Hlavní obsah
Umění a zábava

Nový zámecký pán zahajil festivalem Beltine, fotoreportáž z Ptení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lenka Hoffmannová

Muž s velkými vizemi si plní sen, čeká jej ještě spousta práce a starostí.

Po letech plánů a připrav se loni na podzim stal hudebník David Hudeček majitelem zámku v Ptení. Zámek je od roku 1991 kulturní památkou.

Článek

V roce 2008 byl zámek zařazen do seznamu nejohroženějších památek, ten sestavil Národní památkový ústav. Bohužel ani obec Ptení neakceptovala nabídku na převod zámku do jejího vlastnictví kvůli nedostatku finančních prostředků. Pak přišel David Hudeček.

Foto: Lenka Hoffmannová

Nedaleko Prostějova se nachází obec Ptení, přijíždíme a pod námi pod kopcem leží docela velká obec, taky má téměř 1200 obyvatel. Právě zde slaví pouť u kostela sv. Martina. Název obce pochází z praslovanského hromadného podstatného jména „ptákoví“, třeba jako listí nebo větvoví. Hojně se zde vyskytovali ptáci. Již několik století před naším letopočtem se toto místo vztahuje k nedalekému keltskému oppidu.

Již v roce 1378 je zde doložena tvrz, na tom místě dnes stojí renesanční zámek postavený v 17. století, kdysi v majetku hrabat Saint-Genois, později Lichtenštejnů. Po vzniku Československa získal zámek během pozemkové reformy stát a v roce 1936 byl odkoupen i s polesím městem Prostějov.

Foto: Lenka Hoffmannová

Plakát prvního festivalu v zámku Ptení ukazuje celý čtyřkřídlý areál s nárožními věžemi.

Beltine je keltský svátek, slaví se zpravidla v předvečer 1. května, je spojený s vyháněním dobytka na pastvu a zapalováním ohňů.

Foto: Lenka Hoffmannová

David Hudeček prošel od snu ke koupi zámku za 3,3 miliony korun dlouhou cestu. Nejprve založil spolek, jehož posláním je hlavně zachování historické hodnoty zámku a jeho využití pro veřejnost. Budou zde probíhat výstavy, hudební vystoupení, kulturní akce, autorská čtení, svatby atd.

Punkový muzikant Horset si přivydělával hraním na ulici, tzv. buskingem, teď je z něj zámecký pán. Dlouho spřádal sny na získání zámku. Kvůli hypotéce potřeboval vykázat stálý příjem. Během coronaviru nemohl hrát, v té době koupil a opravil několik bytů i s garážemi levně ve vyloučených lokalitách, ty pronajímá a ručí jimi za hypotéku.

David Hudeček v Ptení vyrůstal a přemýšlel, jak si splnit sen o koupi místního zámku. Snažil se potkávat s lidmi, kteří rozumí financím, správě historických budov a dotacím. Doposud mu ti lidé radí, oni se znají mezi sebou, zjistil.

Foto: Lenka Hoffmannová

Zámecký pán má před sebou 20 let splácení hypotéky. Na zámku plánuje možná čajovnu, penzion nebo muzeum. Muzeum chce zaměřit na historii nejbližšího okolí zámku. Nedaleko místního hřbitova byla jako první na území České republiky nalezena mince keltský duhák. V okolních kopcích byly objeveny tzv. keltské telegrafy, pomocí kterých se Keltové dorozumívali.

Zámecký pán plánuje další kroky, aby se do nich mohl pustit a byly již schválené příslušnými úřady. David Hudeček se zařadil po bok rodu Miniattiů, olomouckých klarisek, hrabat Saint Genois nebo Lichtenštejnů, kteří dříve zámek vlastnili.

Foto: Lenka Hoffmannová

Toto je jedna z rohových okrouhlých věží zámku.

Foto: Lenka Hoffmannová

Památka stojí v centru obce Ptení, má 4 křídla s jedním nebo dvěma podlažími. Objekt je částečně podsklepený, v rozích stojí okrouhlé věže. V roce 1938 bylo postaveno v jižním traktu 6 bytových jednotek, bydlel a úřadoval zde šéf Lesní správy. Pátý trakt, na fotografii, stojí volně přistavený na jižní straně pozemku.

Na jižní straně ve sklepení ve skále se nacházel sklad civilní obrany. Východní trakt byl využíván jako kinosál plus se zde nacházely hospodářské místnosti.

Foto: Lenka Hoffmannová

Vstup na nádvoří zámku. Hromady suti z vyklizených prostor svědčí o hromadě práce provedené na zámku od jeho zakoupení novým majitelem na podzim loňského roku. Do úklidu se zapojili hlavně dobrovolníci a také Hnutí Brontosaurus.

Naposledy v letech 1994 - 98 provedl tehdejší majitel, město Prostějov, výměnu střešní konstrukce, došlo ke zpevnění obvodového zdiva a k opravě komínů na fotografii.

Foto: Lenka Hoffmannová

Hned u vstupu na festival nás zaujalo zajímavé umělecké dílo.

Foto: Lenka Hoffmannová

Program prvního festivalu pro získání financí na další opravy zámku, vstupné bylo dobrovolné. Majitel zámku je hudebník, zpěvák skupiny Barbar Punk a je znám pod uměleckým jménem Horset.

Je úspěšným organizátorem festivalů, což se mu velmi hodí i ve funkci zámeckého pána.

Foto: Lenka Hoffmannová

Celý areál zámku včetně okolních pozemků je uklizen a zbaven divokého porostu. Na nádvoří bylo třeba použít k odstranění náletových dřevin vhodnou techniku.

Foto: Lenka Hoffmannová

Dva stromy na nádvoří v klidu dorostly během doby do úctyhodné výšky.

Foto: Lenka Hoffmannová

Vlevo majitel zámku instruuje během úklidu po ukončení festivalu. Na sobě má typický oděv, ve kterém vystupuje celá skupina Barbar Punk.

Foto: Lenka Hoffmannová

Druhý ze zachovaných vzrostlých stromů na nádvoří se nachází přímo v jeho rohu.

Foto: Lenka Hoffmannová

Jedna z více než 50 místností zámku je vyklizená od nepořádku a připravená k rekonstrukci.

Foto: Lenka Hoffmannová

Tohle zátiší s třemi vchody a zelenou snítkou mě opravdu zaujalo.

Foto: Lenka Hoffmannová

Sál s podiem sloužil jako kinosál. Nový zámecký pán zde provozuje stylovou keltskou krčmu, ta slouží během brigád a také během festivalů, v plánu jsou i další akce.

Foto: Lenka Hoffmannová

Stylová krčma s šipkovými terči a zachovaným balkonem.

Foto: Lenka Hoffmannová

Prostor nad hospodským pultem sloužil jako promítací kabina kina a je vyzdoben stylovými reklamami. Je vidět, že majitel má promyšlené úpravy do detailů.

Foto: Lenka Hoffmannová

Původní schody vedou pod stříšku z bývalého kinosálu, dnes krčmy.

Foto: Lenka Hoffmannová

Po náročném festivalovém rejdění je potřeba se na cestu domů pořádně vyspat a nabrat sílu. Hlava spáče se opírá o kamennou studnu ve středu nádvoří.

Foto: Lenka Hoffmannová

Než se vydají na cestu, ohřejí se u ohně a posilní opečenými uzeninami a něčím tekutým.

Foto: Lenka Hoffmannová

Také u dalšího křídla zámku se nachází hromady vyklizené suti, té již bylo odvezeno mnoho nákladních aut. Od koupě objektu na podzim je vidět obrovské kvantum vykonané práce.

Foto: Lenka Hoffmannová

Zámecký pán plánuje otevřenou brána do areálu zámku pro veřejnost. Těšíme se brzy na shledanou a jsme zvědaví na průběh oprav a rekonstrukce či na další zámecké události.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz