Hlavní obsah
Aktuální dění

Ani současný ministr financí nerozumí daním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ODS / CC BY 2.0, Flickr.com

Zbyněk Stanjura

Ministr financí Zbyněk Stanjura hledá, jak vybrakovanou státní kasu postavit na nohy a během toho se uchyluje k opravdu kreativním nápadům.

Článek

U nás v České republice je dobrým zvykem ministrů financí a vlád zdanit všechno, např. zdanění práce patří k jednomu z nejvyšších zdanění na světě. Již nyní vláda operuje s téměř 50 % našeho bohatství, tedy s tím, co úhrnem zaplatíme na daních. Například průměrná hrubá mzda je zdaněna bezmála 40 % a z těchto zdaněných peněz si lidé kupují zboží a služby, které již ve své ceně obsahují daň z přidané hodnoty. Suma sumárum tedy lidé odevzdají státu téměř polovinu svého bohatství.

Pro kontext je potřeba si uvědomit, že stát nemá žádné vlastní peníze, a tak je vybírá na daních. Co stát nevybere, to nemůže přerozdělit. Daně platí lidé a firmy, které své příjmy získávají díky lidské práci. Co člověk nebo firma nevydělá, stát nemůže zdanit. Aby bylo daňové břemeno pro pracující trochu více snesitelné, existují daňové slevy. Na manžela/manželku, na dítě, na poplatníka. Slevy na dani fungují tak, že v ročním zúčtováním daně jsou zohledněny a vyplaceny na účet pracujícího společně se zdaněnou mzdou.

Ministr v rozhovoru pro Právo o optimalizaci veřejných financí uvedl:

„Základní pilíře, tzn. základní sleva na poplatníka a sleva na děti, zůstanou osvobozeny od daně, stejně tak důchody, nemocenské dávky. A to jsou samozřejmě dalece nejdražší položky v seznamu našich daňových výjimek.“

Oceňujeme, že ministr nebude danit slevu na dani. Nicméně není přesné, že to jsou daňově osvobozené položky. Slevy na dani již z principu danit nejdou. To, že je ministr použije jako příklad, kdy stát něco danit nebude, je neznalost daňového systému.

Pro optimalizaci veřejného rozpočtu doporučujeme konsolidovat vládní výdaje, zjednodušit přebujelou byrokracii a státní aparát, zbavit se nepotřebných úředníků, digitalizovat, zrušit nepotřebné úřady a také přijmou více imigrantů, kteří svou prací budou přispívat k růstu ekonomiky. V okamžiku, kdy k nám do České republiky přijdou lidé v produktivním věku, kteří budou pracovat a odvádět daně, nebude nutné řešit důchodovou reformu a pan ministr si nebude dělat ostudu neznalostí daňové problematiky.

---

Autor: Jana Galvis, analytička Liberálního institutu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz