Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Tajemství bodu G: existuje vůbec?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lucarelli Wikipedia Commons

Někteří se zapřísahají, že bod G je, jiní ho považují za mýtus. Jak to je doopravdy?

Článek

Na Wikipedii je téma bodu G obestřeno stejným tajemstvím jako v jiné encyklopedii. Dokonce je v české verzi Wikipedie upozornění, že téma není řádně ozdrojováno. Respektive není nezaujaté a nedá se ověřit. To by sedělo, podobně je téma nedořešené i v odborných kruzích.

Ve čtyřicátých letech dvacátého století německý gynekolog Ernst Gräfenberg identifikoval erotickou zónu v místě, kde je močová trubice nejblíže k vaginální stěně. Mediální pozornost ale bod G získal až v roce 1982 díky knize Bod G a jiné nedávné objevy o lidské sexualitě od Alice Ladasové, Beverly Whipple a Johna Perryho. Tito autoři se zabývali experimenty na ženách a z nich vyvodili, že Gräfenberg opravdu našel ten správný erotický bod. Řada jiných odborníků s autory vyjádřila nesouhlas.

Není se čemu divit, protože řada žen takový bod na svém těle nenašla. Nedávno polský výzkumník Ostrzenski hledal G-bod v márnici. Zní to trochu morbidně, ale něco na mrtvolách ženského pohlaví samozřejmě našel. Vzhledem k tomu, že se jednalo o ženy v poněkud ne příliš čerstvém stavu, jsou jeho výsledky poněkud rozporuplné.

Jiní zase tvrdí, že když je G-bod stimulován, tedy pokud ho najdete, tak přináší doslova neskutečnou rozkoš. Některé ženy se zdá tento bod našly díky sexuálním pomůckám jako je dildo nebo vibrátor. Podstatná část sexuologické debaty se zabývá tím, jestli je bod G oddělen od bohaté sítě nervů klitorisu. Masters a Johnson, takoví guru sexuologie, tuhle otázku zkoumali a došli k závěru, že všechny orgasmy žen v jejich studii byly spojeny s přímým nebo nepřímým drážděním klitorisu. Proto další odborník Tim Spector tvrdí, že tkáň v oblasti G-bodu může být součástí klitorisu a není nějakou separátní erotickou zónou vzrušení.

O’Connell se podobně jako Ostrzenski zabýval ženami v již pokročilém stádiu rozkladu. Na patologii. Přišel na to, že některé ženy mají klitoriální nervy poněkud více vyvinuté než ty ostatní. Odile Buisson a Pierre Foldes také zjistili, že klitoriální systém je propojen s vagínou, a proto je zodpovědný i za „vaginální“ orgasmy. Prostě, že je nelze úplně jasně oddělit.

Ve skutečnosti nedávná studie na toto téma potvrdila, že bod G je v podstatě prodloužením klitorisu a klitoritálního nervového systému a že dráždění těchto nervů je příčinou i vaginálního orgasmu. Proto považují odborníci nějaký tajemný bod G za hoax.

Je pravda, že reklama na různé sexuální pomůcky zní lépe, když si pozve na pomoc nějaký tajemný bod G, který prý přináší ještě více potěšení než pouhé dráždění klitorisu. Ale musím vás zklamat, takhle jednoduché to není. Toť, co k tématu říkají odborníci a studie prováděné při ženské masturbaci.

Ty ženy, které bod G dosud na sobě nenašly, nemusí být zoufalé, zatímco ty, které tvrdí, že ho našly, tak ať si ho užijí taky.

Zdroje:

Buisson, O. and Foldès, P. (2009). The clitoral complex: a dynamic sonographic study. Journal of Sexual Medicine, 6(5), 1223–1231.

Jannini, E.A., Rubio-Casillas, A., Whipple, B., Buisson, O., Komisaruk, B.R., and Brody, S.(2012). Female orgasm(s): One, two, several. Journal of Sexual Medicine, 9(4),956–965.

Jannini, E.A., Whipple, B., Kingsberg, S.A., Buisson, O., Foldès, P., and Vardi, Y. (2010). Who’s afraid of the G-spot? Journal of Sexual Medicine, 7(1), 25–34.

Kilchevsky, A., Vardi, Y., Lowenstein, L., and Gruenwald, I. (2012). Is the female G-spot truly a distinct anatomic entity? Journal of Sexual Medicine, 9(3), 719–726.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz