Hlavní obsah
Internet a technologie

Umělá inteligence a machine learning 3

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umělá inteligence a machine learning 3 - opravdový začátek /?/

Článek

Ano, je tam otazník. Protože začít někde musíme - ale kde?

Řekněme, že definicí ML - machine learningu - je to technika objevující předtím neznámé vzory - vztahy - závislosti a pod. v datech.

ML automaticky prohledává potencionálně velké objemy dat, aby objevil vzory a trendy které jdou za jednoduché statistické analýzy a to za použití sofistikovaných algoritmů identifikujících vzory v data vytvářejících modelech. Tady se na chvilku zastavme - jsou ty definice opravdu nezbytné? A jsou správné, nebo - nejsou náhodou k dispozici lepší? Odpověď nalezneme ve vlastním pochopení základních bloků ze kterých se ML a statistika skládají a často budeme děkovat základní škole že nás naučila něco co se nám tehdy zdálo jako jenom - musím se to naučit. Teď nastal ten čas, kdy to změníme na cenné informace.

Tak tedy pokračujme - modely ML můžou být použity na vytvoření předpovědí - znovu opakuji čekoholiv - výhledů a kategorizaci dat.

Základními črtami tady jsou:

- automatické objevení vzorů

- předpovědi přavděpodobných - neboli doslova pravdě podobných - výhledů, výsledků

- vytvoření informace na základě které je možné konat

- schopnost analyzovat potenciálně velké objemy dat

ML může odpovědět na otázky, které nemohou být zodpovězeny tradičními deduktivními metodami a reportujícími technikami.

Tedy shrnuto - tenhle základ nám umožní pochopit, co vlastně chceme dělat, zkoumat a řešit. Tj. ujasnit si kategoriální aparát a pojmy a začít absorbovat nové. Klasická učebnice statistiky na které ML stojí má klidně i 1200 stran. Prostudovat ji i když ve vlastním jazyce - a pochopit trvá léta a většině lidí se to stejně nikdy nepovede. Tady pak nastupuje nová technologie která to studium už de facto udělala za nás a dokázala ho integrovat do jediného fungujícího prediktivního systému. A hlavní trumf ML - já to udělám za vás a ukáži vám souvislosti o kterých jste ani netušili.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám