Hlavní obsah
Názory a úvahy

Budíček pro liberální strany. Mladí chtějí víc než poplácání po zádech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lev Blatný/Microsoft Designer

Spousta mladých má radši svoje auto než Danuši Nerudovou

Liberální strany si stále myslí, že hlasy mladých dostanou zadarmo. Ti ale nejsou hloupí a vidí, že je při nejbližší příležitosti hodí přes palubu. Výsledky voleb do Europarlamentu to ukazují jasně.

Článek

Ve volbách do Evropského parlamentu se například Starostové a osobnosti pro Evropu, a především jejich lídryně Danuše Nerudová profilovala jako hlas mladých. Jak to dopadlo, všichni víme. Přeskočili je třeba Motoristé s Přísahou se ziskem přes 10 % hlasů. A to hlavně díky podpoře mladých lidí – jejich elektorát byl s průměrným věkem 38 let nejmladší.

Poučil se z toho STAN? Samozřejmě, že vůbec! Jen několik dní po zveřejnění výsledků ministr školství Mikuláš Bek navrhuje zavedení školného. Méně populární návrh mezi mladými bychom si těžko mohli představit.

Liberální strany mají totiž v Česku dlouhodobě zažité, že mladí je prostě budou volit automaticky, protože jsou všichni liberální a proevropští. Stačí je tedy jen občas poplácat po zádech, podpořit zavedení Eura či sňatků pro všechny, a jejich hlasy máme v kapse. Tato představa však plyne z nízké volební účasti mladých lidí z minulých dekád, kdy k volbám chodili hlavně zajištění a liberální studenti.

Zájem o politiku u mladých lidí a studentů však stoupá, jak naznačují mimo jiné i letošní Studentské volby do Europarlamentu. A třeba pro liberály to není radostný pohled. K volbám totiž přicházejí ti, kteří se dosud neozývali. Falešnými lákadly STAN nebo TOP 09 sice vždy pohrdali, ale nikdo jiný je nedokázal oslovit natolik, aby k volbám přišli.

Nyní se však na scéně objevil Filip Turek, internetový influencer, bývalý formulový pilot a fanoušek motorismu, a na první pohled zničehonic získal přes 150 000 preferenčních hlasů i křeslo v Europarlamentu. Jeho občasná zvýšená pravice a nacistické symboly mladým očividně moc nevadily. Jeho volba byla totiž pro spoustu z nich způsobem, jak ukázat, že jejich auto je pro ně důležitější než povrchní řeči Danuše Nerudové následované bodnutím do zad v podobě školného.

Pokud tedy Danuše Nerudová a jí podobní chtějí být opravdu hlasem mladých, musí se skutečně zajímat o to, co mladí potřebují a chtějí. Školné a plané řeči to totiž rozhodně nejsou. A pokud to nezvládnou, jednoduše skončí v propadlišti dějin a na jejich místo nastoupí třeba Filip Turek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám