Hlavní obsah
Názory a úvahy

Marihuana by měla být legální

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hupu2 / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Celý život jsem byl proti legalizaci konopí pro rekreační účely. Doba postoupila a já mohu směle prohlásit: „Zlegalizujme to.“

Článek

Vždycky jsem byl toho názoru, že legalizace povede k drogové turistice z okolních, bohatších států. To by nebyla výhra vůbec pro nikoho. Nedovedu si představit horší situaci, než když se do Prahy v pátek odpoledne potáhne kolona marihuanového kouře chtivých turistů řítících se po okreskách a vesnicích, zatímco se jich zbytek osazenstva vozu ptá: „Kdy už tam budem?“

Praha a ani Sudety nejsou nafukovací. Turisté by se museli někde ubytovat, a to by vedlo k tlaku na cenu bydlení. Jednoduše řečeno, nájem by se pro domorodce zvýšil úměrně s počtem turistů ochotných zaplatit za zážitkový víkend v rauši s výhledem na osvětlený Pražský hrad. Ti méně majetní by se pak spokojili s méně exponovanými místy na periferiích. Airbnb by ovšem tleskalo.

Byli bychom sami proti sobě, pokud bychom dovolili, aby se naše silnice a ulice zahltily auty těchto lidí a nechali je šponovat cenu bydlení výměnou za odvedenou daň na marihuaně, pár donutech a vstupném na Matějskou, kde se projedou na labutích. Krátkozraké.

O kolik by se zvýšila nehodovost na našich silnicích nebo kolik bychom platili více na nájmu lze z mé pozice kvantifikovat těžko, ale myslím si, že byť jediná dopravní nehoda nebo koruna na nájmu navíc, za to nestojí.

Můj postoj byl po celé roky ten samý. Pokud legalizovat, tak v rámci celé Evropské unie. Škodlivý dopad drogové turistiky by tak byl minimalizovaný na marginální záležitost. A to se právě teď děje.

Německo by mělo do konce roku zlegalizovat rekreační užívání marihuany a Rakousko je v posledních letech také vůči uživatelům marihuany benevolentnější. Není to sice ideální, ale Německo, jakožto největší a nejsilnější trh, je tak nějak ze hry.

Legalizujme.

Bariéra pro začátek užívání marihuany je až neuvěřitelně nízká. Seženete ji v podstatě na každém rohu.

Problém, který já vnímám, spočívá právě v tomto prodeji. Sice se k marihuaně dostanete raz dva, ale musíte se potkat s nějakým individuem, který žije za hranou zákona a stýká se se sobě rovnými lidmi. Do tohoto kruhu lidí nechcete patřit snad nikdy a já bych to nepřál ani svému největšímu nepříteli. Jenže 800k - 900k dospělých lidí, kteří v posledním roce marihuanu užívali, museli. Nebo si ji vypěstovali.

Zároveň si nikdy nemůžete být jisti, co si právě kupujete. Nemluvím jen o kvalitě, kdy to vlastně ve finále „nic nedá“. V průběhu pěstování se rostlinky zalévají různými hnojivy a vy prostě nechcete, aby byla výsledná sušina těchto chemikálií plná.

Ano, marihuana je zdraví škodlivá. Stejně tak alkohol, kouření, tzv. tvrdé drogy, nedostatek pohybu, prefabrikované potraviny, dlouhý pobyt na slunci, přejídání a špatná životospráva obecně.

Naše společnost by si jako celek měla říct, že uživatelé marihuany jsou stejně dobří a špatní lidé jako kdokoliv jiný. Nejsou odlišní a neměli bychom se tvářit, jako kdyby mezi ostatní nepatřili. Stavit je na okraj společnosti jejich nepřijetím a velkohubými prohlášeními o feťácích nebo přestupní droze, vůbec ničemu neprospívá.

Přijměme realitu a legalizujme.

Ze svého nebližšího okolí znám kluka, kterého drogy zničily. Kouřil cigarety, pak marihuanu a pak přešel na další level. Kdoví proč. Třeba protože když si na rohu koupil bez problémů „cigára a hulení“, tak taky vyzkoušel z nabídky něco silnějšího. On už nepoví, jak to bylo, je totiž mrtvý. Oběsil se. Našla ho jeho máma.

Legalizujme. Nevhánějme uživatele marihuany do náruče dealerů bůh ví čeho. Vytvořme prostředí, kde se uživatelé marihuany nebudou bát říct: „Mám problém.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám