Hlavní obsah
Aktuální dění

V noci ze soboty na neděli se uskutečnily první přímé lety Írán - Izrael od roku 1979

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Se svolením Jicchak Seifert

První přímé lety Írán - Izrael od roku 1979, tak nazvali Izraelci podobné fotky, těch jsou bohužel tisíce.

V Izraeli očekávali útok z Íránu o dva dny později, v noci ze soboty na neděli, kdy lidé vycházejí po šábesu do ulic před začátkem nového pracovního týdne, se jim v mobilech ozval signál z aplikace, že mají jen něco přes minutu na útěk do úkrytu.

Článek

Stovky dopadů a sirény, naštěstí aspoň část dětí spí, takže výbuchy v okolí jim nemusí probíhat myslí, ti, které to vzbudilo, nyní poslouchají příběhy z Talmudu o našich moudrých.

Na dolním obrázku je ukázka aplikace upozorňující na místa dopadů, je to tak rychlé, že člověk nestíhá ani vyfotit, tím spíš hledat, kde všude to je. Tak máme tu to, o čem pradědeček snil před Mnichovskou dohodou. Starší syn právě zavolal domů z výletu, není jej skoro slyšet kvůli sirénám a výbuchům. Zdravím do Československa.

Tento post sdílel na svém Facebooku rabín a ředitel jedné z jeruzalémských ješiv, pochází z Brna.

Foto: Facebook

Takto dopadaly íránské rakety a drony na izraelské území v noci ze soboty na neděli.

Írán nenechal nic náhodě a poslal na Izrael téměř 400 raket přes jím ovládanou Sýrii a také přes Jemen.

Jordánské letouny sestřelily tucty íránských dronů směřujících na Izrael, píše list The Times of Israel. Tady se projevila aliance vytvořená Izraelem s nejbližšími arabskými sousedy budovaná léta, také pomohly USA, Velká Británie a Francie, naštěstí si svět uvědomuje hrozící íránské nebezpečí a snad již skončí až nenávistné výpady vůči Izraeli, snad už pan Klus a Halík a další křesťanští intelektuálové pochopili, o co v tomto teritoriu jde. Proti íránským střelám zasahovala také Saúdská Arábie.

Izrael naštěstí disponuje nejdokonalejším protiraketovým systémem na světě, ten vymyslel a sestrojil se svým týmem izraelský vědec Danny Gold. Systém Iron Dome (Železná kopule) již zachránil miliony životů nejen v Izraeli.

V obavách z ruské odvety tento systém zatím neposkytli Ukrajině, ovšem jednání ruského zástupce s nejvyššími představiteli Íránu těsně před teroristickým útokem Hamásu v Izraeli 7. října 2023 svědčí o tom, že Rusko ani Írán nepotřebují ke konání zla vůbec žádný důvod, jen svou nenávist.

Během války proti Hamásu v Gaze došlo k atentátu na ambasádě Íránu v syrském Damašku. Když nemocné palestinské ženě, matce a babičce sdělil její manžel, vysoký činovník Hamasu, zprávu o smrti jejich synů a vnuků při tomto atentátu, oba ukázali „V“ a úsměvem na rtech.

Amal, manželka šéfa politického byra Hamásu, je hospitalizována v Kataru, v rozhovoru pro Al-Mayadeen Haniyeh prohlásila: „Řekli, že zabili mé děti a vnoučata, aby vyvinuli tlak na Hamás, aby změnil svůj postoj při jednáních zejména o izraelských rukojmích. To se nestane.“ Mluvčí IDF (Izraelské armády): „Ti chlapci byli teroristé, kteří plánovali teroristické útoky“

Šéf politbyra Hamásu Ismaíl Haníja informoval svou ženu Amal o izraelském útoku na íránskou ambasádu v syrském Damašku, při němž zahynuli tři jejich synové a tři vnoučata. Amal později vyfotografovali vedle jejího manžela - oba se usmívají a gestikulují „V“.

Od atentátu poskytl Haníja rozhovory několika arabským médiím, v nichž mimo jiné tvrdil, že jeho synové „nebyli bojovníky ve vojenském křídle“, a dodal, že smrt těchto tří neovlivní dohodu o propuštění izraelských rukojmí výměnou za propuštění teroristů z izraelských věznic. „Zájmy palestinského lidu jsou na prvním místě,“ řekl Haníja. „Chceme dosáhnout dohody, ale okupace stále zdržuje a vyhýbá se reakci na naše požadavky.“

Mluvčí IDF, brigádní generál Daniel Hagari, bezprostředně poté objasnil, že „Haniyehovi synové jsou teroristé, kteří velí teroristickým aktivitám na zemi a mají v úmyslu provádět teroristické činy a teroristickou infrastrukturu. Jeden z nich se během útoku Hamasu 7. října 2023 podílel na zadržování rukojmích. Jsou to teroristé, a proto na ně zaútočili.“

Je vidět, že členové Hamasu odmítají za každou cenu dohodu s Izraelem a osud obyvatel Gazy je jim lhostejný.

Ihned po úspěšně odraženém útoku se objevily vtipy komentující současnou situaci. Se specifickým humorem, který Židům mnohdy byl jedinou možností jak reagovat na hrozivé situace, které je během tisíců let potkaly, jak reagovat na pogromy a další hrůzy včetně holokaustu. Například šlo o srovnání pohledu na Tel Aviv před a po íránském útoku, oba se ve všem shodují.

Zatím obrovský sebevražedný dron během letu na Izrael spadl na velké město v Íránu jménem Shiraz a způsobil tam mnohem větší škody a úmrtí civilistů, než v Izraeli, kde byl naštěstí těžce zraněn jen jeden desetiletý beduínský chlapec střepinou z rakety, přejeme mu a blízkým jeho brzké uzdravení..

Současně Íránci vzkazují do Izraele: „Zasáhněte je, Izraeli! Íránci stojí na tvé straně.“

Zdroj: Některé texty jsou převzaty z FB stránky Israel the Land of Milk and Honey

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz