Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Čapí reality show z Třebíče: Boj o hnízdo a čápici Terezku vyhrál Evžen, z Toníka je bezdomovec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

I zvířata mají své příběhy. Jeden z nich můžeme online sledovat v Třebíči. Zdejší čapí hnízdo nedávno zaznamenalo vyhrocený milostný příběh, který svým dějem připomněl venezuelskou telenovelu.

Článek

Intenzivní milostný čtyřúhelník nenechal nikoho chladným

Již čtvrtým rokem můžeme přes webkameru sledovat čapí hnízdo, které se nachází na komíně jedné z třebíčských firem. A že se zde dějí opravdu emotivní věci, které spousta lidí velmi prožívá. Zdejší čápi totiž mají víc fanoušků než lecjaké celebrity. Zvlášť začátkem letošního jara se však tito opeřenci z Třebíče postarali o pořádný povyk.

V třebíčském čapím hnízdě zhruba před týdnem proběhl intenzivní milostný čtyřúhelník, který nenechal chladným skoro nikoho. Fanoušci třebíčských čápů očekávali, že na komíně společně opět zahnízdí loňský čapí pár Terezka a Toníček. Jenže, to co nastalo, prakticky nikdo nečekal.

Foto: Pixabay

Tondo, Terezka ti zahnula!

Díky online kameře, která v Třebíči snímá čapí hnízdo, se můžeme přesvědčit, že příroda je mocná čarodějka. Letošní třebíčská čapí lovestory však byla přímo hardcore.

V noci na 28. března se na třebíčském komíně společně objevil nový mladý čapí pár. Ještě 28. března kolem poledne na komín přilétla původní královna hnízda, čápice Terezka, jejíž návrat se neobešel bez boje.

Terezka mladý čapí pár z hnízda vyhnala a zdálo se, že bude trpělivě čekat na svého loňského partnera Toníka. V odpoledních hodinách 28. března na hnízdo nalétal pouze mladý čáp, Terezka jej nakonec nechala po několika neúspěšných vytlačeních na komíně přespat. Tento mladík se posléze v hnízdě zabydlel a od komunity Čápi Třebíč dostal jméno Evžen.

Evžen a Terezka se začali postupně sbližovat a zdálo se, že Toník se na hnízdo již nevrátí. Jak už to ovšem v milostných vztazích bývá, nastal nečekaný zvrat. 8. dubna ráno se navrátil král hnízda, dlouho očekávaný Tonda, který se zdržel na cestě se skupinou dalších čápů z důvodu nepřízně počasí. Již zabydlený samec Evžen hnízdo ostražitě bránil a s Toníkem vedl velmi neúprosný boj. Oba čapí samci ukázali svou sílu a takřka vyrovnaný souboj nakonec skončil vyhnáním loňského čápa Toníka.

„Evžen má výhodu, že je mladej, velkej. Čekali jsme na Tondu a nakonec prohrál. Smutné, ale příroda si vše zařídí po svém, zde my zasáhnout nemůžeme a ani nesmíme. Je mi to líto, ale to je asi vše, co zmůžu,“ okomentovala na facebookové stránce Čápi Třebíč paní Irma.

Poražený Tonda skončil s nepěknými ránami na hlavě a krku. Také vítěz Evžen se nevyhnul poranění. Fanoušci třebíčských čápů jsou však z této události velmi rozladění, protože většina z nich fandila Toníkovi.

„Chudák Toník, takových kilometrů letí za Terezkou a pak ho čeká takový boj a zklamání, že o ni přišel. Ale přírodě neporučíme. Toníku, přeji ti novou, silnou čapí slečnu, která ti dá opět lásku,“ napsala na Facebooku Jana.

Foto: Pixabay

V hnízdě jsou tři vejce a opuštěný Toník bloudí po Třebíčsku

Lidé z Třebíčska několikrát zahlédli poraženého čápa Toníka ve volné přírodě. Ránu na krku má zacelenou, létá a loví. Po létě znovu odlétne do teplých krajin a na jaře si snad najde novou samici a zahnízdí. „Toníku, nakonec zjistíš, že bez bab je to lepší. Lítáš si, kde chceš, fast food máš na každým poli a rybníce a žádná ti do toho nebude klapat zobákem…“ vzkázal čápovi Tondovi na Facebooku Drahomil.

Nový čapí pár Terezka a Evžen s láskou opečovávají k 15. dubnu v hnízdě již tři vajíčka, z čehož mají fanoušci třebíčských čápů velkou radost. Na druhou stranu však spousta lidí stále teskní po poraženém Tondovi.

„Je to krásné, ale je mi moc líto Toníka. Bloudí tu chudáček sám a opuštěný. To si od Terezky nezasloužil. Snad bude taky brzy šťastný, držím palečky,“ napsala Michaela. „To je krásná zpráva a těšíme se na další. Evža je super táta, příroda a mateřské pudy rozhodly. Fixace na hnízdo byla stěžejní, Toník se zpozdil, to rozhodlo. Hlavně, že je v pořádku a za rok si najde novou partnerku. Tak už přestaňte fňukat nad Toníkem a těšte se z nových malých přírůstků…Bude to krása sledovat!“ napsala svůj názor Ivana.

Boj o čapí hnízdo a srdce čápice Terezky vyhrál nový samec Evžen. V Třebíči se tak brzy můžeme těšit z nových přírůstků. Příběh Toníčka zase ukazuje, že čapí život není lehký. Doufám proto, že příští rok přiletí z teplých krajin v čas a bude mít jak vlastní hnízdo, tak partnerku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz