo sezónu. A měla jsem pravdu, jako první jsem tedy obeslala právě domov, kde samotní majitelé nebydleli, protože to byla jejich prázdninová nemovitost na léto. A klapla hned tato první nabídka. To je spíše náhoda, dle statistik platformy home exchange se udává, že člověk musí obeslat v průměru 15 domovů, aby získal nějakou nabídku. Takže jsem měla velkou radost, že jsem hned napoprvé měla takové štěstí.

A bylo to vskutku moc hezké ubytování – apartmán s krásným výhledem na oceán. Byt měl 2 terasy, 2 ložnice a 2 koupelny.

Foto: Lenka cestou necestou

Home exchange ve Španělsku

Island

Druhou výměnu jsme se rozhodli zkusit na Islandu. To je přece jen lokalita, kde je ubytování opravdu hodně drahé, a tak se většina cestovatelů snaží ušetřit tak, že spí ve stanu nebo v autě. Takže představa mít ubytování v nějakém domě, a ještě téměř zdarma, byla opravdu lákavá.

A i tady brzy klapla opravdu skvělá nabídka. Nádherný moderní dům v Reykjavíku se 4 ložnicemi, 2 krásnými velkými koupelnami a moderní kuchyní. Takže v lokalitě, kde spousta lidí volí ubytování v kempu, jsme měly k dispozici krásný velký dům a tak já, i mé 3 kamarádky jsme měly každá svůj vlastní pokoj. Luxus :)

Foto: Lenka cestou necestou

Home exchange na Islandu

Foto: Lenka cestou necestou

Home exchange na Islandu

Foto: Lenka cestou necestou

Home exchange na Islandu

Foto: Lenka cestou necestou

Home exchange na Islandu

Itálie – Sardinie

Další výměnou loňského roku byl dům na Sardinii. Tento dům byl trochu skromnější, ale i když jsem měla nabídky hned tři, zvolila jsem tento dům, protože se mi nejvíc líbila tato lokalita v městečku Villasimius na jihu Sardinie, kde je opravdu velká koncentrace překrásných pláží.

Foto: Lenka cestou necestou

Home exchange na Sardinii

Španělsko – Valencia

Letos jsme se během jarních prázdnin vydali s mým synem a mými rodiči do Španělska do Valencie. Tady klaply hned 4 nabídky z 16 obeslaných domovů, takže taky krásné skóre. Strefili jsme se totiž termínem do slavností Fallas, kdy do města míří davy turistů a místní, kteří naopak chtějí mít klid, odjíždí z města. Tahle výměna byla také velmi povedená - nádherný moderní velký byt 4+1 s 2 koupelnami a bazénem.

Foto: Lenka cestou necestou

Home exchange ve Valencii

Foto: Lenka cestou necestou

Home exchange ve Valencii

Foto: Lenka cestou necestou

Home exchange ve Valencii

Foto: Lenka cestou necestou

Home exchange ve Valencii

Itálie – Bergamo

Na začátku prázdnin jsme získali další krásnou výměnu v Itálii v Bergamu. Moc hezký byt s 2 ložnicemi a obrovskou terasou.

Foto: Lenka cestou necestou

Home exchange v Itálii v Bergamu

Foto: Lenka cestou necestou

Home exchange v Itálii v Bergamu

Itálie – Sicílie

A poslední dovolenou v tomto roce byla Sicílie, kde klapl také úžasný home exchange. Krásný prázdninový dům, kde byly sice 4 apartmány, ale my tam byli úplně sami. Náš apartmán měl 2 ložnice a krásnou obrovskou terasu s výhledem na moře a z druhé strany na hory.

Foto: Lenka cestou necestou

Home exchange na Sicílii

Foto: Lenka cestou necestou

Home exchange na Sicílii

Foto: Lenka cestou necestou

Home exchange na Sicílii

Foto: Lenka cestou necestou

Home exchange na Sicílii

A na příští rok už mám domluvené další dvě výměny na dvou krásných ostrovech.

Ptáte se, jak probíhá např. předání klíčů? Někdy třeba předá klíče sousedka, někdy majitel osobně, pokud je to třeba prázdninová nemovitost a majitel bydlí např. někde při cestě z letiště do ubytování. Ale nejčastější varianta je klasická krabička na klíče s kódem, tak jako to bývá u ubytování se samoobslužným check-inem. A někdy je získání klíčů takové malé dobrodružství a člověk si při tom připadá jako při hledání kešky při geocashingu :p Jednou proběhlo předání klíčů tak, že mi majitel, který odjel pryč na víkend, otevřel garáž přes mobilní aplikaci, já prošla k bytu a tam byl klíč od bytu přilepen pod rohožkou. A na výměnu, kterou máme domluvenou na příští rok na ostrově uprostřed přírody, mi majitel sdělil, že klíč bude schovaný pod kamenem a před cestou mi pošle video, abych dobře poznala, pod kterým kamenem bude schovaný. Takže tady zní úkol jasně – přijet za světla, ať máme dostatek času na hledání :D

Láká vás vyzkoušet home exchange, ale máte strach, že vám hosté doma něco zničí? Jsou to zbytečné obavy. Nestává se, že by někdo způsobil nějakou škodu, protože tím, že ví, že u něj doma je také nějaký host, tak se snaží chovat se ke všemu tak, jak by si přál, aby se k věcem choval někdo jiný. A samozřejmě nějaká nehoda se stát může, ale pro tyto případy se dává svolení ke stržení depozitu až do výše 500 USD.

Já si tento způsob ubytování opravdu oblíbila a vždy se těším na další zajímavé výměny 😊.

A co vy, láká vás vyzkoušet tento způsob ubytování?

Anketa

Láká vás vyzkoušet ubytování přes home exchange?
Ano, uvažuji o tom, že home exchange vyzkouším.
100 %
Ne
0 %
Home exchange už jsem vyzkoušel/a
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Apartmány

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám